Yemen KİK planını reddetti

Güncelleme Tarihi:

Yemen KİK planını reddetti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2011 16:07

Körfez İşbirliği Konseyinin (KİK) Yemen'de barış planı, öngörüldüğü üzere bugün imzalanamıyor.

Haberin Devamı

Muhalefet, planın baÅŸarısız olmasından yönetimi sorumlu tuttu.ÂMuhalefetin temsilcilerinden Muhammed El Sabri, KÄ°K Genel Sekreteri Aldüllatif El Zayani'nin dün Yemen'deki görüşmelerinin sonuca ulaÅŸmadığını, dolayısıyla planın baÅŸarısız olduÄŸunu söyledi.

 

İktidar ve muhalefetin davetlisi olarak Sana'ya gelen El Zayani'nin Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih ile dört kez görüştüğünü, "ancak Salih'in her seferinde yeni şartlar öne sürdüğünü" kaydeden El Sabri, Salih'in "manevra ve savsaklamalarıyla" barış planını başarısızlığa uğrattığını savundu.

 

‘BASKILARIMIZI ARTIRACAĞIZ’

Haberin Devamı

Adının açıklanmasını istemeyen bir muhalefet temsilcisi de Salih'i çekilmeye yönelik baskılarını artıracaklarını söyledi. Temsilci, "Baskıyı artırma seçeneklerini değerlendiriyoruz" dedi.

 

KİK'in Yemen'de iktidarın barış içinde devrini öngören planının bugün Suudi Arabistan'ın Riyad kentinde imzalanması planlanmıştı.

 

Ãœye ülkeler Suudi Arabistan, Bahreyn, BirleÅŸik Arap Emirlikleri, Kuveyt,ÂUmman ve Katar dışiÅŸleri bakanlarının katılacağı törenle bugün imzalanması beklenen barış planı, muhalefetin bir uzlaşı hükümeti kurmasını ve Salih'in birÂay içinde görevini bırakmasını öngörüyordu. Plan, Salih ve çevresine dokunulmazlık tanırken, Salih'in istifasından sonra iki ay içinde devlet baÅŸkanlığı seçimi yapılmasını ve referanduma sunulmak üzere yeni bir anayasanın hazırlanmasını içeriyordu.

 

Yemen'de 32 yıldır iktidarda olan Salih'in görevi bırakması talebiyle Ocak ayından bu yana yapılan gösteriler nedeniyle yaşanan şiddet olaylarında bugüne kadar 150'ye yakın kişi öldü.

 

ÜÇ ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

Yemen'in güneyindeki Abyane vilayetinde bulunan Zinjibar kentinde, resmi bir binaya düzenlenen saldırıda 3 Yemenli askerin öldürüldüğü bildirildi.

Haberin Devamı

 

Saldırının El Kaide militanları tarafından düzenlendiğini belirten yerel bir yetkili, saldırganların bir arabayla gelip havan topu ve makineli tüfeklerle binaya ateş açtıkları ve kapının önünde nöbet tutan 3 askeri şehit ettiklerini kaydetti.

 

Adını açıklamak istemeyen yetkili, saldırıda 2 askerin de yaralandığını belirtti.

 

Yetkili, El Kaide terör örgütünün Abyane bölgesinde yoğun faaliyet gösterdiğini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!