Yanlış iğne, kolunu aldı 5 yıldır hakkını alamadı

Güncelleme Tarihi:

Yanlış iğne, kolunu aldı 5 yıldır hakkını alamadı
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ayşen 8 yaşında ve protez kolla büyüyor. 5 yıl önce soğuk algınlığı tedavisi için SSK hastanesine götürüldü. Yapılan yanlış iğne yüzünden sol kolu kesildi. Ailesinin 5 yıldır verdiği hukuk mücadelesi, bir arpa boyu ilerleyemedi. Son çare ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi...

SOĞUK algınlığı nedeniyle götürüldüğü Lüleburgaz SSK Hastanesi'nde yapılan yanlış iğne sonucu sol kolu kesilen Ayşen Başaran'ın anne ve babası 5 yıldır hukuk mücadelesi veriyor. Yıllardır adliye koridorlarını aşındıran ailede anne Şengül Başaran psikolojik rahatsız yaşarken, baba Hüseyin Başaran, artık bunaldığını söyledi.

Lüleburgazlı Başaran Ailesi yaşamlarını kızları Ayşen Başaran'ın yanlış tedavi sonucu kesilen kolunun bedelinin ödenmesi için hukuk mücadelesine adadı. Lüleburgaz SSK Hastanesi doktorlarından Hatice Adiloğlu ile görevli hemşireler Pakize Özkan ve Münevver Danişger aleyhine ceza, SSK'ya da 65 milyar liralık tazminat davası açan Başaran Ailesi, 5 yıldır adliye koridorlarında hak arıyor.

3 yaşında kolu kesilen Ayşen, şimdi 8 yaşına geldi ve ilkokul 2'nci sınıfa gidiyor. Ayşen ve ailesi bu süre içinde tam 64 duruşmaya katıldı. Minik Ayşen'e aynı süre içinde 3'üncü protez kol takıldı. Ayşen'in yaşıtları parklarda oynarken, o ailesiyle birlikte hemen her ay adliyeye gelip bir gününü duruşmalara ayırdı.

Cam fabrikasında işçi olarak çalışan Hüseyin Başaran, Adli Tıp Kurumu'nun, görevli hemşireleri suçlu bulduğunu belirterek, artık bu davanın kapanmasını ve suçluların cezasını çekmesini istiyor. Hüseyin Başaran, ‘‘Ancak bu raporlara yapılan itirazlar nedeniyle bizim daha birkaç yıl mahkemelere gidip geleceğimiz ortaya çıktı. Aile olarak çok yıprandık, Tüm amacım, büyüdüğünde kızıma kolunun neden olmadığını ve onun için yasal yollardan hak aradığımızı ve sonuca ulaştığımızı anlatmak. Ancak 5 yılda çok fazla yol alamadık. Aile olarak çok yıprandık, Ayşen de yıprandı’’ dedi.

Anne Şengül Başaran, ‘‘Benim dayanacak gücüm kalmadı, tek suçumuz hasta olan çocuğumuzu SSK Hastanesi'ne götürmek mi? Vatandaş olarak hakkımızı yasal yollardan arıyoruz, ancak bir sonuç alamıyoruz. Aile olarak büyük üzüntü yaşıyoruz ve çok yıpranıyoruz. Bu çocuk 5 yıldır mahkeme kapılarında sürünüyor. Acaba bu yaşta bu davranışı hakediyor mu, onun hiç hakkı yok mu? Türkiye'de bir sonuç alamazsak, hakkımızı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde arayacağız. Kızımın kolunun hesabını orada soracağız. Başka da yapacak bir şeyimiz yok’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!