Yazar ve gazeteci Sabahattin Ali 108 yaşında

Güncelleme Tarihi:

Yazar ve gazeteci Sabahattin Ali 108 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2015 12:26

Tam 5 yıldır "En çok satan kitaplar" listesinde bir kitap var: Sabahattin Ali'nin 70 yıl önce yazdığı "Kürk Mantolu Madonna". Kitabın 2016'da filmi de çekilecek. Gazeteciydi, yazardı, babaydı. Türk yazın tarihinin en büyük isimlerinden biri, Sabahattin Ali. 41 yıllık yaşamına birbirinden güzel kitaplar sığdırdı.

Haberin Devamı

Türk yazın tarihinin en büyük isimlerinden biri, Sabahattin Ali. 41 yıllık yaşamına birbirinden güzel kitaplar sığdırdı. Yaşasaydı daha yazardı ama "milli hislerini tahrik ettiği için" ordudan atılmış bir astsubay tarafından başından sopayla vurularak öldürüldü.

Yazar ve gazeteci Sabahattin Ali 108 yaşında

Korkusuzdu, cesurdu, adaletliydi. Bu yüzden çok işsiz kaldı. Ölmeden önce yazdığı yazılardan birinde şöyle demişti; ''Çalmadan, çırpmadan bize ekmeğimizi verenleri aç, bizi giydirenleri donsuz bırakmadan yaşamak istemek bu kadar güç, bu kadar mihnetli, hatta bu kadar tehlikeli mi olmalı idi''.

SABAHATTİN ALİ HAKKINDA

25 Şubat 1907'de Edirne Vilayeti'nin Gümülcine Sancağı'na bağlı Eğridere kazasında doğdu. Sabahattin Ali yazmaya Balıkesir’de yayınlanan “Çağlayan” dergisinde 1925’te yayınlanan şiirleriyle başlar. (Bazı kaynaklara göre “Irmak” dergisinde).

Haberin Devamı

Yedi Meşale, Resimli Ay, Varlık gibi dergilerde yayınlanan şiirleri, öyküleri, yazılarıyla tanınan yazar Cumhuriyet döneminin ilk yılarındaki gerçekçi edebiyat akımının öncüsü olur. İlk toplumsal gerçekçi öyküleri “Resimli Ay” dergisinde yayınlanır. Şiirler, hikâyeler, romanlar yazdı, çeviriler yapar. Asıl ününü ise öykü ve romanlarıyla kazanır.

Konularını toplumsal eşitsizliklerden alan yazar Anadolu insanına yaklaşımıyla edebiyata yeni bir boyut kazandırır. Ezilen insanların acılarını, sömürülmelerini dile getirir.

ESERLERİ:

Hikaye Kitapları:
Değirmen, Kağnı, Ses, Yeni Dünya, Sırça Köşk.

Romanları:
Kuyucaklı Yusuf, İçimizdeki Şeytan, Kürk Mantolu Madonna.

Şiir:
Dağlar ve Rüzgar

Oyun:
Esirler

Yazar ve gazeteci Sabahattin Ali 108 yaşında

ÖNEMLİ ESERLERİNDEN KESİTLER

“Berlin'de yalnızsınız değil mi?" dedi.
"Ne gibi?"
"Yani... Yalnız işte... Kimsesiz... Ruhen yalnız... Nasıl söyleyeyim... öyle bir haliniz var ki..."
"Anlıyorum, anlıyorum... Tamamen yalnızım... Ama Berlin'de değil... bütün dünyada yalnızım... küçükten beri..."
"Ben de yalnızım..." dedi. Bu sefer benim ellerimi kendi avuçlarının içine alarak: "boğulacak kadar yalnızım..." diye devam etti, "hasta bir köpek kadar yalnız..."
Sabahattin Ali - Kürk Mantolu Madonna

Haberin Devamı

"Bir ruh, ancak bir benzerini bulduğu zaman ve bize, bizim aklımıza, hesaplarımıza danışmaya lüzum bile görmeden, meydana çıkıyordu. Biz o zaman sahiden yaşamaya, ruhumuzla yaşamaya başlıyorduk."
Sabahattin Ali - Kürk Mantolu Madonna

Hayatta hiçbir şey uğrunda ölmek için istenmez. Her şey yaşamamız için olmalıdır. Hatta biraz ilerbi gideyim, kendi yaşamamız için... Sen kafanın içindeki yokluğa o kadar saplanmışsın ki, derhal uğrunda can feda edecek bir şey arayarak ikinci bir yokluğa dalmak istiyorsun! Yaşamak, herkesten daha iyi, herkesten daha üstün yaşamak, insanlara hâkim olarak, kuvvetli, belki de biraz zalim olarak yaşamak... Dünyada bundan başka istenecek ne vardır? Hayatını bu gayeye vakfet, görürsün, nasıl birdenbire canlanacaksın!
Sabahattin Ali - İçimizdeki Şeytan

Haberin Devamı

.."İşte bu bir kolu olmayan kızı seviyorum. Onu alamam, onu kaçıramam... Halbuki o da beni seviyor. Bunu bana evvelsi gün ağlayarak söyledi. Gel dedim, beraber kaçalım. Acı acı güldü, Ağam dedi, ben senden noksanım bana sadaka mı veriyorsun?.. Onu nasıl sevdiğimi anlattım: Bana kolunun yerine kalbini veriyorsun, dedim. Bir kalp bir koldan daha mı az değerlidir?"..
Sabahattin Ali - Değirmen

''Dünyada her felaketin içinden en az zararla sıyrılmanın yolu hayata uymak,muhite uymak,hiç sivrilmemektir.''
Sabahattin Ali - Kuyucaklı Yusuf

BAKMADAN GEÇME!