Yargı, tarihte olmayan bir siyasi baskı altında

Güncelleme Tarihi:

Yargı, tarihte olmayan bir siyasi baskı altında
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2010 00:00

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkan Yardımcısı Berra Besler, siyasi iktidarı yargı üzerinde bir baskı yaratmakla suçlayarak, “Yargı erki, Cumhuriyet tarihimizde bu zamana kadar görülmemiş bir siyasi baskı altına alınmıştır” dedi.

Özdemir Özok’un, tedavi gördüğü ABD’de bir süre önce vefat etmesi nedeniyle boşalan TBB Başkanlığına seçim için birliğin 11’inci Olağanüstü Genel Kurulu toplandı. Genel Kurulun açılış konuşmasını yapan TBB Başkan Yardımcısı Berra Besler şunları söyledi:

“Türkiye zor bir dönemden geçmektedir ve son yıllarda yargı erki, Cumhuriyet tarihimizde görülmemiş bir siyasi baskı altına alınmıştır. Siyasi iktidarın, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun görev ve sorumluluk alanına müdahale ederek, bir ağır ceza mahkemesi başkanı ile bir Yargıtay Cumhuriyet savcısını Adalet Bakanlığı kanalıyla meslekten ihraç etme girişimi, bir Cumhuriyet başsavcımızın gözaltına alınması ve tutuklanması, gizli telefon dinlemelerinin yüksek yargı makamlarına, Cumhuriyet başsavcılarına, yargıçlara, avukatlara kadar ulaşması, aynı zamanda uzayan gözaltılar, hakim ve savcı atamalarındaki tıkanmalar, özel hayatın gizliliği ilkesine yönelik duyarsızlıklar, haberleşme özgürlüğüne vurulan darbeler. Bunlar son bir yılda yaşadığımız hukuka aykırılıkların yalnızca bir kısmıdır. Yaşanan bütün olumsuz gelişmelere ve karmaşa ortamına, son dönemde bir de ‘yargı reformu’ adı altında gündeme getirilen Anayasa değişiklikleri eklenmiştir. Anayasa’da yapılmak istenen değişiklikler sadece HSYK ve Anayasa Mahkemesi ile sınırlı kalmıştır. Değişiklikle yürütmenin yargıya ve savunmaya müdahalesi, Adalet Bakanlığı kanalıyla daha etkin hale getirilmiştir. Bu durumda, yargı bağımsızlığının güçlendirilmesi ve yargının tarafsızlığının geliştirilmesi asla sağlanamayacaktır. Siyasi iktidar, erkler arasındaki dengeleri bozan ve toplumda yargıya güven duygusunu sarsan müdahalelerine karşı yargıdan yükselen sesleri ‘siyasi’ olarak nitelemekten de geri kalamamış, her seferinde toplumun hukuka olan güvenini, ağır ve yaralayıcı bir üslup kullanmıştır.”

Özok’un yerine 3 aday

ÖZDEMİR Özok’un vefatıyla boşalan başkanlık için bugün seçim yapılacak. Ankara Barosu Başkanı Vedat Ahsen Coşar, İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın ve Avukat Güneş Gürseler başkanlık için yarışacak. Seçilen, Özok’un kalan görev süresi olan 3 yıl boyunca başkanlık yapacak. Yönetim Kurulu üyeleri için ise seçim yapılmayacak. Mevcut üyeler görev sürelerini tamamlayacak. Başkanlık yarışının Coşar’la, Aydın arasında geçmesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!