Yemek sanatının tarihi

Güncelleme Tarihi:

Yemek sanatının tarihi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

‘‘Dining Out: Secrets From America's Leading Critics, Chefs and Restaurateurs’’ kitabında yer aldığı şekliyle yemek sanatı tarihinin önemli dönüm noktaları şöyle:

1765- Tarihteki ilk paralı lokanta Paris'te açıldı. Burada insanlara ‘‘sağlık açısından yararlı çorbalar’’ satıldı.

1782- Modern anlamda mönüsü olan, belirli saatleri bulunan ve özel partilere de imkan tanıyan ilk restoran yine Paris'te açıldı.

1800- Delmenico restoranı New York'ta hizmet vermeye başladı.

1803- ‘‘Almanach des Gourmands’’ adlı ilk restoran rehberi Fransa'da yayın hayatına atıldı. Bu rehber çıktığınde Paris'te 500 civarında restoran bulunuyordu.

1840- Antoine's New Orleans'da açıldı. Böylece Amerika'da ilk kez New York dışında mükemmel bir restoran açılmış oldu. Bu da yeni bir geleneğin başlangıcı oldu.

1900- İlk Michelin restoran rehberi Fransa'da yayınlandı.

1902- Escoffier, ‘‘Le Guide Culinaire’’i yayınladı ve bundan sonraki 60 yıl boyunca Fransız mutfağının nasıl olacağını belirledi.

1920-1933- Amerika'da içki yasağı dönemi. İlk kez şarapla güzel yemek arasındaki bağ bir ülkede bu kadar uzun süre koparıldı.

1926- Michelin Guide restoranlara yıldız vererek değerlendirme yapmaya başladı.

1936- Seyyar satıcı Duncan Hines, ‘‘Adventures in Good Eating’’ adlı rehberinin ilk edisyonunu çıkardı. Bu yılda 100 bin adet sattı.

1941- Gourmet dergisi yayın hayatına atıldı.

1946- Brennan's restoranı New Orleans'da açıldı ve kahvaltının en azından akşam yemeği gibi önemli ve mükemmel olduğunu dünyaya gösterdi.

1955- Bon Appetit dergisi içki dükkanlarında bedava olarak dağıtılmaya başlandı.

1957- Craig Claiborne The New York Times'ın ilk erkek yemek editörü olarak atandı. Gazete, yemek ve restoran eleştirmenlerinin yüzlerinin gizli kalmasına, bütün yemeklerin parasının gazete tarafından ödenmesine karar verdi.

1959- The Four Seasons restoranı New York'ta 4.5 milyon dolar harcama yapılarak açıldı. Bu tarihin en büyük restoran masrafıydı.

1960- İlk Mobil Travel Guide basıldı. Bu rehberde Amerika'nın 50 eyaletindeki restoranlar birden beşe kadar yıldız verilerek değerlendirildi.

1963- Craig Claiborne New York Times'da haftalık restoran değerlendirme yazıları geleneğini başlattı.

1966- Le Pavillon'un sahibi Henri Soule öldü. Crag Claiborne New York Times'daki yazısında onu ‘‘Amerika'daki Fransız mutfağının Michelangelo'su, Mozart'ı ve Leonardo da Vinci'si’’ diye tanımladı.

1968- Gael Greene New York magazinin yemek eleştirmeni oldu. Bayan Gael ‘‘Insatiable Critic’’ başlığıyla yazılarını yazmaya başladı.

1969- Gault- Millau restoran rehberinin ik sayısı Henri Gault ve Christian Millau tarafından yayınlandı.

Gelecek hafta:

1970'ler, 80'ler ve 90'lı yıllar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!