Yaz geceleri caz’lı geçecek

Güncelleme Tarihi:

Yaz geceleri caz’lı geçecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Cazın ustaları bir kez daha İstanbul'da buluşuyor. 7. Uluslararası İstanbul Caz Festivali, 5 Temmuz'da cazın asırlık çınarlarından oluşan Bueno Vista Social Club ile hızlı bir başlangıç yapacak. Lou Reed, Bryan Ferry, Natacha Atlas ile daha bir çok ünlü sanatçı ve topluluk, 10 gün boyunca İstanbul'u renklendirecek.

İSTANBUL'u dünya cazcılarının önemli buluşma noktalarından biri haline getiren Uluslararası İstanbul Caz Festivali, bu yıl yedinci kez, hem de olağanüstü bir programla müzikseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen festival, 5 ile 15 Temmuz tarihleri arasında yapılacak.

Çağın en önemli caz müzisyenlerini biraraya getiren festival, şenlikli bir sokak gösterisiyle başlıyor. New Orleans'dan gelen James Andrews Marching Band, 5 Temmuz'da İstiklal Caddesi'nde müzik ve dans ile dolu bir tur atacak.

Aynı akşam Açıkhava Tiyatrosu, caz müziğinin 'baba'larını ağırlayacak. Bu yılki Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde Wim Wenders imzalı belgeselini izlediğimiz Buena Vista Social Club cazseverlere Küba ritmleriyle dolu sıcak bir yaz gecesi yaşatacak. Üstelik de efsanevi müzisyenler İbrahim Ferrer ve Ruben Gonzalez önderliğinde.

Dünyanın dört yanından

New York'un ünlü topluluklarından Mingus Big Band, cazın efsane dahisi Charles Mingus anısına 6 Temmuz'da Açıkhava Tiyatrosu'nda.

Bir akşam sonra ise bir başka efsane, 40 yıllık müzik yaşamı boyunca Perfect Day, Walk On The Wild Side gibi unutulmaz parçalara imza atan Lou Reed, Açıkhava Tiyatrosu'nun konuğu olacak. Sanatçı Ectascy adlı son albümünden seçtiği parçaları seslendirecek.

As Time Goes By albümüyle 1930'lu yılların klasiklerine yeniden hayat veren Bryan Ferry de festivalin ağır toplarından. Ferry'nin İstanbullu müzikseverlerle randevusu 8 Temmuz'da Açıkhava Tiyatrosu'nda.

Grammy Ödüllü arp sanatçısı Andreas Vollenweider'ın vurmalı çalgılar ustası Burhan Öçal ve dünyada ünlü 'Duduk' (düdük) ustası Djivan Gasparyan ile birlikte vereceği konser 10 Temmuz'da.

Ustalara selam

Bir gece sonra ise Açıkhava Tiyatrosu kelimenin tam anlamıyla coşacak. Gecenin açılışını Avrupalı genç cazcılardan kurulu The Poppoo yapıyor. Ardından trompet ustası Nicholas Payton, cazın ölümsüz ismi Louis Armstrong'un eserlerini yorumluyor. Aynı gece, Trumpet Summit Band'da Armstrong ustaya bir selam gönderecek.

Önder Focan'ın New York'un genç kuşak cazcılarıyla oluşturduğu Önder Focan's Purple in Blue with New York Jazz Giants ile Latin cazın ustalarından piyanist Michel Camillo ve gitarcı Tomatito, 12 Temmuz'da konser verecek.

Egzotik sesiyle Kuzey Afrika ve Arap ezgilerini harmanlayan Natacha Atlas ile Rai müziğin genç temsilcilerinden Cheb Mami, 13 Temmuz'da kıpır kıpır bir gece yaşatacak.

Bir akşam sonra Okay Temiz, Ivo Papazov, Yıldız İbrahimova'nın müziğiyle açılacak gece. Bu üçlünün ardından Burhan Öçal ve Marsilyalı DJ'ler sahne alacak. Festival, Bueno Vista Social Club'ın 93 yaşındaki 'delikanlısı' Compay Segundo ile veda edecek müzikseverlere. Festivalin kapanış şarkısı ise bu efsanenin imzasını taşıyan Chan Chan.

Bu yıl ilk kez festival mekanları arasına katılan Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı ise deneysel müziğin Grammy ödülü sanatçısı Dyuichi Sakamoto, piyanist Fazıl Say, Kudsi Erguner, müzikal şarkıcısı Ute Lemper'i ağırlayacak. Festivalin diğer meanları Roxy ve Babylon'da da caz ustaları müzikseverlere hareketli geceler yaşatacak.

Önce filmlerini izledik, şimdi sırada konser var

Ruben Gonzales ve İbrahim Ferrer önderliğinde, her biri kendi alanında ustaların ustası olan müzisyenler, yani Buena Vista Social Club. Bu müzisyenler İstanbullu sanatseverlere yabancı değil aslında. Wim Wenders'ın bu ustalar topluluğunun, Küba turnesinden başlayarak Amsterdam ve New York konserlerine kadar uzanan serüvenini konu alan aynı adlı filmi, önce festivalde sonra da ticari gösterimde seyirciyle buluştu. Şimdi bu ustaları 'canlı' dinlemek caz tutkunları için olağanüstü bir deneyim olacak.

Mayıs Sıkıntısı Sidney’de

GENÇ yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın Mayıs Sıkıntısı adlı filmi Sidney Film Festivali'nde bir Türk filmi gösterilecek. Avustralya'nın başkenti Sidney'de kentinde 9 ile 23 Haziran arasında yapılacak olan festivale davet edilen bu ilk Türk filmi olan Mayıs Sıkıntısı, yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda festivale katılmış ve ödüller kazanmıştı. Ceylan'ın amatör bir oyuncu kadrosuyla çektiği film, en son Uluslararası İstanbul Film Festivali'nin büyük ödülü Altın Lale'yi almıştı. Sidney Film Festivali'ne dünyanın en iyi yönetmenlerinin çektiği kısa ve uzun metrajlı filmler katılıyor.

Yıldız Savaşları kaldığı yerden

SİNEMA tarihinin en çok gişe hasılatı elde eden filmlerinden biri olan Yıldız Savaşları'nın (Star Wars) ünlü kahramanı Anakin Skywalker'ı oynayacak aktör sonunda bulundu. Yönetmen George Lucas ve ekibi 400 aday arasından Kanadalı genç oyuncu Hayden Christensen'i Skywalker rolü için uygun buldu. Christensen, bu rol için düşünülen Leonardo di Caprio, Tom Hanks'in oğlu Colin Hanks, Chdristian Bale gibi isimleri geride bıraktı. Star Wars- Episode 2'nin çekimleri bu ay içinde Avustralya'da başlayacak.

Safiye Sultan'ın yazarı geliyor

BİR dönem Osmanlı İmparatorluğu'nda kapalı kapılar ardında yaşanan olayları konu alan üç ciltlik Safiye Sultan adlı dizinin yazarı Ann Chamberlin Türkiye'ye geliyor. Kitabının Türkiye'deki yayıncısı olan İnkılap Kitabevi'nin konuğu olarak gelecek olan yazar, 6 Haziran'dan itibaren bir hafta süreyle İstanbul ve İzmit'teki kitabevlerinde imza günlerine konuk olacak. Bu yılın en çok satan kitapları arasında yeralan Safiye Sultan dizisinde korsanlar tarafından kaçırılarak Harem'e getirilen bir genç kadının güç ve varolma mücadelesi anlatılıyor.

Bilet satışları

Bilet satışları, Buena Vista Social Club ve Compay Segundo'nun biletleri 17 Haziran ile 24 Haziran arasında satılacak. Festivalin tüm konser biletleri ise 24 Haziran'dan itibaren satışa çıkıyor. Ana bilet gişesi Atatürk Kültür Merkezi Ön Fuaye. Bu yıl Biletix adlı yeni bir uygulama başlıyor. Bu kapsamda www.biletix.com adresinden ya da 0 216 454 15 55 ve Alo Garanti'den de bilet temin edilebilecek. AKM, Biletix çağrı merkezi ve internet sitesi ile Migros ve Raksotek'lerden kredi kartıyla da ödeme yapılabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!