Yemen'de tehlikeli gelişme

Güncelleme Tarihi:

Yemende tehlikeli gelişme
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2012 10:17

Yemen’in başkenti Sana’dan yaklaşık 170 km uzaklıkta bulunan Radda kentinin, El Kaide militanları tarafından ele geçirildiği bildirildi. El Kaide'nin önemli petrol alanlarına ilerlemesi muhalefetin yanı sıra ABD ve Suudi Arabistan'da endişeye neden oldu.

Haberin Devamı

Polis ve görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, militanlar El Beydah eyaletindeki küçük yerleşim birimine Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gece saldırı düzenledi.

 

Az sayıdaki polis gücünün direnişini kolayca kıran El Kaide militanları, kentteki tarihi surları ve camiyi ele geçirdi.

 

60 bin kişinin yaşadığı kenti ele geçiren El Kaide grubuna, Irak’a kaçmak isterken Suriye’de yakalanan ve kısa süre önce Yemen’e teslim edilen Tarık El Dehab tarafından liderlik ettiği belirtildi. Dehab’ın, ABD’nin geçtiğimiz yıl düzenlediği bir hava operasyonunda öldürülen El Kaide’nin bir dini lideriyle akraba olduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

 

EL KAİDE PETROL ALANLARINA İLERLİYOR

El Kaide, Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’e karşı 2011’in başlarında patlak veren isyan hareketinden faydalanarak çok sayıda küçük yerleşim birimini ele geçirmişti.

 

Militan güçler, Yemen’in güneyindeki Abyan eyaletinde çok sayıda köyde kontrol sağlamıştı. Rabba’nın ele geçirilmesi, El Kaide’nin politik kaostan yararlanarak nüfuz ettikleri bölgeleri genişletmeye devam ettiklerini gösterdi.

 

Yemen Sosyalist Partisi’nin başkan yardımcısı Yahya Ebu Usba, güvenlik güçlerini, Rabba’yı korumak için çok az çaba göstermekle eleştirdi ve El Kaide’nin bir sonraki hedefinin petrol zengini Maarib eyaleti olacağını öne sürdü.

 

PETROL NAKLİYATI TEHDİT ALTINDA

ABD ve Suudi Arabistan, petrol nakliyatı için önemli güzergahlara ev sahipliği yapan Yemen’de El Kaide’nin güç kazanmasından son derece rahatsız. Salih, Kasım 2011’de Suudi Arabistan’ın öncüsü olduğu güç teslimi anlaşmasına imza atmıştı. Eski devlet başkanını bu ay sonunda görevini yardımcısı Abed Rabbo Mansur Hadi’ye devredecek.

Haberin Devamı

 

Görevini terk edecek olsa bile, aile üyeleri sayesinde güvenlik güçleri üzerindeki nüfuzu sürecek olan Salih, muhalefet tarafından, El Kaide’ye karşı tepkisiz kalmakla eleştiriliyor.

 

ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Yemen'in kuzeyinde Şii mezhebine mensup Zaidiler ile aşiretler arasında son üç gün içinde yaşanan çatışmalarda 25 kişi öldü.

 

Başkent Sana’da ise hükümete uyguladıkları baskıyı artırmak isteyen militanların, kimliği açıklanmayan 34 yaşındaki Norveçli bir erkeği kaçırdığı belirtildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!