Yayla şenlikleri başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Yayla şenlikleri başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2001 00:00


Trabzon'da Mayıs ayının ilk haftası başlayacak olan yayla şenlikleri ile ilgili hazırlıklar başladı.

İl Turizm Müdürü Volkan Canalioğlu, Trabzon'un tarihsel süreç içerisinde önemli bir potansiyeli olan kültür turizminin yanı sıra 4 mevsim 12 ay turizm düşüncesi ile Trabzon'a yeni aktiviteler kazandırma çalışmaları içerisinde olduklarını belirterek, şunları söyledi:

''Kentin yüzde 30'unun dağlık oluşu nedeniyle yöreye uygun turizm çeşidi olan yayla turizmi ön plana çıkmıştır. Bu bağlamda Turizm Bakanlığı tarafından 6 yayla Bakanlar Kurulu kararı ile turizm merkeziolarak ilan edilmiştir. Yaz aylarının sıcak ve nemli havasına karşılık, Trabzon yaylaları, çok çeşitli flora ve faunaları, zengin ormanları, krater gölleri, ırmakları, peyzaj görüntüleri, dağ ve doğa yürüyüşleri, rafting, kano ve kış sporları gibi bir çok alanda önemli bir potansiyel oluşturmaktadır.''

Canalioğlu, yaylacılığın, doğal ve ekonomik nitelikleri yanında sosyal bir olgu olarak önem taşıdığını ifade ederek, şöyle devam etti:

''Yaylaya çıkmak çok eskiden beri devam eden bir gelenektir. Yöre kültüründe bu geleneğin en belirgin özelliği ise yayla şenlikleridir. Bu şenliklerin kalabalık ve uluslararası olanları, Kadırga Otçu Haftası Şenliği, Şalpazarı Geyikli Beldesi Sis Dağı şenlikleri, Akçaabat ilçesi Hıdırnebi Yaylası şenlikleri, Maçka Lişer Yaylası Soğuksu şenlikleri, Vakfıkebir Karadağ yayla şenlikleridir. Bu şenliklerde binlerce insan kadınlı erkekli, yaşlısı genci, elele birlik ve beraberlik içerisinde horon halkaları oluşturup kemençe, davul ve zurna eşliğinde saatlerce horon oynarlar. Bu olaylarda yörededağ ve yayla turizminin gelişmesine büyük katkı sağlıyor.''

Yaylalara son yıllarda artan ilgi nedeniyle her yıl binlerce insanın geldiğini de vurgulayan Canalioğlu, ''Yöremize gelen insanların konaklama ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla özel sektör ve Trabzon Valiliği tarafından tesisler oluşturuldu. Yeşil ve mavinin böylesine harikulade göz kamaştırdığı ve tabiatın anlatılması zor bu güzelliğinde dinlenme, gezi, spor imkanları Trabzon yayla turizmine ülke çapında özellikler kazandırmaktadır'' diye konuştu.

Canalioğlu, Trabzon'da il genelinde Mayıs ayının ilk haftası başlayacak olan ve Eylül ayına kadar devam edecek olan şenliklerle ilgili hazırlıklara başladıklarını da belirterek, ''İl genelinde 27 yaylada şenlikler düzenlenecek. Şenlikrin daha disiplinli olarak yapılması için çalışmalar yapıyoruz. Yayla esnafınında bilinçli hizmetvermesi için ayrıca eğitim çalışmalarına ağırlık veriyoruz'' dedi.
(a.a)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!