'Yardım edilseydi, donmazlardı'

Güncelleme Tarihi:

Yardım edilseydi, donmazlardı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2006 13:05

Bitlis’in Şeytanderesi'nde 8 kişinin donarak ölmesine neden olan otobüsün üzerine çığ düşmesi olayının ayrıntıları ortaya çıktıkça, ‘insanlık ölmüş’ sözü bir kez daha doğrulandı.

Haberin Devamı

Çığ düşen otobüsten yaralı olarak kurtulan Otobüs şöförü Ahmet Topdemir, otobüsün hemen arkasında bulunan 30 araçtaki diğer yolcuların olayı sadace seyrettiğini belirterek, “Eğer diğer araçlarda bulunanlar yardım etseydi, 8 kişi donarak ölmeyecekti. İnsanlar 5 saat boyunca kar altında yardım bekleyenleri, araçlarının içinde sadece seyretti. Araçtan yaralı çıkanları bile kimse araçlarına almak istemiyordu. İnsanlığımdan utandım” diye konuştu.
32 kişiyle Iğdır’dan Hatay’a giden ve Bitlis’in Şeytanderesi Mevkii'nde üzerine çığ düşmesi sonucu 8 kişinin donarak yaşamını yitirdiği olayın ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Çığ altından yaralı olarak kurtulan araç sürücüsü Ahmet Topdemir, ‘İnsanlığımdan utandım’ dediği geceyi şöyle anlattı:

“Saat 01.00 sıralarında yolun kapanması nedeniyle arkamdaki onlarca araç ile birlikte Şeytanderesi Mevkii'nde durduk. En önde olduğumuz için yolun açılmasını beklemeye başladık. Bu sırada önce büyük bir gürültü geldi sonra otobüsün camları patladı ve otobüsün üzerine gelen çığ aracı 20 metre sürükleyerek dereye fırlattı. Muavin olan yeğenim beni karın altından çıkardı. Kendime geldiğimde kafamın kırıldığını fark ettim. Yola tırmanarak bizi seyreden diğer araçların şöför ve yolcularından yardım istedim. Birileri yardım etmek istedi ancak bir kişinin, ‘Bir çığ daha geliyor’ demesi ile hepsi araçlarına bindi ve bizi seyretti. Otobüsten yaralı olarak kurtulanlar, eksi 12 derecede donmamak için diğer araçlara binmek istedi ancak araçtakiler engel oldu. O an insanlığımdan utandım. Yanıma bir yolcuyu daha alarak kanlar içinde konvoyun sonuna doğru gittik ve en sondaki bir araçtan, Bitlis’ten yardım getirmek için yardımcı olmalarını istedim. Ama konvoyun sonundaki iki araçta bulunanlar da yardım taleplerimizi reddederek, araçlarının camlarını kapatmayı tercih ettiler.”

Haberin Devamı

“YARDIM EDİLSEYDİ, DONMAZLARDI”

Ahmet Topdemir, en az 50 kişinin otobüs ve kar altında kalanları 5 saat boyunca seyrettiğini, hiç birinin, geri dönüp yardım getirmeyi kabul etmediğini belirterek, “Saat 04.30 sıralarında ilk olarak ambulans geldi. Daha sonra 05.30’da Jandarma geldi ve Jandarma o saatte bile karın altından 4 yolcuyu sağ olarak kurtardı. Diğer yolcular karın altında 5 saat boyunca yardım beklerken donarak öldü. Otopsi sonucunda hepsinin donarak öldüğü tespit edilince bir kez daha kahroldum. Eğer diğer araçlarda bulunanlar yardım etsiydi, çığ altında hiç kimse donarak ölmeyecekti. Ama insanlar korkudanmı? yoksa başka bir nedendenmi bilmiyorum yardım etmedi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Öz Diyarbakır firmasına ait aracın üzerine çığ düşmesi sonucu, 8 kişi çığ altında saatlerde kalıp donarak yaşamını yitirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!