Yarbay Dönmez'in bahçıvanı konuştu

Güncelleme Tarihi:

Yarbay Dönmezin bahçıvanı konuştu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2009 13:58

ERGENEKON operasyonu kapsamında tutuklanan Yarbay Mustafa Dönmez’in Sapanca’daki dağ evinin bahçıvanı Salih Külünk, kendisini korumak için bile silah bulamadığı evden daha sonra bomba ve silah çıkmasına şaşırdığını söyledi.

Kendisine şefkatle davranan Yarbay Dönmez sayesinde sigarayı bıraktığını, organlarını bağışladığını belirten Salih Külünk, “Hafta sonları gelirdi. Ben bahçeyle ilgilenirken o da masada otururdu. Kitap yazdığını söylüyordu. ‘Kitap yazıyorum, inşallah çıkacak’ derdi. Hiç onun bu yaşanan olaylarla ilgisi olduğunu düşenemiyorum” dedi.

Adapazarı'nda mermer işi yaptığını, 2003 yılı mayıs ayında annesinin ölümü sırasında Yarbay Dönmez'le tanıştığını belirten 30 yaşındaki Salih Külünk, “Bir hafta sonra da sadece yanına çalışmaya gittim” dedi. Salih Külünk, Yarbay Mustafa Dönmez'in, Sapanca'nın Kırkpınar Köyü sınırları içindeki dağ evine hafta sonları gidip bahçeyle ilgilendiğini, 2008 yılının nisan ayından itibaren 3 ay da bu evde sürekli kaldığını, bahçıvarlık yapıp sebze yetiştirdiğini söyledi.

“KOMUTAN HER HAFTA SONU GELİRDİ”

Evlendiği için 2008 yılı temmuz ayından itibaren Yarbay Dönmez'in evinde yatılı kalmayı bıraktığını ve eskiden olduğu gibi sadece hafta sonları gidip bahçeyle ilgilendiğini belirten Salih Külünk, Yarbay Dönmez'in eve hafta sonları gelip gittiğini anlattı. Külünk, şunları söyledi:
“Komutan, her hafta sonu eve geliyordu. Yarbayımın yanında çoğu zaman eşi olurdu. Ablaları ve eşleri de geliyordu. Bunların dışında gelen kimse görmedim. Arıları vardı, hayvanları vardı. Onlarla ilgilenirdi. Telefonla konuşmuyordu. Telefonla görüştüğü kişiler ise ablası, enistesiydi. 4 tane telefonu vardı. Kimseyle telefonla görüşmezdi. Yalnız geldiği zamanlar ben bahçeyle ilgilenirken o da masada otururdu. Kitap yazdığını söyledi. ‘Kitap yazıyorum. İnşallah çıkacak’ dedi. Konuyu sormadım bana sadece kitap yazdığını söyledi. Hiç onun bu yaşanan olaylarla ilgisi olduğunu düşenemezdim.”

“KENDİMİ KORUYACAK SİLAH YOKTU”

Yarbay Dönmez'in dağ evinde 3 ay yatılı kaldığı dönemde, evde kendisini koruyacak bir silah bile bulunmadığını, hiç bir olağanüstü durumla karşılaşmadığını anlatan Salih Külünk, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ben orada sadece kendime ayrılan odada kalıyordum. Bomba falan görmedim. Sadece askeri kıyafetlmer gördüm. Ama o zaten komutan diye dikkatimi çekmedi. Sandıkları gördüm ama içine de bakmadım. Biri koymuş olabilir mi bilmem. Ben kalıyordum orada. Her Çarşamba izine çıkıyordum. Cuma günü öğlen dönüyordum. Yabancı hiç görmedim. Hiç öyle insanlar gelmiyordu. Bomba ve silahlar çıkmasına şaşırdım.”

“BİR HAFTA ÖNCE GÖRÜŞMÜŞTÜM”

Yarbay Mustafa Dönmez'in evinde çok sayıda ajanda bulunduğunu söyleyen Salih Külünk, bu ajandalarda günlük tuttuğunu bildiğini söyledi. Salih Külünk, Yarbay Mustafa Dönmez’in gözaltına alındığını çarşamba günü arkadaşının araması sonrasında ögrendiğini belirterek, onunla olaydan bir hafta önce annesinin mezarını yaptırmak için telefonla görüştüğünü anlattı.

Külünk, “Mezarlığa parmaklık almıştım. Bilgi verdim. Bana ne zaman geleceğimi sordu. Hatta parmaklığı soğukta takacağım için benim için üzüldüğümü söyledi. Bir daha görüşemedik” dedi.

ANKARA'DA İFADE VERDİ

Salih Külünk, Yarbay Dönmez'in teslim olmasının ardından kendisinin de Adapazarı'ndaki evinden alınarak Ankara'ya götürülüşünü ve orada sorgulandığını anlatırken de şunları söyledi:
“Perşembe akşamı saat 23.30 sıralarınde iki sivil jandarma ile iki resmi polis memuru geldi. Beni karakolagötürdüler ve burada Ankara'ya götüreceklerini söylediler. Otobüsle Ankara’ya gittik, Genelkurmay’da saat 09.30’da mahkemeye çıktık. Orada bana komutanın yanında kaldığım dönemdeki gördüklerim bildiklerim soruldu. Bana ‘Ne iş yapıyordun?’, ‘Kaç senesinde onunla tanıştın?’ şeklinde sorular soruldu. Bana sürekli ‘Yanlış bir şeyini gördün mü?’ ‘Kimlerle görüşürdü, kimler gelirdi?’, ‘Yabancı olarak gördüğün insan var mıydı?’ soruları ısrarla yöneltildi. Ben de bütün bildiklerimi anlattım. Beni serbest bıraktılar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!