Yargıtay'da Balyoz duruşması gergin başladı

Güncelleme Tarihi:

Yargıtayda Balyoz duruşması gergin başladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2013 00:00

Tarihi Balyoz davasının temyiz duruşması bugün başladı. Bir çok ilkin yaşandığı temyiz duruşması öncesinde polisle avukatlar, gazeteciler ve sanık yakınları arasında tartışma yaşandı. Sanıkların katılamadığı duruşmaların ilkinde ilk tartışma da yaşandı. Duruşmada alfabetik sıraya göre savunma yapılması kararına sanık avukatları itiraz etti. Mahkeme Başkanı Ekrem Ertuğrul da kimsenin savunma hakkını kısıtlamayacaklarını belirterek, ''Buna inanın bu konuda samimiyiz. Ancak alınmış kararları bozamayız'' dedi. Alınan savunmaların ardından duruşma yarın 09.00'a ertelendi.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb121bf018fbb8f8a92110
Tarihi Balyoz duruşmasının sanıklarının katılmadığı, sadece avukatlarının ve yakınlarının katılabileceği Yargıtay'daki temyiz duruşması öncesinde gazeteciler, sanık yakınları, avukatlar ile polis arasında gerginlik yaşandı. Polis memurları ellerindeki listelerde isimleri yer alan akredite gazetecileri bile içeri alırken büyük bir karmaşa yaşandı. Bazı basın mensupları ve avukatlar polisle tartıştılar. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı duruşma saat 9.45'de başlıyor.
 
Balyoz duruşması öncesi Yargıtay'a duyarlı kapının da bulunduğu özel giriş kapısı yapıldı. X-Ray cihazı konuldu. Duruşmaya gelenlerin tümü sıkı bir şekilde aranıp medyaya akretidasyon kartı verilerek içeri alınmaları sağlandı. Duruşma Yargıtay 9. Ceza Dairesi yerine 245 kişilik Yargıtay Konferans Salonu'nda yapılıyor. Şu ana kadar 117 avukat ve 40'a yakın gazeteci salona alındı.

Haberin Devamı

YARGITAY'DA DURUŞMA, DIŞARIDA GERGİNLİK / Foto Galeri

TEMYİZ İNCELEMESİ KESİNTİSİZ SÜRECEK

Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi’nde 361 sanıklı, 400 klasörlük Balyoz davasının temyiz incelemesi kesintisiz sürecek. Yargıtay, tarihinde ilk kez bir darbe yargılaması ve temyiz duruşması yapacak. Peş peşe duruşmalar yapılıp sanık avukatları dinlenecek.

SANIKLAR KATILAMIYOR

Aralarında generallerin de bulunduğu sanıklar ise mevzuat gereği duruşmaya katılamıyor. Duruşma Yargıtay Konferans Salonu’na alındı. Temyiz duruşmaları sonrasında tahliye talepleri karara bağlanacak.

BALYOZ DAVASI DURUŞMASI BAŞLADI

TARİHİ DAVA ÖNCESİ YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Yargıtay'daki tarihi dava öncesinde polis bina önünde yoğun güvenlik önlemi aldı, sanık yakınlarının bekleyişi sürüyor.

Davayı izlemek üzere Yargıtay önüne gelen eski bakanlardan Yaşar Okuyan, ailelere ve avukatlara yapılanları "nezaketsizlik" olarak nitelendirdi. Okuyan, "Avukatlar, aileler engelleniyor. İnsanlar müebbetle yargılanıyor. Aileler haklı olarak endişeleniyorlar. Bu görüntü Türkiye'ye yakışmıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

SALONA BİLGİSAYAR EKRANLARI YERLEŞTİRİLDİ
Yargıtay yönetimi duruşma öncesi kapı girişinde ve salonda özel önlemler aldı. Salona ekranlar yerleştirildi. Bilgisayar ekranlarına uyarı amaçlı duruşma salonunda her türlü ses ve görüntü kaydının yasak olduğu uyarıları yansıtıldı. TCK 286' ya göre ses ve görüntü kaydı yapanların altı aya kadar hapisle cezalandırılacakları uyarısı yapıldı.

DAİRENİN ÖNÜNDEKİ KARAR SEÇENEKLERİ

Yargıtay 9. Ceza Dairesi temyiz duruşmalarının ardından belirleyeci günde kararını açıklayacak. Kararın da süratle açıklanacağı bilgisi kulislere yansıdı. Tartışmalı dijital delilleri de değerlendirecek dairenin kararı diğer darbe yargılamaları için örnek niteliği taşıyacağı için büyük önem taşıyor.

Karar seçenekleri ise şöyle:
1-ONAMA: Daire, özel yetkili İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını yerinde görür ve sanıkların darbe mahkumiyetlerini onarsa, binlerce yılı bulan mahkumiyetler kesinlecek. Sanıklar hüküm-özlü’den hükümlü statüsüne geçecekler. Tahliye edilmeyip İnfaz Kanunu çerçevesinde kalan cezalarını çekecekler. Bu durumda Balyoz sanıklarına, “adil yargılanma haklarının ihlal” edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru dışında bir iç hukuk yolu kalmayacak.
2-BOZMA: Daire, tüm sanıklar ya da bazıları yönünden hükümleri usülden ya da esastan bozabilecek. Hukuka aykırı delil, suç vasfında değişiklik, adil yargılama hakkının ihlali, savunma hakkının kısıtlanması, delil yetersizliği, suçun maddi ve manevi unsurlarının oluşmaması gibi gerekçelerle bozma kararı verilebilecek. Bu durumda hükümleri bozulan sanıkların dosyaları mahkemeye geri gönderilecek. Mahkeme bozmaya uyarsa bu sanıklar yönünden yeniden yargılama yapıp yeni hüküm kuracak. Mahkemenin ilk kararında dirnemesi halinde ise Balyoz davasında son sözü Yargıtay Ceza Genel Kurulu verecek. Kurul kararı kesin nitelik taşıyacak. Bozma kararlarının da adil yargılanma haklarının ihlal edildiğini düşünen sanıklar, bu durumda da AYM’ye bireysel başvuru yapabilecekler ve tazminat talep edebilecekler.

BAŞSAVCILIK NE YAPABİLİR?
256 sanık yönünden “Darbe suçu var” diye onama talepli tebliğname hazırlayan Yargıtay Cumhureyet Başsavcılığı kararın tebliğnameye ters çıkması halinde Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na itiraz yoluna başvurabilecek. Bu durumda Balyoz dosyası mahkeme gitmeden Kurul’un önünü gidecek.

BÖLÜM BÖLÜM ANLATACAKLAR
70'e yakın avukatın aralarında anlaştığı ve usül ekonomisi açısından dosyayı bölüm bölüm anlatacakları delillerin değerlendirilmesinin tekrar tekrar yapılmayacağı belirlendi.

Haberin Devamı

Tarihi  temyiz duruşması saat 9.45'te Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı  Ekrem Ertuğrul'un Başkanlığı'nda başladı. Başkan Ertuğrul duruşmayı açmadan önce uygulanacak duruşma usulünü açıkladı. Duruşmalar kesintisiz Pazartesi-Perşembe arasında yapılacağını saat 9.00'da başlayıp 12.00'de ara verileceğini bildirdi. 13.30'da başlayacak duruşmaların ne zaman biteceği ise bildirilmedi. Bu durumda duruşmalar 20 Temmuz'da başlayacak adli tatil öncesi tamamlanmış olacak.

DURUŞMA WEB'TEN İZLENECEK
Duruşma safahatı Yargıtay'ın web sayfasından izlenebilecek. Temyiz isteyen avukatlar sanıklarıyla sınırlı alfabetik isim sırasına göre savunma yapacak. Savunma sırası değiştirilmeyecek. Duruşma düzenini bozan avukat ya da izleyiciye yasal yaptırım uygulanacağı da bildirildi.

Haberin Devamı

BAŞKAN USÜLÜ ANLATTI
Ertuğrul, "Yargı erkinin süjesi sayın müdafiiler, medyanın değeli temsilcileri, milleti temsilen hazır bulunan sayın izleyiciler" diye duruşmayı açtı. Ertuğrul, duruşmayla ilgili uyarılarda bulunrdu.Yargıtay'da yapılan duruşmanın kendine özgü farklı bir duruşma olduğunu belirterek, sadece duruşmalı inceleme isteyen sanıklar yönünden yapılacağını bildirdi. Ertuğrul, suç vasfı ne olursa olsun talep olmayan sanıklar yönünden duruşma yapılamayacağını belirterek şöyle dedi:
"Savunma sırasını gösterir liste dağıtılmış ve duruşma salonu kapısına asılmıştır. Temyiz duruşması kendine özgü bir duruşmadır. Bu duruşmanın usülü CMK'da belirlenmiş ve farklı bir usul ortaya koyulmuştur. Raportör üyenin hazırladığı raporun ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın raporu okunacak ardından alfabetik sıraya göre sanık müdafilerine söz verilecektir. Yargıtay temyiz duruşması istisnai bir  yargılama faaliyetidir. Savunmalar not tutularak tespit edilecektir. Bu nedenle savunmanın süre ve içerik olarak temyiz incelemesinin amacına ve mahiyetine uygun olması beklenmektedir. Duruşma düzenini bozan kişi ve kişilere karşı yasal yaptırımlar uygulanacaktır. Duruşmanın safahatı ise Yargıtay web sitesinden takip edilebilecektir"

Haberin Devamı

ÖNCE RAPOR SONRA TEBLİĞNAME OKUNDU
Ertuğrul'un açıklamalarının ardandan Dairenin 2013/ 9110 esas numarası verilen dosyanın temyiz duruşmasına geçildi. Önce dosyanın durumuna ilişkin rapor okundu. Ardından savcılık makamındaki Zülfikar Altınyüzük 256 sanık yönünden cezaların onanmasını isteyen tebliğnamesinin i okunmasına geçildi.

SALONDA İKİ KERE IŞIK KESİLDİ
İlki kısa süreli iki kez kesilen ışıklar da de tarihi duruşmanın bir diğer aksaklığı olarak kayda geçti.

400 KLASÖRLÜK DAVA

Başsavcılık, Balyoz davasının dev boyuttaki başlangıçta 1045 klasörünün incelemesini beş savcıyla yüksek güvenlikli “Kozmik Odada” yaptı. Kozmik Odada incelemelerini sürdüren savcılar gelen klasörlerin önemli bir bölümünün yazışmalar, fotokopi tekrarları, tahliye taleplerinden oluştuğunu tespit ederek, Balyoz Dosyasını 400 klasöre indirdi.

SANIK AVUKATLARINA JET TEBLİGAT Balyoz Davası’ndan 18 yıl alan emekli orgeneraller Halil İbrahim Fırtına, Çetin Doğan, Bilgin Balanlı ve Ergin Saygun’un da aralarında bulunduğu sanıkların avukatlarına jet tebligat yapıldı. Başsavcılık 17 Haziran tarihli tebliğnamesini aynı gün daireye gönderdi. Başsavcılık, Balanlı başta sanıkların avukatlarına 24 Haziran Pazartesi 14.45’te Yargıtay Cumhuriyet aşsavcılığı’ndaki PTT kanalıyla tebligat yaptı. Tebligatlar bir gün sonra 25 Haziran’da sabah ve öğle saatlerinde sanık avukatlarına “ivedi” şekilde tebliğ edildi.

BALYOZ'DA İLK TARTIŞMA
Balyoz duruşmasında ilk usül tartışması yaşandı ve duruşmaya on dakika ara verildi. Sanık Halil İbrahim Fırtına'nın avukatının öncelik telgrafı başkan Ekrem Ertuğrul tarafından kabul edilmedi. Ertuğrul, haftada dört gün duruşma yapılacağını, alfabetik sıralamaya göre savunma yapılacağını sırasını kaçıran avukatın en son yine alfabetik sıraya göre dinleneceği şeklinde karar aldıklarını belirtti. Bu uygulamaya sanık avukatları itiraz ederken, Ertuğrul bir usül belirlemek zorunda olduklarını söyledi.  Dizdar, "Sayın Başkan sesinizi yükselterek konuştunuz" diye itiraz etti. Sanık avukatlarından Celal Ülgen, "Sayın Başkan avukatlara karşı ses yükseltemeyin" yanıtı verince Ertuğrul, "Sizden talimat alacak değilim. Lütfen yerinize oturun" dedi.

Ertuğrul sonra şu açıklamayı yaptı:
"Kimsenin savunma hakkını kısıtlamayacağız. Buna inanın bu konuda samimiyiz. Ancak alınmış kararları bozamayız. Kaos olur. Lütfen bu sıraya ve belirlenen usüle uyalım. Usül belirleme yetkisi heyetimize ait. Eksik kalan hususlarda sona kalanlar yine alfabetik sırayla savunma yapacaklar. İlk derece mahkemesinde aleni bir duruma yapıldı. Aleniyetin anlamı şuydu. Her söylenen sözün sizler ve sanıklar tarafından değil tüm Türkiye'nin 75 milyonun bilgi sahibi olması sağlandı. Buradaki duruşmanın amacı farklı ama aleni bir duruşma yapıp fiziken imkanlar yeterliliğince bu sağlanmıştır. Burada tutuklu sanıklar olmadığı için onların hakkını korumak adına sınırlama yapmayacağız. Haftada dört gün duruşma yapacağız. Şimdi savunmalara geçiyoruz"

ARA VERİLDİ
Sanık Halil İbrahim Fırtına'nın avukatı  KazımYiğit, "Sayın başkan biz  60 avukat ortak temyiz dilekçesi hazırlamıştık.. Sizden bunu aramızda değerlendirmek iin on dakika ara istiyoruz" dedi ve ara verildi.

BALYOZ'DA İLK SAVUNMA
Balyoz sanığı Halil İbrahim Fırtına'nın avukatı Kazım Yiğit Akalın aralarında Çetin Doğan, Dursun Çiçek başta yaklaşık 60 sanık hakkındaki savunmasında davanın tek delilinin sahte dijital değiller olduğunu öne sürdü. Akalın, sanıkların hukuka aykırı delillerle mahkum edildiğini, mahkeme hakimlerinin ihsas-ı rey yaptığını, kararın Yargıtay içtihatlarına aykırı olduğunu öne sürdü ve mahkumiyet kararlarının bozulmasını istedi.

Akalan, satırbaşları ile şu savunmayı yaptı:

GÖREVLENDİRME BELGELERİYLE CEZALANDIRILDILAR
"Olağan ve yasal bir plan semineri darbe planı olarak sunulmuştur. Darbe iddialarını gerçekleştirici unsurlar olarak gösterilmiştir. 200 kişi Kara Kuvvetleri mensubu dahi değildir. Birinci Ordu Komutanlığı'na hiç gelmemişlerdir.  Görevlendirme belgelerinde adları geçtiği için mahkum edilmişlerdir.

SAHİPSİZ DİJİTAL VERİLER
Sanıkların adının geçtiği bu belgeler imzasız ve sahipsiz dijital verilerden elde edilmiştir. TSK bilgisayarlarında üretilmemiiş olduklarını ilişkin iki bilirkişi raporu vardır.  Davanın tek belgesi olan dijital belgelerin sahteliği iddiası hiç araştırılmamıştır. Sahte oldukları çok açık dijital verilere dayanarak, mahkumiyetler verilmiştir. İmzasız World belgeleri delil olarak kabul edilmelerinin mümkün olmadığı iddiası hiçbir şekilde dikkate alınmamıştır

Çetin Doğan'ın eşi: Kulaklarımıza inamadık

Sanık Çetin Doğan'ın eşi Nilgün Doğan, verilen ikinci kısa arada duruşmayı Hürriyet Dünyasına değerlendirdi.

Nilgün Doğan, "Üç senedir ilk defa bir hakimin avukata güzel bir söz söylediğini duyduk çok şaşırdık" dedi.

Doğan bu değerlendirmeyi, avukat Akalın'ın savunmasını çok akıcı ve güzel bulduğunu söyleyip beş dakika ara veren Başkan Ekrem Ertuğrul için yaptı.

Doğan şunları söyledi: "Sabah moralimiz bozuldu. Çünkü avukatların talep ettiği savunma şekli kabul edilmedi. Eğer kabul edilseydi belki savunma süreci 3-4 günde bitecekti. Ama şimdi 15-20 gün süreceğe benziyor. Öğle arası verildiğinde zaman aramızda bu Yargıtay Mahkemesi'nin de tıpkı diğer özel yetkili mahkemeler gibi ön yargılı olduğunu düşündük.

SABAH YARGITAY'I DA ÖNYARGILI SANDIK
Hakim avukatımızın sözünü kesince olumsuz anlamda kestiğini sandık Ama öğle değilmiş. Üç senedir ben hem Ergenekon hem Balyoz davalarını kesintisiz izledim. İlk defa bir mahkeme başkanının bir avukata güzel bir söz söylediğini duyduk, şaşırdık kulaklarımıza inamadık"

YASAL PLAN SEMİNERİ DARBE PLANI YAPILDI
Yasal bir plan semineri içinde örtülü bir darbe planı yapıldığı, Çetin Doğan liderliğinde cunta yapılanması olduğu savunulmuştur. . Atılı darbe teşebbüsünün ne zaman işlendiğine ilişkin bir tarih verilmemiştir. Bilirkişi  raporları arasındaki çelişkiler giderilmemiştir. Çelişkilere rağmen iddianame kabul edilmiştir.

ÜÇ KADIN BABALIK VE KOCALIK HAKKINDAN MAHKUM BIRAKILDI
Üç kadın sanık babalık ve kocalık haklarından mahrum bırakılmıştır. Bu da mahkemenin özensizliğinin delilidir.

FIRTINA'NIN AVUKATINDAN İLGİNÇ SAVUNMA
Sanık Fırtına'nın avukatı Kazım Yiğit Akalın, Balyoz duruşmasında ilginç bir savunma yaptı. Akalın, duruşmanın öğleden sonraki bölümünde darbenin mağdurunun AK Parti Hükümeti olduğunun kararda belirtildiğini ancak AK Parti Hükümeti ve AK Partili bakanların mağdur-müşteki olarak davaya katılma talebinde bile bulunmadıklarını söyledi.

DARBE SUÇU YOK
Suçun tehlike suçu olduğunun dikkate alınarak, kullanılan cebirin eyleme elverişli olup olmadığının değerlendirilmesi gerektiğini ama bunun yapılmadığını, kararın hatalı olduğunu, suçun unsurlarının oluşmadığını vurgulayan Akalın şöyle dedi:
"Suçun mağduru tarafından bilinmeyen bir eylemin cebir olarak kabul edilmesi mantığa aykırıdır.  Suçun oluşması için cebir ve şiddet unsuru birlikte aranmalıdır. Bu iki unsurun birlikte olması bile suçun oluşumu için yeterli değildir. Bunun hükümeti devirmeye elverişli olmaması halinde ceza verilmemesi gerekmektedir. Teşebbüsün teşebbüsü cezalandırılmıştır. Cebir gerçekleşmediği halde varsayımlarla mahkumiyet, TCK'daki teşebbüse ait hükümlerin adeta yok sayılması demektir. Mahkeme kararı yanlıştır, önyargılıdır.

VARSAYIMLA CEZA VERİLDİ
Darbe suçu yok. Mahkeme varsayımla cezalandırmıştır.  Suçun unsurları bulunmadığı cezalandırılacak bir fiilin bulunmadığı da çok açıktır. İster eski ister yeni TCK çerçevesinde ele alınsın, suçun unsurlarının oluşmadığı çok açıktır. eksik soruşturmaya dayalıdır. Sadece bu açıdan bile karar bozulmalıdır" dedi.

ÇETİN DOĞAN'IN AMELİYATI DARBEYİ ÖNLEMİŞ TEZİ YANLIŞ
Çetin Doğan'ın ameliyatı ve emekliliği darbenin yapılamamasının gerekçesi olarak görülmüştür. Ama bir kez bile sağlık durumu sorulup irdelenmemiştir. Zorunlu olarak emekli edildiğinin kabul edilmesi gerçeğe aykırıdır. Birçok Balyoz sanığı terfi almıştır. Emekli olacağı önceden belli olan bir komutanın emekliliği, ameliyatı nedeniyle  darbenin gerçekleşmediği tezi tamamen yanlıştır. Çetin Doğan kadrosuzluktan emekli edilmiştir. Hilmi Özkök'ün tanıklığı ile bu durum sabittir. Bunların hiçbiri tartışılmamıştır. Zorlama bir yorum yapılmıştır. Hangi tayinin darbeye teşebbüsünü nasıl etkilediğini ortaya koyması gerekmektedir. Somut olgu ve olaylarla desteklemiştir. "

BALYOZ AVUKATINDAN ŞOK İDDİA: CD'LER DEĞİŞTİRİLDİ
Balyoz avukatı Akalın, gazeteci Mehmet Baransu'nun teslim ettiği bazı CD'lerin iki kez imajlarının alındığını, eşdeğerlerinin birbirinden farklı olduğunu bunun da delillerin sahte olduğunu kanıtladığını savundu.

Akalın şöyle dedi:
"CD'lerin neden ikinci kez imajının alındığı kesinlikle anlaşılmamıştır, tamamen bir muammadır. Delil CD'sinin içeriği değişmediyse neden iki kez imaj alınmıştır. Her iki imajı da talep etmişsek ilk imajın sanık ve müdafilere verilmesi talebi reddedilmiştir. Kovuşturma evresinde de ilk imajlar verilmemiş ve delil saklanmıştır.

DELİL ÖZELLİLERİ YOK
Baransu'dan teslim alındığında seri numarası yazılmaması ve iki kez imaj alınması ile delil özellikleri ortadan kaldırılmıştır. Ocak ve Mayıs'ta alınanların eşdeğerleri birbirinden farklıdır. Eşdeğeri bi CD'nin DNA'sıdır. Bir virgül bile ilave edilirse eşdeğeri otomatik olarak değişir.  Mahkeme hatalı ve keyfi kovuşturma yaptı. Oysa mahkemenin delilleri tüm şüphelerden arındırması gerekirdi. Böyle bir usül hatası bile başlı başına bozma nedenidir.

SANIKLARA VERİLMEYEN DELİLLER GAZETELERDE YAYINLANDI
Sanıklara verilmeyen deliller Mehmet Baransu'nun kitabıyla Taraf ve Zaman gazetelerinde yayınlanmıştır.

BİLİRKİŞİLER 1.5 YIL SONRA YEMİN ETTİ
Bilirkişinin yemininin olmaması bozma nedenidir. Bu davada bilirkişilerin yeminlerinin bulunmadığı 1.5 yıl sonra fark edilmiştir. Bilirkişilerin yeminleri celse arasında yaptırılmıştır. Sanıkların savunma hakları açıkça ihlal edilmiştir. TÜBİTAK Kurumu'ndan bilirkişi oluşturulması CMK'ya açıkça aykırıdır. TÜBİTAK doğrudan Başbakanlığa bağlanmıştır.''

Akalın'ın öteki savunmaları şöyle:

REDDİ HAKİM TALEPLERİMİZ REDDEDİLDİ
Suçlama konusu CD'leri hiç göremedik. İlk Zaman Gazetesi'nin fotoğraflarını gördük. Tahminler yürütebildik. Davanın imajları, fotoğrafları, CD'leri savunma avukatlarına verilmedi. Mahkeme Başkanı Ömer Diken, "Bu davada gizli hiçbir şey yok" dedi. 11 ve 17 numaralı CD'lerin üzerindeki imzaların sahte olduğu ortaya çıkmıştır. İnsan birbirinin aynısı tek çizgi dahi atamazken, bavulla gelen belgelerdeki bütün harfler aynı. Mahkemenin bu anormal tavrı tüm itirazlarımız reddedildi. Reddi hakim taleplerimiz de hep reddedildi.


HİLMİ ÖZKÖK'Ü 100 METRE ÖTEYE GETİREMEDİK
Hilmi Özkök, Ergenekon davasında tanık olarak dinlendi biz 100 metre getirtip dinletemedik. Bu konuda da reddi hakim talebinde bulunduk reddedildi. Soruşturmanın genişletilmesi taleplerimiz de sürekli reddedildi. Aytaç Yalman ve Hilmi Özkök tanık olarak dinlenmemiştir. 200 küsür duruşma oldu dinlenmeleri yarım gün alırdı.


BİLİRKİŞİLERİMİZ DİNLENMEDİ
Mahkeme bazı bilirkişilerimizi diğer sanık avukatları duruşmada yok diye reddetti. Diğer avukat arkadaşlarımız dinlettiler. Ama biz bir türlü dinletemedik. Bazı günler 10 tane sanık avukatı vardı. Böyle bir gerekçenin hukukta yeri yoktur, keyfidir.


SALONDAN MİKROFONLAR SARKITILDI
Savunma olarak en onur kırıcı olarak yaşandığımız gün salondan mikrofonların sarkıtıldığı gündür. Bununla sanıkların müdafilerin  hem savunma hakkını ihlal edilmiş hem de savunma hakkı ihlal etmiştir. Üzerimizin aranmış, ı x-rayden kemerlerimizi çıkararak cep telefonlarımızı girişte bırakmak zorundaydık.  Burada bile cep telefonlarımızı bırakmadık ve böyle bir uygulamaya tabi tutulmadık. Sarkıtılan mikrofonlarla müvekkillerimizle yaptığı konuşmalardan delil elde etme çabası yaratılmıştır. suç duyurusunda bulunulmuştur. Ömer Hayyam'ın bir şiirini okumayan, hakkını helal etmeyen, Karadeniz fıkrası anlatanlar suç duyurularından nasibini almıştır Şekil şartı olduğunu düşündüğümüz için duruşmalara giremedik onun için suç duyurularına uğradık. İhsas_ı rey taleplerimiz yine reddedilmiştir.


MAHKEME BAŞKANI AVUKATLARA HAKARET ETTİ
Mahkeme başkanı Ömer Diken, müdafileri aşağılamaya, kötülemeye yönelik sözler söyleyebilmiştir. Hakaret etmiştir. Müvekkillerimize bizi kötülemiştir, "Yargılamayı tıkıyorsunuz. AİHM bunları görür" diye konuşmuştur.  Özür  diliyorum, 'Kıçınızı dönerek oturdunuz" diyebilmiştir.

TAHLİYE İSTEYEN HAKİMLER TASFİYE EDİLDİ
Balyoz hakimlerini Yargıtay ve HSYK'ya şikayet ettik. Yasa değişikliği ile görevsizlik verilmiş ve ilerleme sağlanamamıştır. Sanıkların lehine , tahliyeleri yönünde oy veren hakimler (Zafer Başkurt, Şeref Akçay, Oktay Kuban, Yılmaz Alp) tasfiye edilmiş başka mahkemelere atanmışlardır. Hukuk devletinde böyle bir şey olmaz. Tahliye kararları neticesinde görev yerlerinin değiştirildiği şeklinde kamuoyunda kanı oluşmuştur.


ŞEREF AKÇAY BASKI GÖRDÜ
Balyoz hakim üyesi Şeref Akçay tahliye talepli şerhleriyle kamuoyu gündemine oturmuştur. Muhalefet şerhine, 'Birtakım meslektaşlarım bulunduğum adliyede selam vermeyi dahi kesmiştir' diye yazmıştır. Yaşadığı baskı yüzünden emeklilik talebinde bulunmak zorunda kalmıştır


DÖRT SAAT SÜRDÜ
Balyoz avukatlarının öğleden sonraki dört saat süren oturumu sona erdi. Duruşma yarın sabah 09.00'a ertelendi. Ekrem Ertuğrul duruşmayı, "Savunmaya kaldığı yerden devam etmek üzere duruşmayı yarın sabah 9,00'a erteliyorum. İyi akşamlar" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!