Yargı krizi Türkiye'yi böldü

Güncelleme Tarihi:

Yargı krizi Türkiyeyi böldü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2010 15:51

Cemaat soruşturmasıyla ilgili gündeme gelen ve dün tutuklanan Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner ile yetkileri alınan 4 savcı Türkiye'yi ikiye böldü. Olayın yankıları sürerken, sivil toplum kuruluşları, borsalar birliği, sanayi odaları, işadamları da açıklamalarda bulundu. Kimi hükümeti haklı bulurken, kimi de yargıya destek verdi.

Haberin Devamı

İSTANBUL

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler  Derneği (KOBİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özgenç:  
 
"Yargıda yaşanan son  gelişmeler karşısında “Bu gerginliklere bir an önce son verilmeli ki ekonomi  artık rayına oturabilsin. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) müdahalesinin taraflı. Yargının kendi rutini içerisinde işleyişinin devam  etmesi gerekir. Taraflı bir şekilde  müdahale edilmiş ve Başsavcının yetkileri elinden alınarak yargı vesayet alına  alınmıştır.”

CEMAAT SORUŞTURMASINDAN YARGI KRİZİNE

Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, cemaatlere yönelik Kasım 2007'de bir soruşturma başlattı. Başsavcı Cihaner'in iddiasına göre Temmuz 2007'de Adalet Bakanı kendisini bu soruşturmaları sona erdirmesi için tehdit etti.
Mart 2009'a gelindiğinde ise Erzurum'daki özel yetkili savcı Osman Şanal, soruşturmanın kendi alanına girdiği gerekçesiyle Cihaner'den dosyayı istedi. Haziran 2009'da krize Adalet Bakanlığı el koydu. Cihaner hakkında 15 ayrı suçlamadan soruşturma başlatıldı. 26 yıl hapsi istenen Cihaner, savunmasında "Cemaatlere yönelik soruşturması nedeniyle üzerine gelindiğini" öne sürdü.
Ekim 2009'da Çatalarmut'ta bulunan el bombası ve mühimmatların ardından Ergenekon soruşturması Erzincan'a sıçradı. Aralık 2009'da MİT şube müdürü ve iki görevli gözaltına alındı. Ocak sonuna gelindiğinde ise dönemin Erzincan Alay Komutanı olan ve halen Eskişehir Alay Komutanı olan Albay Recep Gençoğlu tutuklandı.
Önceki gün ise cemaate yönelik soruşturmasını Ergenekon örgütünden aldığı emirle yaptığı öne sürülerek Başsavcı Cihaner gözaltına alındı. Olay bu noktadan sonra yargı krizine dönüştü. Dün yani 17 Şubat'ta önce Erzurum özel yetkili savcılar görevden alındı, ardından Yargıtay bu incelemeyi hukuka bulduğunu duyurdu. Hükümetin buna tepkisi gecikmedi ve HSYK'yı yetkisini aşarak yargı darbesi yapmakla suçladı. Aynı saatlerde Ağır ceza mahkemesi, savcının tutukluluğuna yapılan itirazı reddetti. Bugün ise HSYK, Adalet Müsteşarının da katıldığı toplantıda görevden alınan özel yetkili savcıların yerine üç yeni atama yaptı.



BURSA       

Haberin Devamı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Türkiye Odalar ve  Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker:

"Lüzumsuz yere birçok değişik konuda, şu an patinaj yapmakta ve boş yere  zaman kaybetmekteyiz. Vergi ve hukuk reformlarını içeren  yeni ikinci nesil reform  paketlerini konuşarak, bu reformları bir an önce halletmeli ve çözüme  kavuşturmalıyız. Türkiye, özel sektör eliyle  büyüyecektir. Özel sektörü teşvik  eden, destekleyen konuları bir bir gündeme getirerek çözmek zorundayız. Bugünkü  meclisin bu reformları hayata geçirecek gücü vardır, yeter ki odaklansın.”

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ve Türkiye İhracatçılar  Meclisi (TİM) Başkan Vekili İbrahim Burkay
         
YARGININ İNOVASYONA İHTİYACI VAR
         
 “Yargının inovasyona ihtiyacı var. Ar-ge çalışması yapmak, belki bir  çalıştay yapmak lazım. Sırf yargı değil, Türkiye'deki tüm kurumlarda bütün  süreçlerin gözden geçirilip, yeniden yapılandırılması şart görünüyor. Bir reform  bekliyoruz.”

Haberin Devamı

GAZİANTEP

“BUNLAR GELİR VE GEÇER”
         
Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Gaziantep Sanayi Odası Meclis  Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ise yargının verdiği kararlara  herkesin uymak  zorunda olduğunu hatırlattı.

Konukoğlu, “Bir  koltukta iki karpuzu yürütmek  olmaz. Bence sanayici sanayiciliğini, politikacı politikacılığını yapsın. Türkiye'de bunlar  gelir ve geçer. Biz yıllardan beri neler görmedik ki. Demokrasi olan ülkelerde,  daha çok demokratik açılımlarda bu gibi haller olur. Herkes işini yapsın,  politikayı bıraksın, hedeflerine baksın, elinde çantası 'ihracat' diye koşsun.” dedi.

"BEKLEYİP GÖRECEĞİZ”
         
Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı  Mehmet Arif Özer de son gelişmelerin iş çevrelerini olumsuz yönde etkilediğine  işaret etti.

Ne olduğunu tam olarak bilemediklerini, olanları endişeyle izlediklerini  ifade eden Özer, “Her şeyden önce 'gündemde ekonomi, istihdam olması lazım'  derken bakıyoruz ki çok farklı olaylar gündeme geliyor. Bunu istemiyoruz.  Olayları endişeyle izliyoruz. Bekleyip göreceğiz” dedi.
        
ÜZÜNTÜYLE İZLİYORUZ

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim  Kurulu Başkanı Nejat Koçer:

Yargı ile hükümet arasında yaşanan gerginliği  üzüntüyle izlediklerini belirterek, “Önümüzdeki günler için kaygı duyuyoruz.  Türkiye'nin gerçek gündemine dönmesini arzu  ediyoruz. Türkiye, her seferinde bir seçim yaptıktan yeniden erken seçim yapma  düşüncesinden kurtulmalı. İstikrarı olmalı. Bu günlerden başlayarak, daha önemli  bir süre varken Türkiye'nin gündemine fazlasıyla erken seçimi sokmanın ekonomiye  hiçbir faydası yok. Türkiye'nin istikrarlı bir gündeme ihtiyacı var.” dedi.

"GÜNDEM BAŞKA YERLERE ÇEKİLMEMELİ”
         
Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (GÜNSİAF) Başkanı Cahit  Erbalcı da gündemin başka yerlere çekilmesinden üzüntü  duyduklarını ifade ederek,  şunları kaydetti:

“2010 yılında ülkemiz artık bu ekonomik krizi atlatıp düzlüğe çıktı. Bu  ilerleme devam ederken, tartışmaların olması bizleri üzüyor. Olmamasını terci  ederiz. Bunun da belli mercilerce tekrar ele alınıp masaya yatırılmasında yarar  var. Gündemin başka yerlere çekilmesi bizleri üzüyor.”

KOCAELİ

Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Halil İbrahim  Keleş, “Son günlerde yaşanan süreci bir hukuk kurumu olarak  değil, bu toplumun  dinamiklerini oluşturan kurumlar olarak tereddütle takip ediyoruz. Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in tutuklanmasının  ardından HSYK'nın özel yetkili savcılarla ilgili kararı, sonrasında Yargıtay,  Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Danıştay ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in  değerlendirmelerine ilişkin, toplumsal huzur ve  barışın sağlanması ve korunmasının, yalnızca yasama, yürütme ve yargının  sorumluluğunda değil. Onlara yardımcı olmak, işlerini daha iyi yapmalarını sağlamanın herkesin  sorumluluğundaki bir konudur.

Haberin Devamı

MERSİN

Mersin'de, iş çevreleri, Erzincan Cumhuriyet  Başsavcısı İlhan Cihaner'in tutuklanmasının ardından başlayan tartışmaların  ekonomiye yansımalarını değerlendirdiler.

Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Abdullah Özdemir:
 
"Ülkede ekonomik  krizin yavaş yavaş yerini istikrara bıraktığı şu günlerde, siyasetin ekonominin  önüne geçmemesi gerekir.  Bu tür çekişmelerle ekonomiye zarar verildiğini öne süren Özdemir, şöyle  dedi:

“Gelecekten emin olabilmek için Türkiye'de ekonominin ön plana çıkması  lazım. Ama görüyoruz ki, siyaset ekonominin önüne geçiyor, bu tür kısır  çekişmeler ekonomiye zarar verir. Çünkü, dünyada kriz halen devam ediyor.  Türkiye, bu krizden fazla etkilenmemiş gibi  gözüküyor. Kurlar 2001 yılındaki gibi  anormal değil, faiz ve enflasyon düştü. Bu nedenle Yunanistan'ın başına gelenleri  ibret almak  gerekiyor. 

Haberin Devamı

DİYARBAKIR

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki iş  adamları, yargıda yaşanan son gelişmeler ve tartışmaların ekonomiye zarar  vermesinden endişe duyuyor.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in tutuklanmasının ardından  HSYK'nın özel yetkili savcılarla ilgili kararı sonrasında  Yargıtay, Yargıtay  Cumhuriyet Başsavcılığı, Danıştay ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in yaptıkları  açıklamaları  değerlendiren iş adamları, bu konudaki sorunun en kısa  sürede çözüme kavuşturulmasını istediler.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Galip Ensarioğlu,  Türkiye'de bir değişim sürecinin yaşandığını ancak değişime  karşı olan kurum ve  kişilerin bu değişim sürecine direnmeye çalıştığını söyledi.

Haberin Devamı

MARDİN

Mardin Sanayici ve İş Adamları Derneği (MARSİAD) Başkanı Nasır Duyan ise  yargıdaki tartışmanın, kurumların yanı sıra ekonomi ve  siyasete büyük zarar  vereceğini dile getirerek, “Yargı çevresindeki sorun en kısa zamanda çözülmeli.  Bu durumun devam etmesi yatırımcıyı ürkütür, yeni yatırımlarını askıya almasına  yol açar. Yabancı yatırımcının da Türkiye'ye bakış açısını olumsuz etikler. Aksi  takdirde ekonomide telafi edilmesi zor ve maliyetli olacak sonuçlara yol  açabilir. Herkesin bu ortamda sağduyulu şekilde hareket ederek sorunu çözüme   kavuşturmalıdır” diye konuştu.

SİİRT

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Özgür Çalapkolu da Türkiye'de  tek gündemin ekonomi olması gerektiğini ifade ederek,  şöyle konuştu:

“Ülke ekonomisinin iyiye gittiği bu dönemde bu tür sorunlar çok büyük  zarar verir. Son günlerdeki gelişmelerden yatırımcı büyük endişe duyuyor ve ürkek  hale geliyor. Bu nedenle bu tür sorunların ivedi olarak çözümü ve bir daha  yaşanmaması içinde acil olarak başta  Anayasa değişikliği olmak üzere gerekli  yasal değişikliklerin yapılması gerekir. Aksi durumda tartışmalar büyür ve ülkeye  büyük zarar  vererek, ekonomiyi sekteye uğratır. Gündeme sadece ekonomi olmalı ve  ekonominin daha da iyi hale getirilmesi için alınacak önlemler  üretilmelidir.  Ekonomimiz kırılgan bir yapıya sahip olduğu için büyük sıkıntılara neden  olabilir. Bu tür durumların yaşanmaması için gerekli çabanın gösterilmesi lazım.  Son gelişmeler ayrıca Avrupa Birliği sürecinde ülke imajını da yıpratıyor.”

BURSA
  
 Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı  Mehmet Büyükekşi, yargıdaki son gelişmelerle ilgili, “Şu anda bir kaos ortamı  var. Kurumlar arası bu şekilde görüş ayrılığı, huzur, barış, güven ve istikrar  konusunda sıkıntılar yaratıyor” dedi.

ADANA

Doğu Akdeniz Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİFED)  Başkanı Süleyman Onatça, ülkede ekonomik krizin yavaş yavaş yerini istikrara bıraktığı şu günlerde,  sıkıntı yaratacak hiçbir olumsuzluğa fırsat verilmemesi gerektiğini bildirdi.

Onatça, bu tür gündemlerle ya da çekişmelerle ekonomiye zarar verildiği  gibi halka da haksızlık edildiğini belirterek, “İş dünyası olarak morallerimiz  çok bozuk. Bu tür olaylar gelecekle ilgili kaygılarımızı yükseltiyor, yerli  yabancı yatırımcıların şevkini kırıyor. Demokrasiye yeterince uygun davranmayan,  ülkeyi uzlaştırma yerine 'benim dediğim olur' diyen yargı, yürütme, yasama ve  bürokrasiye olan güven azaldığı gibi sistemi de kilitliyor. Lütfen çocuklarımıza  verdikleri zararı bir düşünsünler” diye konuştu.

İZMİR

İş dünyasının temsilcileri, yargıda yaşanan  son gelişmeler ve tartışmaların ardından gündemin yeniden ekonomi olması  gerektiğini vurgulayarak, istikrar sağlanamayan bir ülkeye yatırım gelmeyeceği,  yatırım yapılmayan ülkede de büyüme ve istihdam yaratılamayacağı uyarısında  bulundu.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in tutuklanmasının ardından  HSYK'nın özel yetkili savcılarla ilgili kararı, sonrasında  Yargıtay, Yargıtay  Cumhuriyet Başsavcılığı, Danıştay ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in yaptıkları  açıklamalara ilişkin Atatürk Organize Sanayi  Bölgesi (AOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, son yaşananları “yargıya  müdahale” olarak gördüklerini söyledi.

Uğurtaş, “Müdahale derken, HSYK için değil, bakanın müdahalesi için  söylüyorum bunu. Anayasa çok net şekilde birinci sınıf hakimlerin ancak  Yargıtay'da yargılanabileceğini söylüyor. Burada herhangi bir savcının buna  müdahil olması, sonra da bakanın müdahil olması Türkiye'de huzur ortamı arayışı  içinde olan vatandaşın ve sanayicinin beklentilerinin tamamen tersi bir durum  ortaya çıkardı” dedi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!