Yedi kiloluk PS-3 oyun zevkinizle birlikte kaslarınızı da geliştirecek!

Güncelleme Tarihi:

Yedi kiloluk PS-3 oyun zevkinizle birlikte kaslarınızı da geliştirecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2007 00:00

Sony’nin oyun canavarı PlayStation 3 (PS 3), önce ABD ve Japonya’da satışa çıktı. Avrupa’daki milyonlarca PS fanatiğinin meraklı bekleyişi ise bu ay sonunda bitiyor. PS 3 birkaç hafta içinde ülkemize de geliyor.

Kablosuz oyun kolları ve yüksek çözünürlüklü görüntü (high definiton) teknolojisiyle oyun oynama alışkanlıklarını değiştirecek cihaz, internet bağlantısı, MP3 çalar gibi yan özellikleriyle de sadece bir oyun makinesi olmanın çok ötesinde. PS 3’ü piyasaya çıkmadan önce deneyip, inceleme fırsatı bulduk.

PS 3 beklenenin aksine, irice ve çok ağır bir cihaz. Bu görünüşüyle ilk bakışta şaşırtıyor. 900 gram ağırlığındaki ince tasarımlı PS 2’yle kıyaslandığında, beş kilogramlık PS 3 çok hantal duruyor. Aksesuvarları ve paketiyle birlikte ağırlığı yedi kiloyu buluyor. 32.5 x 27.4 x 9.8 cm ebatındaki PlayStation 3’ün (PS 2 Slim yalnızca 23 x 2.8 x 15.2 cm’di) gövdesinde pek çok gelişmiş teknik özellik var.

PS 3’ün bir önceki modelden teknik ve işlevsel açıdan belirgin farkları var. Sadece bir oyun makinesi olarak tasarlanmadı. PS 3, bir oyun konsolunda görmeye alışık olmadığımız özelliklerle tanıştırıyor bizi. Aynı zamanda, bir MP3 çalar, DVD ve Blu-ray oynatıcısı işlevine de sahip. Yüksek hızda internet bağlantısı sunuyor, Bluetooth, Wi-Fi gibi kablosuz bağlantıları destekliyor. Konsola klavye, web-cam, yazıcı, hafıza kartları okuyucusu ve mikrofon bağlanabiliyor. Bunlar cihazı bir ev eğlence sistemine dönüştürüyor.

BLUE-RAY’LE TANIŞMA ZAMANI

Gelecekte en çok tercih edilecek teknolojiler arasında geçen Blu-ray, ünlü teknoloji ve film şirketlerinin ortaklaşa yarattığı bir sistem. Kırmızı yerine mavi lazer kullanımıyla eski görüntü sıkıştırma formatlarının yerini alan Blu-ray, ismini de mavi lazerden alıyor. Bir Blu-ray diski 25 GB’lık veri depolama kapasitesine sahip. Bu da iki saatten fazla yüksek çözünürlüklü görüntünün bir diske sığdırılması demek. PS 3’te bu yeni teknolojiyle üretilmiş filmler izlenebiliyor, oyunlar oynanabiliyor.

Bu sayede PS3, yüksek çözünürlüklü görüntü teknolojisini de destekliyor. 1920 x 1080 piksellik ekran çözünürlüğüyle oyun oynama ve internette sörf yapma imkanı veriyor. Tabii bu kalitedeki görüntünün keyfini çıkarmak için yüksek çözünürlüklü formatı destekleyen bir de televizyon sahibi olmalısınız. Cell işlemciye sahip cihaz saniyede 200 milyar işlem yapabiliyor. Kısaca, benzeri görülmemiş bir işlem hızına sahip! 512 RAM’lik hafızası ve 60GB sabit diskiyle bir bilgisayarı aratmayan özellikler sunuyor.

Yeni PS 3, PlayStation tutkunlarını alışkanlıklarını değiştirmeye itecek. Bu konsolda önceki PS’lerden çok farklı bir oynama biçimi sizi bekliyor. PS 3’ün en dikkat çekici ve de en eğlenceli yanı, oyun kollarının kablosuz olması ve harekete duyarlı biçimde tasarlanması. Bluetooth ile konsola bağlı kollar, oyun oynarken sınırsız hareket özgürlüğü sunuyor.

KABLOSUZ KOLLAR ZORLUYOR

Kollar, oyuncunun hareketlerine karşı son derece hassas. Bu da oyunda kontrolü sağlamak için çok iyi bir konsantrasyon gerektiriyor. Mesela, otomobil yarışında hızla ilerlerken, kolu çok az da olsa ters bir şekilde hareket ettirirseniz aracın kontrolünü hemen kaybedebiliyorsunuz.

Ben de PS 3 için üretilmiş iddialı oyunlardan LAIR’i denedim. İtiraf edeyim, kablosuz kollarla ilk sınavım pek iyi geçmedi. Kontrol ettiğim ejderhayı doğru yöne uçurmak ve denizin dibine batırmamak için epey zorlandım. Joystick’le istediğim hareketleri veremeyince, ekrandaki ejdere benzer şekilde hareket etmeye başladığımı fark ettim! PS ve PS 2’deki oynama prensibine alışmış olanlar bu yeni kollardan ilk başta hoşlanmayabilir.

ALIRKEN DİKKAT!

PS 3, ay sonunda Sony’nin yetkili bayilerinde satışa çıkıyor. Ama Japonya ve ABD’den kaçak olarak getirilmiş konsollar bir süredir internette satılıyor, piyasada da bulunabiliyor. Bu cihazlar ülkemizin de dahil olduğu Avrupa bölgesi için üretilmediğinden, Sony yetkilileri kullanıcıların pek çok sorunla karşılaşacağını söylüyor ve uyarıyor.

Blu-ray disklerinde bölgeden bölgeye değişen kodlar bulunduğu için, örneğin Japonya’da üretilmiş bir konsolda, Avrupa bölgesinden alınmış bir Blu-ray film izlemek veya oyun oynamak mümkün olmuyor. Cihaz geriye dönük uyumluluk göstermiyor. Yani PS ve PS 2 oyunları oynanamıyor. Japon versiyonu bir PS 3 alırsanız 220 volt elektriği 110 volta çeviren bir adaptör kullanmak zorunda kalıyorsunuz. İnternet bağlantısında da sorunlar çıkıyor. Hatırlatalım: Piyasada pekçok PS 3 göreceğimiz önümüzdeki günlerde bu sorunları yaşamamak için garantili cihazlar almaya dikkat etmelisiniz.

Yepyeni oyunlar geliyor

PlayStation 3’ün yepyeni oyunları konsolla birlikte piyasaya çıkacak: Resistence: Fall Of Man, Ridge Racer, Call Of Duty 3, NBA Street 4 Homecourt 2007 ve Need For Speed: Carbon ilk olarak satışa sunulacak oyunlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!