Yargıtay hákiminin avukat oğluna hapis

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay hákiminin avukat oğluna hapis
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2006 00:00

Avukat Şükrü Ömür Cevheroğlu, Bolu'daki bir davada 'Hakimleri çeşitli yollarla etkilediği' gerekçesiyle 6 ay hapse mahkum oldu. Ceza paraya çevrilerek ertelendi. Avukatın babası Hayrettin Cevheroğlu, davanın görüldüğü Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin başkanı. Baba Cevheroğlu, oğlunun sanık olması nedeniyle mahkeme heyetinde yer almadı.

YARGITAY 5. Ceza Dairesi, Daire Başkanı Hayrettin Cevheroğlu'nun aynı dairede yargılanan avukat oğlu Şükrü Ömür Cevheroğlu'nu, "Görülmekte olan davada hakimleri çeşitli yollarla etkileme" suçundan mahkum etti. Daire, başkanın avukat oğluna, önce 6 ay hapis cezası verdi. İndirim uygulanan ceza, paraya çevrilerek ertelendi. Cevheroğlu'na 2 ay 15 gün "memuriyetten men" cezası da verildi.

Bolu Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Selami Bereket'in "rüşvet almak", Şükrü Ömür Cevheroğlu'nun "rüşvete aracılık etmek", işadamı Yusuf Bayrak'ın "rüşvet vermek" iddiasıyla yargılandığı davada karar verildi.

BABA DAVAYA BAKMADI

Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ndeki dünkü karar duruşmasına sanıklardan eski hakim Bereket ve avukat Cevheroğlu ile sanık avukatları katıldı. Daire Başkanı Hayrettin Cevheroğlu'nun "Oğlunun sanık olması" nedeniyle mahkeme heyetinde yer almadığı duruşmada, heyete kıdemli üye İhsan Akçin başkanlık etti. Son sözleri sorulan sanıklar, daha önceki savunmalarını tekrarladıklarını ifade ederek beraatlerini talep ettiler. Duruşmada, değerlendirme için verilen kısa aranın ardından karar açıklandı.

Eski Hakim Bereket "rüşvet almak" ve işadamı Yusuf Bayrak ise "rüşvet vermek" suçlamalarından beraat etti.

6 AY HAPİS

Ş. Ömür Cevheroğlu ise eski Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "Görülmekte olan bir davada hakimleri çeşitli yollarla etkilemeyi" düzenleyen 232. maddesi uyarınca 6 ay hapis ve 3 ay "memuriyetten men" cezasına çarptırıldı. Ceza bin 350 YTL para cezasına çevrilerek, ertelendi. "Memuriyetten men" cezası da 3 aydan 2 ay 15 güne indirildi.

MÜTALAADAKİ GİBİ

İddia makamındaki Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, esas hakkındaki mütalaasında işadamı ve eski hakimin beraatini istemişti. Daire Başkanı'nın avukat oğlunun ise yargı görevini yapanları etkilemeye çalıştığının belirlendiği vurgulanarak, Şükrü Ömür Cevheroğlu'nun, yeni TCK'nın yargıyı etkilemeyi düzenleyen 277/1 maddesi uyarınca 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edilmişti. Karar mütalaaya benzer çıktığı için Başsavcılığın kararı temyiz etmeyebileceği belirtildi. Başsavcılık incelemesi sonunda temyize karar vermesi halinde de dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda değerlendirilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!