Yemen'de hükümet ve isyancılar arasında yeni bir ateşkes kabul edildi

Güncelleme Tarihi:

Yemende hükümet ve isyancılar arasında yeni bir ateşkes kabul edildi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2011 10:56

Yemen hükümeti ve isyancı lider General Ali Muhsin arasında bir ateşkes anlaşması imzalanırken, görgü tanıkları bugün Taiz şehrinde hükümete bağlı askerlerle muhalif savaşçılar arasında yaşanan çatışmada biri çocuk beş kişinin hayatını kaybettiğini öne sürdü.

Haberin Devamı

Bir hükümet yetkilisi, Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih hükümetiyle General Muhsin arasında imzalanan ateşkes anlaşmasının başkan yardımcısının liderliğindeli bir yerel komitenin arabuluculuğuyla sağlandığını ve bugün yerel saatle 15.00’ten itibaren geçerli olacağını söyledi.

 

Yemen’de daha önce birkaç kez ateşkes girişiminde bulunulmuş ancak başarılı olunamamıştı.

 

Salih ile farklı siyasi gruplardan oluşan bir protestocular grubu arasındaki çatışmalarda tansiyon geçtiğimiz ay oldukça yükselmiş ve kan dökülmüştü.

 

Liderlerin bu anlaşmayı görüştüğü saatlerde, görgü tanıkları, güvenlik güçlerinin başkent Sana’da göstericilerin üzerine ateş açması sonucu iki kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

 

Haberin Devamı

ASKERİ UÇAK DÜŞTÜ: 9 ÖLÜ

Sabah saatlerinde ise Yemen'de bir askeri uçağın düşmesi sonucu dokuz kişinin öldüğü bildirildi.

 

Yetkililer,  Rus yapımı Antonov model uçağın, güneydeki Lahej eyaleti yakınlarında bulunan El Emmed hava üssüne inerken düştüğünü açıkladı.

 

Uçakta hayatını kaybeden dokuz kişiden sekizinin Suriyeli birinin ise Yemenli mühendisler olduğu belirtildi. Yetkililer, uçakta 8 Suriyeli 7 de Yemenli olduğunu ifade etti.

 

Kazanın nedeni henüz tespit edilemedi. Ancak yerel bir güvenlik yetkilisi kazanın teknik bir sorun nedeniyle yaşanmış olabileceğini kaydetti.

 

ÇATIŞMA BÖLGESİNE ÇOK YAKIN

Kazanın yaşandığı Lahej eyaleti, Yemen ordusunun, Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'e muhalif gösterilerin yaşandığı dönemde bölgenin kontolünü ele geçirdiğinden şüphelenilen El Kaide militanlarıyla satışmaları sürdürdüğü Abyan eyaletinin komşusu.

 

Haberin Devamı

Yemen'de aylar süren siyasi ayaklanmalar, merkezi hükümetin ülke genelindeki kontrolünü önemli oranda zayıflattı.

 

Ülkenin kuzeyinde bulunan ve Mağrib aşiretlerinin denetimi altında bulunan bölgede dün gece de bir Özbek doktor kaçırıldı. 

 

Aşiret yetkililerinden beri, doktorun bazı tutukluların serbest bırakılması için hükümete baskı yapmak amacıyla kaçırıldığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!