Yeni bir mantar türü bulundu

Güncelleme Tarihi:

Yeni bir mantar türü bulundu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2009 10:33

Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Elmalı Köyü'nde dünyada ilk defa görülen yeni bir mantar türüne rastlandığı bildirildi.

Muğla Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hakan Allı, Elmalı Köyü'nde bir kanyon içerisinde dünyada ilk defa görülen bir mantar türüne rastladıklarını ve mantarın ticari bir değeri bulunduğunu söyledi.

“Muğla Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu ile dünya için yeni olan bir mantar türü keşfettik ve çalışmalarımızı uluslararası bir dergide yayınladık” diyen Dr. Allı, keşfedilen mantarın bilimsel olarak ismini, dünyada ilk defa bu bölgede bulunması ve Anadolu'ya ait olması nedeniyle “Morchella Anatolica” koyduklarını anlattı.

Buldukları mantarın Muğla bölgesine has bir bitki türü olduğunu ifade eden Allı, “Bu mantar türü Muğla bölgesi'nde halk arasında 'Kuzu Göbeği' olarak bilinen ve ihraç potansiyeli olan bir tür. Mantar türünü Elmalı Köyü'nde bir kanyon içerisinde tespit ettik. Bununla ilgili yaklaşık 2 yıl çalışmalarımız devam etti. 2 yıl önce bulduk fakat ertesi sene farklı bir şeyler bulabiliriz düşüncesiyle arazi çalışmaları yaptık” diye konuştu.

İNGİLİZ BİLİM ADAMLARIYLA ORTAK ÇALIŞMA

Muğla Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Hakan Allı, İngiltere'de yaşayan bazı bilim adamları ile 2 yıl boyunca ortaklaşa çalışmalar yürüttüklerine işaret ederek, şöyle konuştu:

“İngiliz bilim adamları ile yaptığımız ortak çalışmalar neticesinde bunun yeni bir tür olduğuna hep birlikte karar verdik. Daha sonra çalışmalarımız, alanında oldukça önemli bir yere sahip olan uluslararası 'Mycologia' isimli dergide yayınlandı. Bu tür, dünyada sadece Muğla bölgesinde bulunuyor. Yemek olarak kullanılabilir fakat şuanda çok fazla bulunmadığı için yemek olarak kullanılmasını istemeyiz. Çünkü bu bizim için çok önemli biyolojik bir değer.”

Yeni bulunan mantar türünün sadece isim olarak bilinmesinde fayda olduğunu anlatan Allı, şuanda çalışmalarını sistematik olarak belirlediklerini aktararak, “Bundan sonra bulunan tür üzerinde moleküler çalışmalar ile bu mantarın diğer başka özelliklerinin neler olabileceğine yönelik çalışmalarımızı yürüteceğiz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!