Yardım konvoyu Kazlıçeşme’den uğurlandı

Güncelleme Tarihi:

Yardım konvoyu Kazlıçeşme’den uğurlandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2013 15:46

İç karışıklıklardan zarar gören Suriyelilere, İngiliz Müslümanların gönderdiği gıda ve ilaç gibi yardımları taşıyan Suriye Bayram Konvoyu İstanbul’dan yola çıktı.75 araçlık konvoyun bayramdan önce Suriye’de olacağı bildirildi.

Haberin Devamı

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı'nın (İHH) yanı sıra, İngiltere'den United Muslim, Children in Deen yardım kuruluşları tarafından organize edilen 'Eid in Syria' (Suriye'de Bayram) konvoyu geçen hafta İngiltere’den hareket etmiş, Perşembe günü de Kapıkule’den Türkiye’ye giriş yapmıştı.

İŞTE 75 ARAÇLIK KONVOY / Foto Galeri

Sosyal medyada dün Suriye’ye savaşmak için gidecek olan El Kaide üyelerinin İstanbul’a geldiği şeklinde mesajlar dolaşırken İHH yöneticileri gelenlerin tamamen insanı yardım taşıyan araçlar ve yardım amacıyla giden doktor, hemşire gibi gönüllülerden oluştuğunu söyledi. 75 araçlık insani yardım konvoyu Kazlıçeşme meydanında verdiği moladan sonra sabah Suriye’ye uğurlandı.

Konvoy 40 ambulans, 5 itfaiye aracı, 2 çöp kamyonu, 2 büyük kamyon ile arazi ve personel taşıyan araçlardan oluşuyor. İHH öncülüğünde başta İngiliz Müslümanlar olmak üzere tüm dünyadan toplanan yardımlarla oluşturulan konvoy, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan geçerek Suriye halkına 8 milyon dolarlık gıda ve ilaç gibi acil ihtiyaç malzemeleri, oyuncak ve giyecek dağıtacak. İstanbul’a gelene kadar 3 bin kilometre yol kat eden konvoy, insani yardım malzemelerinin yanı sıra öğretmen, doktor, hemşire, mühendis gibi Suriye’de şu anda ihtiyaç duyulan çeşitli meslek dallarında 160 gönüllüyü de taşıyor.

Haberin Devamı

Konvoyun Kazlıçeşme molası sırasında basın toplantısı yapan İHH başkanı Bülent Yıldırım, yardımların bayramda Suriye’ye ulaşacağını ve Suriye’nin tüm bölgelerine yardım etmek niyetinde olduklarını söyledi. Ülkedeki karışıklıktan en çok masum sivil halkın zarar gördüğünü belirten Yıldırım , “Sivil halk gözetimi yapılmadan bombalıyorlar. Bombalama sonucunda yangınlar çıkıyor ve orada bunları söndürecek araçlar yok. Kayıpların çoğu ne yazık ki bombalamalar sonucunda başlayan yangınlar ve enkazların kaldırılamaması yüzünden gerçekleşiyor. Bu konuda da çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

‘İdeolojik Yaklaşıyorlar’

Yardımların dünyanın her yerinden geldiğini ve siyasi bir amaçlarının olmadığını ifade eden Yıldırım, ‘Suriye’de 10 milyon kayıp var. 9-10 yaşındaki çocukları hapse atıp işkence yapıyorlar. Bunda hiçbir anlam yok. Müslümanlara Kosova’da yapılan muamele şimdi Suriye’de yapılıyor. Ama daha önemlisi yardım kuruluşları bu olaya ideolojik yaklaşıyorlar. Suriye’ye duyarlılık azaldı’ dedi.

Haberin Devamı

Yalnızca muhaliflere değil Suriye’nin her kesimine yardımları ulaştırmak niyetinde olduklarını belirten Yıldırım şöyle devam etti:
“Siyasi bir amacımız yok. Sadece Suriye’deki insanlık ayıbını tüm dünyaya duyurmak istiyoruz. Suriye rejimi ve PYD’ye mesaj veriyoruz; biz yıllardır muhaliflere kolaylıkla yardım edebildik, tutuklulara bile yardım ediyoruz ama kürt bölgesine yıllardır yardım ettiğimiz halde son dönemde Kürt bölgesine yardım edemiyoruz. Suriye rejimi ve PYD’nin olduğu bölgelerin tümüne yardım yapmak istiyoruz. Ancak Özellikle bazı siyasi partiler, sırf iktidara muhalefet etmek için ideolojik nedenlerle olaya yaklaşıyor. Bunlardan bazıları Suriye'ye gidip, Esad'le görüşüyor. Onlardan yardımların ulaştırılması konusunda yardımcı olmalarını istiyoruz ancak sessiz kalıyorlar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!