Yelkenli ‘Tay’la dünya turuna

Güncelleme Tarihi:

Yelkenli ‘Tay’la dünya turuna
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2009 11:05

ANKARA’da oturan deniz tutkunu 63 yaşındaki Saygın ve 50 yaşındaki Kamuran Merdinler çifti, ‘Tay’ adını verdikleri yelkenlileriyle mayıs ayı başında dünya turuna çıkacak. 30 bin deniz mili yol kat edip 100 ülkeyi gezmeyi planlayan çift, “Turumuz için sponsor bulamadık. Ama krize rağmen bu tura çıkacağız ve hayallerimizi gerçekleştireceğiz” dedi.

Dünya turu hayallerini gerçekleştirmek için 40’lı yaşlarda amatör kaptanlık kursuna katılan ve yüzmeyi öğrenen emekli hava yarbayı Saygın Merdinler ve 31 yıllık eşi çocuk gelişimi eğitmeni Kamuran Merdinler, yıllarca yaptıkları birikimlerle 2003 ylılında ABD’den 11 metre uzunluğunda, 3.5 metre genişliğinde yelkenli bir tekne satın aldı. ‘Tay’ adını verdikleri yelkenlileriyle ABD’den açılıp Atlas Okyanusu’nu geçerek Türkiye limanlarına ulaşan deniz tutkunu çift, bu kez de dünya turu hayallerini gerçekleştirmek için kolları sıvadı. Ankara’da oturan Merdinler çifti, mayıs ayı başında başlayıp, temmuzda sona erecek Doğu Akdeniz Rallisi’ne katılma kararı aldı. Böylece dünya turunun ilk etabını tamamlayacak olan çift, ağustos ayında Bodrum Yalıkavak Port Marina’dan tekrar yelken açacak. 

YAZI VE FOTOĞRAFLARI İNTERNETTE YAYINLANACAK

Merdinler çifti Yunanistan, İtalya, İspanya, Atlas Okyanusu, Amerika, Kanada, Pasifik Okyanusu, Yeni Zellanda, Avusturya, Uzak Doğu, Hint Okyanusu, Kızıldeniz ve Akdeniz rotasını izleyerek 30 bin deniz mili yol katedip yaklaşık 100 ülkeyi gezmeyi planlıyor. Çiftin dünya turu süresince çektikleri görüntü, fotoğraf ve anılarının yer alacağı yazılar ‘www.tayyelkenlisi.com’ adlı internet adresinde yayınlanacak. Kendilerine zaman sınırlaması yapmadıklarını, sağlık ve maddi durumları elverdiği sürece çok sayıda ülkeyi gezmeyi hedeflediklerini belirten Saygın Merdinler, Naviga ve Yelken Dünyası dergilerinde de kendilerine ayrılacak köşede izlenimlerini aktaracaklarını söyledi. Merdinler şöyle konuştu:

“31 yıldır gezdiğimiz boat şovlarda yelkenli tekneleri, motoryatları merakla incelerdik. Ancak hep bir sandal ya da şişme bot almayı hayal ederdik. Fakat sonra fikrimizi değiştirdik. 2003 yılında ABD’den 2000 model bir tekne satın aldık. İlk uzun yol yolculuğumuzu da tekneyi ABD’den Türkiye’ye getirirken yaşadık. Atlas Okyanusu’nu eşim Kamuran ile birlikte aştık. Hayallerimizi bir adım daha ilerleterek dünya turuna çıkmaya karar verdik. Öncesinde eşimle birlikte amatör kaptan ehliyeti aldık. Turumuz için sponsor bulamadık. Ama krize rağmen bu tura çıkacağız ve hayallerimizi gerçekleştireceğiz.”

TÜM KADINLARA TAVSİYE ETTİ

Çocuk gelişimi eğitmenliği yapan Kamuran Merdinler ise çok sevdiği denizin kendisi için bir tutku olduğunu belirterek, “Yüzmekten korkmama rağmen, tekne tutkum nedeniyle yüzmeyi öğrendim. Denizde olduğum süre içinde ilaç kullanmak zorunda olmama rağmen bu tutkumdan vazgeçemedim. Tüm bayanlara tavsiye ediyorum. Denize adımlarını attıkları zaman bir daha vazgeçemeyeceklerinden eminim” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!