Yargıya nefes aldırıp istinaflar kurulmalı

Güncelleme Tarihi:

Yargıya nefes aldırıp istinaflar kurulmalı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2011 00:00

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu üyesi 1’inci Daire Başkanı İbrahim Okur, yargıyı rahatlatıcı düzenlemeler yapıldıktan sonra istinaf mahkemelerinin kurulması gerektiğini belirtti.

Sakarya’da önceki gün başlayan “Yargıda durum analizi” konulu toplantının dünkü oturumu öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan Okur, “Eğer bu aşamada hiçbir tedbir almadan istinaf mahkemelerini kurarsak, ilk derece mahkemelerinde ciddi manada sıkıntı olacak. Ayrıca istinaf mahkemelerinin ölü doğma ihtimali var” dedi. Okur, sözlerini şöyle sürdürdü:
“CMK’nin 102’nci maddesi gereği gerçekleşen tahliyelere gelince, yargıda hız noktasında bir sıkıntı olduğu hepimizin malumu. Yargılamalar çok uzun sürüyor. Yargıtay’da dairelerin artırılması için yasal düzenleme gerekiyor. Eğer yasal düzenleme yapılırsa HSYK’nin görevi sadece seçim yapmak. Bizim kurul olarak önerimiz şu: Yargıya intikal eden işleri azaltıp bir kısım işleri yargı dışı çözüm yollarıyla çözelim. Öncelikle yargıya nefes aldırdıktan sonra istinaf mahkemelerini kuralım. Uzlaşma müessesi aslında hukukumuza girdi. Ama uzlaşma görevi de hâkim ve savcıya verildiği için hâkim ve savcının yükünü hafifletmiyor. Eğer uzlaşma olacaksa bu adliye dışında olmalı. Bunu avukatlar yapabilir, karakol da olabilir. Bazı müesseselerin tartışılması gerektiğini düşünüyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!