Yemin krizinde Köşk devrede

Güncelleme Tarihi:

Yemin krizinde Köşk devrede
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2011 00:00

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tutuklu milletvekilleri kriziyle yükselen tansiyona karşı dün sürpriz bir girişimle devreye girdi.

Gül, tıkanıklığı giderip çözüme katkı sağlamak amacıyla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BDP destekli bağımsız milletvekilleri adına Şerafettin Elçi ve Ahmet Türk’ü Çankaya Köşkü’ne davet etti. Gül, Kılıçdaroğlu ile bugün saat 11.00’de, Türk ve Elçi ile yarın saat 11.30’da görüşecek.

Bahçeli geri çevirdi

Gül’ün Köşk’e çağırdığı bir diğer lider olan Bahçeli’nin ise, “Konunun doğrudan ilgilisi değiliz” diyerek daveti geri çevirdiği bildirildi. Bahçeli’nin Köşk’te rahatsızlık yarattığı iddia edilen bu tavrında, partisinin yöneticilerini hedef alan kaset krizi konusunda Gül ile yaşadığı gerilimin etkili olduğu öne sürüldü.

Gül, CHP’den milletvekili seçilen gazeteci Mustafa Balbay’ın tutukluluğuna yapılan itirazın dün bir kez daha reddedilmesiyle doruğa çıkan krizin çözümü için harekete geçti. Bu davetin Gül ve Erdoğan’ın dünkü görüşmesinde ele alındığı ve randevuların da bu görüşmenin ardından alındığı kulislere yansıdı. Gül’ün muhalefetle görüşmesinde, yaşanan bu olayın kamu vicdanıyla bağdaşmayan sonuçlar doğuran hukuksal sorunların çözümü için bir fırsat yaratabileceği, bunun ise ancak demokratik zemin olan Meclis’te partilerin ortak çalışmasıyla aşılabileceği mesajını vereceği kaydedildi. Gül’ün Başdanışmanı Ahmet Sever, Cumhurbaşkanı’nın çözüme katkı sağlamak amacıyla bu girişimi başlattığını söyledi. Cumhurbaşkanı’nın, krizin çözümünde devreye girmeyi bir süredir planladığını belirten Sever, “Cumhurbaşkanı doğru zamanlamanın şimdi olduğunu düşünerek gerekli girişimi başlattı” dedi.

Gül’e ne diyecekler

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MYK toplantısında Köşk’ün davetini yardımcılarıyla değerlendirdi. Toplantıda davetin Gül ile Erdoğan’ın görüşmesinin hemen ardından gelmesine dikkat çekilirken, “Cumhurbaşkanı, Başbakan’ın bilgisi dışında böyle bir adım atmış olamaz. AKP, Cumhurbaşkanı Gül aracılığıyla da süreçteki sorumluluğundan kurtulamaz. Ancak her şeye rağmen Gül’ün devreye girmiş olması umut verici” değerlendirmesi yapıldı. Kılıçdaroğlu ve kurmayları, “Kimse CHP’den eğilip bükülmesini beklemesin. Aldığımız kararın arkasındayız. Arkadaşlarımıza yemin etme yolu açacak hukuksal bir sürecin başlatılması ve bu sürecin kısa sürede tamamlanması şartıyla yemin edebiliriz” denilmesi konusunda mutabakat sağladı.

Bağımsız milletvekilleri adına Köşk’e davet edilen Diyarbakır Milletvekili Şerafettin Elçi ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk, Gül’e, “Hatip Dicle dışındaki diğer 5 tutuklu milletvekilinin serbest bırakılması; Dicle’nin milletvekilliğinin düşmesine neden olan maddenin değiştirilerek, yeniden seçim yolunun açılması” taleplerini iletecek. Elçi ve Türk, “Halkın iradesi bir bütün olarak TBMM’ye yansımadıkça Meclis’e gelmeyeceğiz. Başbakan’dan yapacağı açıklamalarla yargıyı etkilemesini beklemiyoruz. Ancak gergin ortamı yumuşatabilir ve mahkemeler de bu yumuşamadan gerekli dersi çıkartarak, tahliye yolunu açar. Dicle ile ilgili olarak Meclis’teki yerimizi alır, hızla yasal değişiklikleri yapar ve mutabık kalınan bir seçim bölgesinde, seçimleri yenileriz” diyecek. Okan KONURALP/ANKARA
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!