Yargı o kararla güvenilirliğini bitirdi

Güncelleme Tarihi:

Yargı o kararla güvenilirliğini bitirdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2010 00:00

Ergenekon’dan 14 aydır tutuklu olan Mehmet Haberal’ın tahliyesini reddeden 9 hâkimi tazminata mahkûm eden Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’ne tepki gösteren Başbakan Erdoğan, “Hangi hukuka ve hangi maddeye dayalı olarak böyle bir adım atıyorsunuz? Yargı o kararla güvenilirliğini bitirmiştir” dedi.

Erdoğan bunun hukuk adına çok sıkıntılı bir süreç olduğunu söyledi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Ergenekon davasında 14 aydır tutuklu olan Mehmet Haberal’ın tahliye talebini reddeden 9 hâkimi tazminata mahkûm eden Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’ne sert tepki gösterdi. Erdoğan, “Bu kararla yargı, güvenilirliğini bitirmiştir” dedi. Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

Hukuk adına ciddi sıkıntı

Terör örgütünün kirli oyunlarını deşifre edecek, hukuk çerçevesinde hepsinden de Allah’ın izniyle millet adına hesap soracağız. Birkaç gün önce 9 hâkime, yine bir dava açılması neticesinde üst mahkemenin kalkıp da ceza vermesini bu ülkede hukuk adına ciddi sıkıntı süreci olarak görüyorum. Bugüne kadar olmamış ve yeni kapıların açılmasına mesnet teşkil edecek bir adımdır. Henüz hakkında karar kesinleşmemiş ve yargı süreci devam ederken, böyle bir kararı verme yetkisini üst mahkeme kendisinde nereden buluyor? Şimdi, herkes müracaat edip aynı şekilde bu tür davaları açmak suretiyle kendilerine yeni çıkış yolları arayacak mı? Arayacak.

İdeolojiden ayrı bir yanı yok

Bunun altından neyle kalkacaksınız? Hangi hukuka ve hangi maddeye dayalı olarak böyle bir adım atıyorsunuz? Bunun ideolojiden ayrı bir yanı olamaz. Bunun kendi özel dünyalarındaki verilmiş karardan başka bir özelliği yoktur. Ben inanmıyorum, kimsenin de inandığına ihtimal vermiyorum. Çünkü yargı o kararla güvenilirliğini adeta bitirmiştir. 9 hâkime böyle cezayı verdiğiniz andan itibaren bu ülkede yargının güvenilirliği kalmaz. Yasama, yürütme, yargı, üçünün de ortak paydası bu milletin evlatları olmalı. Onlar adil karar neticesinde kendi adalet mekanizmasına güvenmelidir. Halk eğer adalet mekanizmasına güvenmiyorsa, burada sıkıntı vardır.

Ben sünepe miyim

SON gelişen olaylarda, ‘Türkiye-İsrail arasında barışın olması için İsrail yönetiminin gitmesi lazım, Türkiye’den AK Parti yönetiminin gitmesi’ lazım diyen köşe yazarları var bu ülkede. Bunu utanmadan, sıkılmadan televizyonlarda söyleyecek kadar da maşallah cesurlar. Onlar bunu söyleyecek kadar cesur, bu ülkenin başbakanı, iktidar partisinin genel başkanı bunu seyredecek kadar ‘sünepe’ öyle mi? Hangi patrondan gücünü alırsan, hangi medya grubunun mensubu olursan ol, bizi bağlamaz. Biz gücümüzü halktan ve Hak’tan alıyoruz.”

Açılımdan rahatsız olan PKK, terörü artırdı

BAŞBAKAN Erdoğan, son günlerde tırmanan terör olaylarının demokratik açılımdan kaynaklandığı iddialarını yalanlarken, “Diyorlar ki ‘Çıkardılar bir açılım, terör arttı.’ Yılda 5 bine yakın şehidimizin olduğu dönemde demokratik açılım mı vardı?” diye sordu. Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün terör olayları görülüyorsa bunun sebebi açılım süreci değildir. Bunun sebebi, terör örgütünün açılımdan duyduğu rahatsızlıktır. Çözüm sürecini sabote etme çabalarıdır. Çünkü nemalandığı piyasa ortadan kalkacak, mesele bu. Dün sorun derinleştiği için terör tırmanıyordu. Bugün sorun çözülmeye başladığı için terör tırmandırılmaya çalışılıyor, ama beyhude. ‘İşte açılım bitti’. Hayır arkadaş açılım bitmedi, aynı kararlılıkla devam ediyor. Biz yasama, yürütme olarak devam edeceğiz, bizim alanımız burasıdır. Biz alanımızda mücadele veriyoruz, vereceğiz. Terör örgütü kan dökerek, cinayet işleyerek, ne kadar kanlı ve kirli bir oyunun parçası olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir. Örgütün son saldırıları zamanlama olarak son derece dikkat çekicidir. Şunu çok net olarak görüyoruz ki terör örgütü yeni bir ihale almıştır, şu anda bunun gereğini yerine getirmektedir. Oğlu dağa çıktığı için yüreği yanan Doğu’daki, Güneydoğu’daki annelere bir kez daha seslenmek istiyorum. Çocuklarınızı bu kanlı tüccarların elinden çekin alın.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!