Yargıdaki kaygılarımızı AB’ye aktardık

Güncelleme Tarihi:

Yargıdaki kaygılarımızı AB’ye aktardık
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2011 00:00

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ile Conrad Oteli’nde yaklaşık bir saat görüştü.

CHP Lideri görüşmede Yargıtay ve Danıştay yasasında yapılan değişikliklerle ilgili kaygılarını aktardıklarını, ayrıca bu süreç içinde AB ile yapılan görüşmelerin, müzakere sürecinin tıkanmasından duydukları kaygıları dile getirdiklerini anlattı. Olası Anayasa değişiklikleri konusundaki düşüncelerini ve ilkelerini de Füle’ye ifade ettiklerini belirten Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: “Yargının ve medyanın bağımsızlığı, kamu harcamalarındaki saydamlık konuları üzerinde ayrıntılarıyla duruldu, kendilerine bazı bilgiler de aktardık bu konuda. İlişkilerimizi bundan sonra daha sıklıkla götüreceğiz. Önümüzdeki günlerde bir grup arkadaşımız Brüksel’e gidecek. Sayın Füle, bu grubu bizzat karşılayacağını ve onlarla ilgileneceğini ifade etti”

Füle ise şunları söyledi: “Ele aldığımız konulardan ilki yargı reformu ve bunun devamında da eylül ayında kabul edilen anayasa paketiyle ilgili konular. O zaman anayasa paketinin Türkiye’yi AB’ye yaklaştırdığını ifade etmiştik. Ancak aynı zamanda bu sürecin yeterince kapsayıcı olmadığını dile getirmiştik ve ilgililerden güvence istemiştik. Daha sonraki mevzuat çalışmalarında yargı çevrelerinin, hem de sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin sürece dahil edilmesi konusunda güvence istemiştik. İşte bu kapsayıcılık ki yeni anayasa hazırlanması ve kabul edilmesi sürecinde dikkate alınması gereken bir konu.”

Füle, resmi makamlarla özellikle rekabet başlığının açılabilmesinin sağlanabilmesi amacıyla çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Önümüzdeki aylar içinde bir ivme kazandırılması gerekiyor katılım sürecine. Bu başlıkların açılabilmesinin sağlanabilmesi için ama aynı zamanda katılım sürecinin kapsamının da genişletilebilmesi, sadece bu 3 başlığın açılmasıyla değil, başka adımlarla da bu kapsamın genişletilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!