Yargılanacaklar

Güncelleme Tarihi:

Yargılanacaklar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

Susurluk olayının kilit isimleri DYP'li Mehmet Ağar ve Sedat Bucak'ın dokunulmazlıkları, dün TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamayla kaldırıldı. Her iki milletvekili İstanbul DGM tarafından yargılanacak.

TBMM Genel Kurulu'nda dün tarihi bir oturumda 1994 yılından sonra ilk kez DYP'li Mehmet Ağar ile Sedat Bucak'ın dokunulmazlıklarını kaldırarak, Susurluk Davası'nın kilit isimlerinin yargılanmalarının yolunu açtı. İstanbul DGM tarafından yargılanacak Ağar ve Bucak bu süre içinde isterlerse Meclis çalışmalarına katılabilecekler.

Ağar ve Bucak'ın bu karara karşı Anayasa Mahkemesi'ne 7 gün içinde itiraz etme hakları bulunuyor. Ağar, Anayasa Mahkemesi'ne hukuki yanlışlığı belgelemek amacıyla başvurabileceğini vurgularken, Bucak, partisi DYP isterse itiraz edeceğini vurguladı. İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu, Ağar ve Bucak'ın gözaltına alınmalarının sözkonusu olmadığını söyledi.

Genel Kurul'da, Ağar'ın oylamasına 473 milletvekili katıldı. 273 üye Ağar'ın dokunulmazlığının kaldırılması, 193 milletvekili ise aksi yönde oy kullandı. 3 milletvekili çekimser kaldı. 3 oy geçersiz sayıldı. Bir oy ise boş çıktı. Oylamada RP üçe bölündü. 47 RP'li oylamaya katılmadı, 11'i kabul oyu kullandı. 91 RP'li ise eski ortağıyla birlikte hareket ederek Ağar'a destek verdi. Susurluk Komisyonu Başkanı RP'li Mehmet Elkatmış da oylamaya katılmadı. DYP'den beş milletvekili de oylamada hazır bulunmadı. MHP de oylamaya katılmazken BBP destek verdi.

Savunmasından sonra kulise çıkan Ağar, ilk iş olarak bir sigara yaktı ve telefonla görüştü. Ağar, oylamanın başladığı dakikalarda, kendi fezlekesine oy vermeyeceğini ancak Bucak için ret oyu kullanacağını söyledi. Ağar, Genel Kurul'a girerken Sanayi Bakanı Yalım Erez uyardı ve ‘‘Oylama var girme’’ dedi. Ağar, Bucak için ret oyu vermek üzere içeri girmesine rağmen, farkında olmadan kendisiyle ilgili oylama için salonda dolaştırılan kupalara oy attı. Ağar, bu durumu öğrenince oyunun geçersiz sayılmasını istedi. Resmi tutanaklarda Ağar'ın kendisi hakkındaki oylamaya katılmadığı açıklandı. Sonuca morali bozulan Ağar, gazetecilere ‘‘Ben söyleyeceğimi söyledim çocuklar’’ dedi ve korumalarıyla TBMM'den ayrıldı.

Bucak'ın oylamasına ise 450 üye katıldı. 282 üye kabul, 160 milletvekili ret, 3 üye ise çekimser oy kullandı. Bucak oylamasında DYP'den Ahmet İyimaya mükerrer oy kullandı. DYP'li Ali Osman Sönmez, Nevzat Ercan ve Tayyar Altıkulaç'ın oylamaya katılmaması dikkati çekti. Eski ortak RP'den 68 üye Bucak oylamasına katılmazken, 3 RP'li çekimser, 4 RP'li de geçersiz oy kullandı. 20 RP'li ise Bucak'ın aleyhinde oy kullandı. Eski ortağın, Ağar'a oranla Bucak'a daha az destek verdiği görülürken yalnızca 55 RP'linin Bucak'ın dokunulmazlığının kaldırılmaması yönünde oy kullandığı belirlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!