Yaşını büyüttü, ama annesini kurtaramadı

Güncelleme Tarihi:

Yaşını büyüttü, ama annesini kurtaramadı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2004 01:48

Yozgatlı Pınar Gürkan’ın karaciğerinden bir parça vererek annesi Döndü Metin’i hayata döndürme çabası, yaşını büyütmesine rağmen yetmedi.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 2 aydır 18 yaşını doldurma koşulunu yerine getirmek ve annesine karaciğer verebilmek için çırpınan Pınar Gürkan, tam yaş sorununu çözdüğünde, annesinin ölüm haberiyle yıkıldı.

PINAR Gürkan’ın annesini yaşatmak için verdiği inanılmaz mücadelede her şey, 10 Ocak Cumartesi gecesi Kanal D Ana Haber Bülteni’nde yer alan bir haberle başladı. DHA’nın haberinde, Güzel ve Yılmaz Ceylan çiftinin karaciğer nakliyle doğan arkadaşlığının evlilikle sonuçlanması anlatılıyordu. Haber, Yozgat’ta oturan ve televizyonda haberleri izleyen Pınar ile organ nakli için bekleyen emekli sağlık memuru 52 yaşındaki annesi Döndü Metin için umut oldu. Canlıdan canlıya nakillerin DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde başarıyla yapıldığını öğrenen 17 yaşındaki Pınar Gürkan, eşinden ayrılmış olan annesini kendi karaciğeriyle hayata döndürme kararı verdi.

Pınar, hiç vakit kaybetmeden annesini İzmir’e getirdi. 13 Ocak Salı günü hastaneye yatırılıp tüm tetkikleri yapılan anne kızın, nakil için uygun olduğuna karar verildi. Operasyonu gerçekleştirecek ekipler, hazırlıklarını sürdürürken, o ana kadar akla gelmeyen bir sorun ortaya çıktı. 2238 Sayılı Organ Nakli Yasası’nın 5’inci maddesine göre 18 yaşından küçüklerin organ bağışında bulunması yasaktı ve 12 Temmuz 1986 doğumlu Pınar’ın 18 yaşını doldurmasına daha 6 ay vardı.

CİĞERDE ENFEKSİYON

Annesinin bu kadar zamanı olmadığını bilen Pınar, bu kez yaşını büyütmek için mücadeleye başladı. Hastaneden kemik yaşının büyük olduğuna dair rapor alan Pınar Gürkan, Yozgat Asliye Hukuk Mahkemesi’nde ‘yaş düzeltme’ davası açtı. Mahkeme, 10 Mart günü verdiği kararda Pınar’ın yaşını büyüttü. Karar örneğiyle İzmir’deki hastaneye koşan Pınar Gürkan, annesinin akciğerlerinin enfeksiyon kapması nedeniyle naklin bir süre ertelendiğini öğrendi. Ancak tedavisinin ardından nakil bekleyen Döndü Metin 23 Mart’ta yoğun bakımda yaşam mücadelesini kaybetti.

Pınar Gürkan, gözyaşları arasında şunları söyledi:

‘Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde kadavradan karaciğer nakli için sıraya girdik. Ama bir türlü çıkmıyordu. Televizyonda aşık olduğu Güzel’e karaciğerini verdikten sonra evlenen Yılmaz Ceylan’ın öyküsünü izlediğimde inanamadım. O ana kadar canlıdan canlıya karaciğer nakli yapılabildiğini bilmiyorduk. Operasyonun İzmir’de yapıldığını öğrenince hiç vakit kaybetmeden yola çıktık. Olmadı. Annemi kaybettim. Keşke birkaç ay önce bunu öğrenebilseydik.’

1500 karaciğere ihtiyacımız var

DEÜ Tıp Fakültesi Hemodiyaliz ve Transplantasyon Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu, Türkiye’de 2003 rakamlarıyla kadavradan 85 karaciğer nakli olduğunu belirtti. Prof. Dr. Astarcıoğlu, şunları söyledi:

‘Canlı verici sayısı ise 95’te kaldı. Geçen yıl toplam 180 karaciğer nakli gerçekleştirildi. Oysa karaciğerde yıllık nakil ihtiyacı 1500. Pınar çok mücadele verdi. 18 yaşını doldurduğuna dair mahkeme kararı aldı. Ancak artık çok geçti. Çünkü annesinin sağlığı çok bozulduğundan nakil yapılamaz duruma geldi. Eğer İzmir’e ilk geldikleri günlerde yaşında sorun çıkmasaydı, riskli bile olsa ameliyat olurdu. Bu olay insanlara ders olsun. Canlı verici olmaya çekinmesinler. Bu durumda aile içindeki bireyler daha duyarlı olsun’ dedi.

Başarı oranı yüzde 80

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Hemodiyaliz ve Transplantasyon Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu, başarı konusunda şunları söyledi:

‘Canlıdan canlıya parça karaciğer nakli, kadavradan yapılan bütün karaciğer naklinden 5-6 misli daha zor. Fakat, canlıdan canlıya yapılan nakiller daha iyi sonuç verebiliyor. Bunun nedeni ise canlıdan alınan parça karaciğerin daha kaliteli olması. Kadavradan yapılan nakillerde beyin ölümü gerçekleştiği için bazı parametrelerde düşük değerler görülüyor. Son iki yılda Türkiye’de canlıdan canlıya yapılan nakillerde sağ kalım oranı yüzde 80’in üzerinde olarak tespit edildi.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!