Yaşar Kemal: "Kürk meselesini yakında yazacağım"

Güncelleme Tarihi:

Yaşar Kemal: Kürk meselesini yakında yazacağım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2009 17:52

YAZAR Yaşar Kemal, ‘Onur Konuğu’ olduğu Boğaziçi Üniversitesi'ndeki sempozyumda yaptığı konuşmada Türkiye'de 30 yıldır barış olmadığını savunarak, “Türkiye'nin belasıdır bu savaş. Bir ülke bu kadar korkunç birşeye uğramamalı. Kardeş kardeşi öldürdü. Bu Kürt meselesini yakında yazacağım” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen ‘Çevirmenleriyle ve Yayıncılarıyla Türk Edebiyatı 2'nci Uluslararası Sempozyumu’nun açılışında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile yazar Yaşar Kemal birar konuşma yaptı. Bakan Günay, “Son yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak yayın dünyasında bir rakip olmaktan çıktık. Geçmişte bunlar yapılmış bakanlığımız neredeyse önemli yayıncı kuruluşlarla yayın yapmakta yarışmış. Şimdi yayın dünyasının yazarları, yayınevleri, ajansları bütün birikimiyle meslek kuruluşlarıyla tam bir dayanışma içinde sektörün önünü açmaya, sektörün daha dinamik bir yapıya kavuşmasını sağlamaya gayret ediyoruz. Bu bakış açısı bize son zamanlarda önemli mesafeler kazandırdı. Geçmişe dönüp baktığımızda, yayıncılık sektörüyle rekabet etmeyen, dayanışma gösteren bakış açısı yayıncılık sektörünün de gelişmesine, bakanlığın da konumunun daha saygınlaşmasına bence yol açtı” dedi.

‘BUNLARI TARİHE KARA DEFTERLERLE YAZACAKLAR’

Sempozyumun onur konuğu yazar Yaşar Kemal de Türkiye'de 30 yıldır barış olmadığını ileri sürerek, ‘Kürt meselesi’ üzerine yazmaya başlayacağını söyledi, Kemal, şöyle devam etti:
“Barış yok Türkiye'de. ‘Barış var’ diyorlar, bakan arkadaşım da ‘Barış var’ diyordu. Türkiye'nin belasıdır bu savaş. Bir ülke bu kadar korkunç birşeye uğramamalı. Türkiye buna uğradı. Kardeş kardeşi öldürdü ve hiçkimse ‘Bu adam ne istiyor bu adam dağlarda niye ölüyor, öldürüyor?’ demedi. Bunun tadına varmak istiyor kimileri. Bu Kürt meselesini yakında yazacağım, yazdım da zaten. Ben ‘Barışı isterim’ dedim, bir insan barış istedi diye mahkum ettiler beni. Kötü bir yönetim var Türkiye'de. İnşallah kendilerini gösterirler iyi yönetim olarak. Bunları tarihe kara defterlerle yazacaklar. Tarih yazmayacak bunları. Hiçkimse bunları adamdan saymayacaklar. Herşey böyle gösteriyor, bunlar adam olmayacak. Tez ve tez barış olmalı. Ben bir yazarım beni mahkum ettiler yine mahkum ederler. Yine söylerim istediğini yapsınlar.”

Sempozyumdan ayrılırken basın mensuplarının, Yaşar Kemal'in ‘ülkede barış olmadığına dair’ sözleri hatırlatılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kemal'in geçmişte bazı eksiklikler ve yanlışlıklar olduğunu, şimdi hükümetin iyi niyetli bir girişim içinde bulunduğunu söylediğini belirtti. Bakan Günay, “Yaptığı eleştiriler daha çok geçmişe dönük eleştiriler. Biz de son zamanlarda sayın Başbakan da, sayın Cumhurbaşkanı da bu konuda yumuşatıcı bir dil kullanmaya çalışıyoruz. Türkiye'de barış istiyoruz zaten. Türkiye'nin tüm alanlardaki gelişimlerinin önündeki tek engel yaşadığı terörle ilgili kaybettiklerimiz. İnsan kaybı, can kaybı, mal kaybı, duyu kaybı, bütün bunlardır. Bunun ortadan kalkması halinde bu coğrafyada çok daha iddialı, insanların mutlu olduğu, çevresine olumlu enerji verebilecek bir ülke olduğumuz görülecek. O açıdan Yaşar Kemal'e barışın gerekli olduğu konusunda tüm kalbimle katılıyorum” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!