Yeni belediye başkanlarının hedef ve projeleri

Güncelleme Tarihi:

Yeni belediye başkanlarının hedef ve projeleri
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 08, 2004 14:03

28 Mart'ta seçilerek belediye başkanlığı koltuğuna oturan belediye başkanları, yönetimde ana ilke olarak, ''dürüst, şeffaf, adil yönetim herkese eşit davranmayı'' gösterdiler. Ankara ve İstanbul illeri dışındaki belediye başkanlarıyla görüşülerek yapılan belirlemelere göre, belediye başkanlarının büyük bölümü kendi ekiplerini kurmak, altyapı ve çöp sorununu çözmek gibi hedefleri, ilk icraat olarak seçti. Görevlerine başlayan 79 belediye başkanından 75'i, ''yönetimde ana ilkeniz ne olacak'' sorusuna, ''dürüst, şeffaf, adil bir yönetim ve herkese eşit davranacağız'' cevabını verdi.

Haberin Devamı

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, ''Belediyeye siyaseti sokmayacağım'', Uşak Belediye Başkanı Mesut Apaydın ve Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün ''iş bitirici olacağız'', Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ''temiz yönetim hakim olacak'' dedi.

   Â

Ä°LK Ä°CRAAT, KENDÄ° EKÄ°BÄ°NÄ° KURMAK

   Â

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Mardin, Giresun, Aydın, Tunceli, Burdur, Van, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Aksaray'da başkanlar ilk icraat olarak, ''kendi ekiplerini kurarak aktif bir kadro ile hizmet vermeyi'' hedefliyor.

  Â

Haberin Devamı

Ordu, Kırşehir, Çanakkale, Yalova ve Hakkari'de başkanlar ilk icraat olarak ''çöp'', Ardahan, Siirt, Niğde ve Sivas'ta ''altyapı'', Bolu ve Antakya'da ''trafik'', Gaziantep, Sinop, Nevşehir ve Yozgat'ta ''içme suyu'' sorunlarını çözecek, Muş, Ağrı ve Kırklareli'nde ise ''kent temizliğine'' öncelik verecek.

  Â

Başkanların ilk icraatları arasında Çorum Belediye Başkanı Turan Atlamaz'ın ''Belediyeyi TSE'li yapacağım'', Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'nin ise ''su ve otobüs fiyatlarını ucuzlatacağım'' sözleri dikkati çekiyor.

  Â

Bingöl Belediye Başkanı Hacı Ketenalp ise geçen yıl yaşanan depremin yaralarını sarmak amacıyla yol ve konut yapacak.

   Â

MEGA PROJELER

   Â

Özellikle nüfusu fazla olan kentlerde belediye başkanları ''mega proje'' olarak kendilerine ''metro-raylı sistem'' yapımını seçiyor.

  Â

ADANA

 

Adana'da yapımı devam eden raylı sistemin projesinin tamamlanması Başkan Durak'ın mega projesi. Samsun, Trabzon, Aydın, Van, Bilecik, Manisa ve Batman'da da belediye başkanları raylı sistem ya da metro ile kentlerinin ulaşım sorununu çözmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

  Â

BURSA

 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, ''mega projeniz ne olacak?'' sorusunu, ''BursaRay'ın Mudanya'ya kadar uzatılması'' diye cevaplandırdı.

  Â

MERSÄ°N

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, yoksul ve muhtaç kişiler için ''Kentli Destek Kartı'' çıkartacak. Özcan, bu kartla, ''sosyal yardım hizmetlerinden gerçekten ihtiyacı olan kişileri'' yararlandırmayı hedefliyor. Kart sahiplerinin belirlenmesinde alt birim belediyeleri, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla da koordinasyon sağlanacak.

  Â

GAZÄ°ANTEP

 

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Uğur Güzelbey, yoksul ve muhtaç ailelere ücretsiz gıda yardımı yapmak için Gıda Bankası kuracak. Gaziantep'te gerçek yoksulların belirlenmesi için veri tabanı hazırlayacaklarını ifade eden Güzelbey, gıda yardımından tüm yoksulların adil yararlanmalarının sağlanacağını belirtiyor.

Haberin Devamı

  Â

ESKÄ°ÅžEHÄ°R

 

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yılmaz Büyükerşen Türkiye'de ilk kez uygulanacak projeyle kentin çöplerinden elektrik üretmeyi hedefliyor.

  Â

DENÄ°ZLÄ°

 

Denizli Belediye BaÅŸkanı Nihat Zeybekçi, kentin nefes alamadığını belirterek, ''çevre kentler'' oluÅŸturarak yoÄŸunluÄŸu azaltmayı amaçlıyor.  Â

  Â

SÄ°Ä°RT

 

Siirt Belediye Başkanı Mervan Gül, şehir içinde başıboş dolaşan 60 bin civarındaki küçük ve büyükbaş hayvanın barındırılacağı Organize Hayvancılık Bölgesi kuracak.

 

Ä°ZMÄ°R

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Piriştina, bu dönemki başkanlığı süresince tüm kesimlerin yararına olacak projeler üreterek, İzmir'i fuarlar ve kongreler şehri yapmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

  Â

KONYA

 

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, ''Türkiye ve dünyada ses getirecek'' bir Özürlüler Kompleksi kuracak. Akyürek, bu komplekste, fizik tedavi, eğitim, rehabilitasyon ve kreş birimleriyle, çeşitli sosyal alanların da bulunmasını istiyor.

  Â

KARABÃœK

 

Karabük Belediye Başkanı Hüseyin Erer Özürlüler Köyü oluşturarak engelli vatandaşlara sahip çıkmayı hedefliyor. Erer, Özürlüler Köyü'nün engelli çocuğu olan ailelerin, ''biz ölürsek çocuğumuza ne olur'' endişesini ortadan kaldıracağına inanıyor.

  Â

ADAPAZARI

 

Adapazarı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, kent merkezine 5dakika mesafedeki Poyrazlar Gölü çevresindeki 4 bin dönümlük alan üzerine, uluslararası kongre merkezi ve otel yaptırmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

   Â

RÄ°ZE

   Â

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, eski Rize evlerini tekrar inşa etmeyi planlıyor. Bakırcı, bu amaçla Dağsu, Kale, Çorapçılar mahallelerinde imar tadilatı yaparak arsa üretecek. Yeni arsalar üzerine yapılacak eski Rize evleri kente yeni bir görünüm kazandıracak, turizmin önünü açacak.

  Â

ORDU

 

Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun da, Karşıyaka Mahallesi'nde 200 dönüm alan üzerine eğlence ve gençlik merkezi kuracak.

   Â

20 BAŞKAN ''İÇME SUYU'' DEDİ

   Â

Belediye başkanları kentlerinin sorunlarını sıralarken en çok içme suyu yetersizliğinden yakınarak, bu sorunu gidermek için çalışacaklarını açıkladılar.

  Â

Aralarında, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin de bulunduğu Şırnak, Mardin, Bolu, Siirt, Bingöl, Tunceli, Muş, Ağrı, Sinop, Gümüşhane, Tokat, Kahramanmaraş, Adıyaman, Kırşehir, Nevşehir, Aksaray, Bitlis, Çankırı ve Kırıkkale belediye başkanları öncelikli sorunları için ''içme suyu'' dediler.

   Â

DİĞER SORUNLAR

   Â

Mersin ve Diyarbakır büyükşehir belediyeleri ile Afyon, Malatya, Kütahya, Trabzon, Osmaniye, Sivas, Yalova ve Batman belediyeleri öncelikli olarak ''işsizlik'' sorununu, Antalya ve İzmit büyükşehir, Aydın, Ardahan, Siirt, Bingöl, Van, Şanlıurfa, Bilecik, Edirne ve Hakkari belediyeleri ''altyapı''yı görüyor.

  Â

İzmir, Bursa, Eskişehir Büyükşehir belediyeleri ile Giresun, Sinop, Kilis, Adapazarı belediyelerinde ''ulaşım'', Muğla, Antakya, Karaman'da ''konut'', Karabük, Tekirdağ'da ''hava kirliliği'', Bayburt, Amasya, Manisa ve Elazığ'da ''otopark'', Artvin, Ordu ve Çanakkale'de ise ''çöp'' öncelikli sorun olarak görülüyor.

  Â

BURDUR

 

Burdur Belediye Başkanı Sabahattin Akkaya, Burdur Gölü'nün kirlenmesini önlemeyi hedefliyor. Akkaya, bu amaçla yapımı devam eden arıtma tesisini bir an önce hayata geçirmeye planlıyor.

  Â

ERZURUM

 

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, öncelikli olarak imar sorununa çözüm getirmeyi hedefliyor. Küçükler, özellikle seçim döneminde imara aykırı yapılaşmanın artmasından duyduğu rahatsızlığı dile getiriyor.

  Â

DÃœZCE

 

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş öncelikli olarak imar sorununu görüyor ve çözüm vaat ediyor.

  Â

RÄ°ZE

 

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı en önemli sorun olarak kaldırım işgallerini görüyor.

 

ÜNİVERSİTE KÖYÜ

 

Kimi belediye başkanları, kentlerinde üniversite olmayanların hemen tamamı en kısa zamanda üniversite istiyor.

 

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel kentte üniversite bulunmasına rağmen bununla yetinmeyip ''Üniversite Köyü'' projesini hayata geçirecek.

  Â

Türel'in hedefi, ''kentte kurulacak üniversitelere dünya çapında bir vizyon kazandırıp, 30 bin yerli ve yabancıya eğitim verecek'' bir ''Üniversite Köyü''...

  Â

Bu arada, özellikle Bilecik, Karaman ve Yalova'da da belediye başkanlarının ''özdeş projeleri'' arasında kente üniversite kazandırmak yer alıyor.

  Â

Belediye başkanları Şırnak'ta ''imar planı'', Mardin ve Kilis'te ''içme suyu'', Aydın ve Burdur'da ''otogar'', Tekirdağ ve Amasya'da ''doğalgaz'', Van'da ''otopark'', Erzurum ve Adapazarı'nda ''kültür parkı projelerini hayata geçirmek istiyor.

   Â

BAYBURT

 

Bayburt Belediye Başkanı Bekir Çetin, Çoruh Nehri üzerinde yılda 120 milyon kilovatsaat elektrik üreten bir hidroelektrik santralı kurmayı hedefliyor.

 

''Santral kurulması kolay bir iş değil, bunun farkındayım'' diyen Çetin, bu amaçla Bayburtlu işadamlarının desteğini isteyecek. Çetin, santralın hayata geçmesiyle kentte işsizlik ve göç sorunun da çözüleceğine inanıyor.

  Â

ZONGULDAK

 

Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, kent içinden geçen Acılık Deresi'nin yatağını değiştirerek kente yeni bir çehre kazandıracak. Dere yatağının değişmesiyle oluşacak yaklaşık 13 bin metrekarelik yeni alan da açılacak yarışmayla projelendirilerek değerlendirilecek.

   Â

KÃœLTÃœR VE TURUZM KENTÄ° OLMA ARZUSU   Â

Belediye başkanlarının hemen tamamına yakını uzun vadede kentlerinin ''kültür ve turizm kenti'' olmasını hayal ediyor.

  Â

Antalya, Konya, Mersin, Diyarbakır, Eskişehir büyükşehir belediyeleri ile Şırnak, Bartın, Mardin, Giresun, Bingöl, Tunceli, Muş, Zonguldak, Kütahya, Burdur, Trabzon, Gümüşhane, Adıyaman, Bilecik, Manisa, Osmaniye, Edirne, Kırklareli, Çankırı, Çorum, Bolu, Karabük, Artvin, Siirt, Sinop, Ordu belediye başkanlarının rüyası, kentlerinin kültür ve turizm kentine dönüşmesi...

  Â

SANAYÄ° KENTÄ°, MODERN KENT

 

Bu arada, Isparta ve Aksaray belediye başkanları ''sanayi kenti'', Amasya, Kahramanmaraş ''modern kent'', Antakya, Samsun ve Çanakkale belediye başkanları da toplu konut projelerini hayata geçirmeyi düşlüyor.

  Â

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ise ''en büyük hayalini'', ''Yeşille mavinin kucaklaştığı, yaşanabilir, sorunlarından arınmış, modern bir kent'' olarak dile getiriyor.

   Â

''BÄ°ZE GÃœVENÄ°N''

   Â

Belediyelerin temel görevleri arasında yer alan, yeşil alan yaratmak, arsa üretmek gibi temel konular tüm başkanların ortak projeleri olarak dikkati çekerken, başkanlar, yoksul vatandaşlara yardım sözü vermeyi de ihmal etmiyorlar.

  Â

Tüm başkanlar, önümüzdeki dönemde çeşitli şekillerde yoksul vatandaşlara yardım yapmayı, muhtaç vatandaşları desteklemeyi vaat ediyor.

  Â

Ve 28 Mart'ta göreve getirilen belediye başkanlarının hemşehrilerine ortak mesajı:

  Â

''Belediye sizindir, sahip çıkın, bize güvenmeye devam edin...''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!