Yarının cep teknolojileri Barselona’da sergilendi

Güncelleme Tarihi:

Yarının cep teknolojileri Barselona’da sergilendi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2006 00:00

e.yaşam ekibi en son mobil ürün ve teknolojilerin sergilendiği Barselona’daki 3GSM kongresini sizin için izledi.Fuarda en çok ilgi çeken şeylerden biri, 3.5G olarak da tanımlanan HSDPA (High Speed Downling Packet Access) mobil bağlantı gösterileriydi.

Haberin Devamı

Cep telefonu üreticileri ve mobil platform geliştiricilerinin fuarın dört bir yanına yerleştirdikleri platformlarda, cep

/images/100/0x0/55ea53ebf018fbb8f878b6c1
telefonuyla 3,6 Mbps veri aktarımının gerçekleştiğini ve yüksek çözünürlüklü akışkan videoların bilgisayarda kesintisiz oynatılabildiğini gördük. Türkiye’deki kullanıcıların İnternet bağlantı hızları düşünüldüğünde, mobil cihazların ulaştığı hız gerçekten muhteşem.

Televizyon cebe giriyor

Cep telefonlarının İnternet bağlantı hızlarının artmasıyla farklı servisler de mümkün hale geliyor. Bunun en belirgin örneklerinden biri Mobil TV olarak adlandırılan yeni bir eğlence biçimi. Mobil TV, cihazın yüksek hızlı bağlantı özelliklerinden faydalanıyor ve bu sayede operatörler tarafından mobil cihazlara özel olarak hazırlanmış televizyon içeriğine cep telefonunuzdan ulaşmak mümkün oluyor. Böylece nerede olursanız olun cep telefonunuzdan istediğiniz kanalı kesintisiz olarak seyredebileceğiniz gibi, kaçırdığınız programları satın alarak seyretmeniz de mümkün olacak.

Görüşme UCUZLAYACAK

Fuardaki bir diğer dikkat çeken yenilik de UMA (Unified Mobile Access-Birleştirilmiş Mobil Erişim) kavramıydı. Bu kavram sayesinde örneğin dışarıda cep telefonu şebekelerinin kapsama alanı üzerinden görüşmenizi yaparken, evinizden içeri girdiğiniz anda konuşmanız kesintisiz olarak kablosuz Wi-Fi veya MaviDiş bağlantınız üzerinden İnternet protokolüne taşınabilecek. Yani bağlantının mevcut olduğu durumlarda konuşma sırasında cep telefonu operatörünüzün bağlantı servislerinden, Skype benzeri İnternet telefonu servislerine anında kesintisiz geçiş yapabileceksiniz. Böylece görüşme maliyetleri azalacak.

Cep telefonu kullanımı milli geliri artırıyor

Kongrenin ilgi çekici konu başlıklarından birini de, gelişmekte olan ülkelerde mobil iletişim hizmetlerinin yaygınlaştırılmasına yönelik çabalar oluşturuyordu. Bu çabalara destek veren Motorola, sunduğu üst uç ürünlerde beğeniyle izlenen ve GSM Association tarafından "mobil hizmetleri sıradaki bir milyar kişiye ulaştırma" vizyonuna yönelik ucuz iletişim altyapıları ve cep telefonları geliştirme sorumluluğunu ikinci kez başarıyla üstlenen bir firma. Motorola Yönetim Kurulu Başkanı Ed Zandler, gelişmekte olan ülkelerde cep telefonu kullanımındaki yüzde 10’luk artışın milli geliri yüzde 0,6 oranında artırdığına dikkat çekiyor. Zandler, mobil iletişimin yeni iş fırsatları doğurduğunu söylüyor.

3GSM’DEN ilgi çekici teknolojiler ve yeni ürünler

Samsung’dan megapiksel canavarı cep telefonları

Türkiye’de ve dünyada toplam pazar payında ikinciliği yakalamayı hedefleyen Samsung, özellikle geniş bant bağlantıya ve karasal aktarıma dayalı Mobil TV hizmetlerine uyumlu cihazlarla beğeni topladı.

Cep telefonlarının fotoğraf çekme konusundaki geldikleri en uç noktayı simgeleyen 8 megapiksellik kameraya sahip V8200 modeli de Samsung standında yer alanlar arasındaydı.

Flaşlı çekim yapabilen ve TV çıkışına sahip olan bu model, aynı zamanda müzik dinlemek için de kullanılabiliyor. Türkiye’de ise ilk aşamada 3.2 MP kameralı P850 modeli satışa sunulacak. Şu anda pazarda en yüksek çözünürlüğün 2 MP olduğu düşünüldüğünde P850’nin görüntü kalitesiyle öne çıkması bekleniyor. Bu boyuttaki çekim sayesinde fotoğraf baskısı almak artık çok daha tatmin edici olacak.

YENİBELLEK YOLDA

Tabii bu noktada yüksek çözünürlüklü fotoğrafları saklamak için kullanılan bellek kartlarındaki gelişmeler de önem kazanıyor.

Samsung’un fuarda sergilediği tırnak boyutundaki yeni MMCmicro bellek kartları, düşük voltajda çalışabilme özellikleri ve saniyede yaklaşık 7MB’lik okuma ve yazma hızıyla dikkat çeken ürünler arasındaydı.

H. Cihan SALİM

Müzik dünyasına Benq’dan yeni oyuncu

Mobil cihazlarda müzik konusu cep telefonu kullanıcılarının eğlence anlayışında üst sıralara yerleştikçe, çoğu firma bunu ürünleri için bir öncelik olarak görmeye başladı.

Benq Mobile’ın fuarda sergilenen EF51 modeli, kişisel müzikçalar ve cep telefonu arasındaki yakın birlikteliğe işaret eden göz alıcı örnekler arasındaydı. Sıradışı bir tasarıma sahip olan bu cihazın kapağı kapalıyken, sadece müzik kontrollerine odaklanmış tuş takımıyla tam bir müzik çalar görünümü veriyor. Kapağı açtığınızdaysa, fonksiyonel bir cep telefonuyla karşılaşıyorsunuz.

Minik ekranda dev içerik

Cep telefonunda ve mobil cihazlarda 320x240’lık çözünürlüklere hayranlıkla bakıyorsanız, yakında sizi çok daha büyük sürprizler bekliyor. Fuarda gezerken rastladığımız 2.4 inçlik, yani klasik bir cep telefonu ekranından biraz daha büyük bir alana 640x480’lik VGA çözünürlüğü sığdırabilen teknolojiyi gördüğümüzde açıkçası biz de şaşırmaktan kendimizi alamadık. Bu kadar küçük bir alanda böylesine yoğun çözünürlük, GPS (küresel konumlandırma) gibi görüntüye dayalı uygulamalarda detayları belirginleştirirken, aynı anda görüntülenebilen içerik miktarını da artırıyor.

Haberin Devamı

3GSM’DEN ilgi çekici teknolojiler ve yeni ürünler

Akıllı Walkman


Sony Ericsson’un fuarda sergilediği W950 modeli, Walkman serisi telefonların tüm özelliklerini bünyesinde toplamasına ek olarak Symbian platformuyla çalışıyor. W950, bu sayede kullanıcısına çok daha zengin özelleştirme ve çok yönlü profesyonel uygulamaları bir arada kullanabilme imkanı verecek. Telefonun 4GB dahili belleğe sahip olması da bir diğer şaşırtıcı yönü.

Dışardan hızlı, içerden özgür

Fuarın Bluetooth SIG (MaviDiş Özel İlgi Grubu) standında bekleyen sarı Lotus’un içinin de dışı kadar ilginç olduğunu fark ettik. Tüm cep telefonu marka ve modellerine uyumlu olarak üretilen Parrot MaviDiş araç setlerinin farklı örnekleri, bu güzelliğin içinde kurcalanmayı bekliyordu. MaviDiş teknolojilerinin sürücülere olan faydası konusunda oldukça pozitif görüşler aldık. Belli ki araç kullanıcılarının sürüş güvenliğini önemli ölçüde artıran bu teknolojiye biraz daha fazla ilgi göstermelerinde fayda var.

Teknoloji artık içimize işliyor

Motorola’nın giyim firması Burton’la ortaklaşa geliştirdiği bu ceket, aslında iPod için tasarlanmış tam bir müzik merkezi. Dahili güç ünitesi, dahili kablo sistemleri ve kapüşon üzerine yerleştirilmiş kulaklıklardan oluşan bu cekette, tüm kontroller kol üzerindeki arabirimden gerçekleştiriliyor. Sistem MaviDiş bağlantısıyla telefonlara da cevap verebiliyor ve merak edenler için evet, yıkanabiliyor.

3. kuşağın en iyisi Motorola

Kongre dahilinde düzenlenen GSM Association Awards’da "En İyi 3GSM Cihazı" ödülünü alan Motorola RAZR V3x, fuarda büyük beğeniyle karşılanan ürünler arasındaydı. Telefon 3. kuşak mobil iletişim teknolojilerine verdiği destek, çift kamerası sayesinde görüntülü konuşma olanağı ve RAZR serisinin ince tasarım anlayışını başarıyla bir araya getiriyor.

Ayrıca yüksek çözünürlüklü ekranı, artırılabilir belleği, 2 megapiksellik kamerası ve müzik çalarıyla kapsamlı bir görüntüleme ve eğlence merkezi olarak da kullanılabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!