Yeni başkan Yılmaz'dan ilk demeç

Güncelleme Tarihi:

Yeni başkan Yılmazdan ilk demeç
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2006 13:21

Yeni Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye'nin para politikası alanında elde ettiği en büyük kazanımın “Merkez Bankası bağımsızlığı” alanında olduğunu vurgularken, ilan edilen enflasyon hedefleri ile çelişmeden, hükümetin büyüme ve istihdam politikalarının destekleneceğini bildirdi.

Başkan Vekili Erden Başçı ile birlikte, Merkez Bankası İdare Merkezi girişinde basına açıklama yapan Yılmaz, dalgalı kur rejiminin de, temel uygulama çerçevesi korunmak suretiyle devma edeceğini belirtti.
Başkanlığı vekaleten yürüten Erden Başçı, Başkan Yılmaz'ı takdim ederken, Yılmaz'ın, son 3 yıllık dönemdeki Banka Meclisi ve son 2 yıldaki Para Politikası Kurulu Üyeliği sırasında Merkez Bankası nın önemli kararlarında söz sahibi olduğunu hatırlattı.
Başçı, “Sayın Yılmaz'ın Merkez Bankası Başkanlığı'na atanmasına çok sevindim. Başkan Yılmaz'ı bu önemli göreve atanmalarından dolayı kutluyor, fiyat istikrarına giden yolda, birlikte, verimli ve uyumlu bir çalışma üreteceğimize inanıyorum” dedi.
Yeni başkan Durmuş Yılmaz ise 1980'de çalışmaya başladığı Merkez Bankası'nın değişik kademelerinde görev aldığını, o günden bu yana, özellikle son birkaç yılda, ekonomi tarihinde dönüm noktaları olarak yerini alacak atılımlar gerçekleştirildiğini belirtti.
2001 yılındaki yasal değişiklikler sonucu Türkiye'nin para politikası alanında elde ettiği en büyük kazanımın “Merkez Bankası bağımsızlığı” alanında olduğuna işaret eden Yılmaz, şöyle devam etti:
“Bu değişikliklerle, Merkez Bankası Kanunu'nda yer alan ifadesi ile (banka fiyat istikrarını sağlamak amacıyla bu kanunda belirtilen para politikası araçlarını kullanmaya, uygun bulacağı diğer para politikası araçlarını da doğrudan belirlemeye ve uygulamaya yetkili kılınmıştır). Bu yetki modern iktisat literatüründe (araç bağımsızlığı) olarak adlandırılmaktadır.
Fiyat istikrarına giden yolda, enflasyon hedefi ise hükümet ile birlikte belirlenmektedir. Bu hedefler, bu yıl için yüzde 5, 2007 ve 2008 için yüzde 4 olarak belirlenmiş ve ilan edilmiştir. Bu hedeflere ulaşmak temel amacımızdır. Bununla çelişmemek kaydıyla, hükümetimizin büyüme ve istihdam politikalarını da desteklemeye devam edeceğiz.”
1211 sayılı Merkez Bankası Kanunu'nun kur rejimini belirleme yetkisini hükümet ile birlikte Merkez Bankası'na verdiğini de hatırlatan Yılmaz, “dalgalı kur rejimi bu çerçevede belirlenmiştir ve temel uygulama, çerçevesi korunmak suretiyle devam edecektir” dedi.
Türkiye'nin 30 yılı aykın bir süredir yaşadığı enflasyonun yarattığı tahribattan kurtulmak için altın bir fırsat yakaladığını vurgulayan Yılmaz, şunlar söyledi:
“Düşen enflasyon dönemi, başarı ile tamamlanmak üzeredir. Bundan sonraki hedefimiz ise fiyat istikrarına ulaşıp, bunu kalıcı kılmaktır.
Merkez Bankamız, ülkemizin büyüme potansiyelini hayata geçirmedeki en önemli katkıyı da bu doğrultuda yapacaktır.”
Durmuş Yılmaz, konuşmasının sonunda, eski başkan Süreyya Serdengeçti ile Başkan Vekili Erdem Başçı'ya teşekkür etti. Yılmaz, daha sonra soruları yanıtladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!