Yargıtay'ın yeni Başsavcısı Sabih Kanadoğlu

Güncelleme Tarihi:

Yargıtayın yeni Başsavcısı Sabih Kanadoğlu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2000 00:00

Demirel de Savaş'ı 2. sıradan seçmiş

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılğı'nda en çok oy alan adayın tercih edilmemesi ilk değil. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na en çok oy alan Vural Savaş yerine Sabih Kanadoğlu'nu seçmesinin bir benzeri önceki dönemde de yaşanmıştı. 1996'daki seçimlerde de dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, en çok oy alan aday yerine ikinci sırada bulunan Vural Savaş'ı tercih etmişti.

Dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Haluk Yardımcı, 20 Ocak 1997'de yaş haddinden emekliye ayrılacağı için, 24 Aralık 1996'da Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nda seçim yapıldı.

Seçime, aday adayı olarak Yargıtay Başsavcıvekili Yılmaz Alasu, 11. Ceza Dairesi Başkanı Sabih Kanadoğlu, 1.Ceza Dairesi üyesi Vural Savaş, 10.Hukuk Dairesi üyesi Adnan Hamzaoğulları ve 9. Ceza Dairesi üyesi Mater Kaban katıldı.

Yapılan ilk tur seçimde, en çok oy çevresinde demokrat ve laik görüşleriyle tanınan Mater Kaban'a çıktı. Kaban, Yargıtay Genel Kurulu'nda 101 üyenin oyunu alırken, SHP'li Adalet Bakanı Seyfi Oktay döneminde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) bağımsız çalışmadığı görüşüyle istifa eden Vural Savaş'a 96 oy çıktı. Oylamada bir süre HSYK Başkanvekilliği yapan Adnan Hamzaoğulları'na 95, Yargıtay Başsavcıvekilliği görevini sürdüren Yılmaz Alasu'ya 85, Sabih Kanadoğlu'na ise 80 oy çıktı. Oylamada aday olmadıkları halde 6. Ceza Dairesi Başkanı Necdet Mutiş'e 1 oy, 8. Ceza Dairesi üyesi Rüştü Sönmez'e de 2 oy çıktı.

Dönemin Cumhurbaşkanı Demirel ise Başsavcılık için tercihini Vural Savaş'tan yana kullandı. Mater Kaban ise halen Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başkanlığını yürütüyor. Başsavcılık seçiminde 2 oy alan Rüştü Sönmez ise daha sonra Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi. 1996'daki Başsavcılık seçimlerinde Yargıtay Üyesi olan Ahmet Necdet Sezer de oy kullanmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!