Yargıtay krizi gece çözüldü

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay krizi gece çözüldü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2010 00:00

Adalet Bakanlığı ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, gece 01.00’e kadar süren mesai sırasında uzlaşınca, yargıyı kilitleyen üye krizi çözüldü.

Yargıtay’a oybirliğiyle 12’si kadın 34 yeni üye seçildi. Ergenekon kapsamında dinlenen Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu da üyeler arasında yer aldı.

YARGIYI kilitleyen üye seçimi krizi, bakanlık kanadı ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) 5 üyesinin seçilecek isimler üzerinde gece mesaisi yapıp uzlaşmasıyla çözüldü. Yargıtay’a 22’si erkek, 12’si kadın 34 yeni üye, oybirliği ile seçildi.

Boyrazoğlu da üye

HSYK, Ergenekon soruşturması kapsamında telefonunun dinlendiği ortaya çıkan Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boy-razoğlu ile birlikte, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Yıldırım ve Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdür Yardımcısı Hüsnü Uğurlu’yu da Yargıtay üyesi seçti.
Yargıtay Kanunu’na göre boş üyelik sayısı 10 olunca HSYK’nın toplanıp üyeleri seçmesi gerekiyordu. Ancak, HSYK ile bakanlık kanadı arasında anlaşmazlık çıktı ve seçim yapılamadı. HSYK üyelerinden Suna Türkoğlu’nun, 2 Ocak’ta yurtdışına gitmesi üzerine de seçime ara verildi. Türkoğlu, 16 Ocak’ta döndü. HSYK’nın seçilmiş üyeleri geçen pazar günü de seçimle ilgili çalıştılar. Kurul, pazartesi sabah (önceki gün) toplandı ve saat 01.00’e kadar çalışıp seçimi tamamladı. Yargı ve hükümet çevrelerinde, “Son dönemin en iyisi listesi” yorumu yapıldı.

34 yeni üye şunlar: Hacı Hüseyin Ünaldı, Hüseyin Boyrazoğlu, Aysel Koçak, Mehmet Erdoğan, İnci Aytaç, Mustafa Aysal, Mehmet Nuri Öztürk, Beyhan Azman, Refik Cemal Hanedan, Leyla Elen Köksal, Selma Bellek, Birol Soner, Ali İnceman, Mehmet Çamur, Meryem Üstener, Nilgün Zehra Canlı, Ayşe Şentürk, Belkız Karakaş, İrfan Okur, Ahmet Tuncak, Mehmet Akarca, Mustafa İsmet Yörük, M. Şebnem Günaydın, Yakup Ata, Ahmet Karadavut, Ayşe Çevikbaş Tartıcı, Fahri Akçin, Doç. Dr. Adnan Değnekli, Ali Orhan, Fikriye Ernalbant, Mete Duman, Halit Baysoy, Hüsnü Uğurlu, Hüseyin Yıldırım.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!