Yalçınbayır'dan Özkan'a destek

Güncelleme Tarihi:

Yalçınbayırdan Özkana destek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2004 17:24

Halk Bankası'ndan verilen kredilerde yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile eski Devlet Bakanı Recep Önal hakkında kurulan ve ilgili bakanların Yüce Divan'a sevkini öngören soruşturma komisyonu raporunun, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesine devam ediliyor.

Haberin Devamı

Rapor üzerinde kişisel görüşlerini açıklamak üzere söz alan AK Parti Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır, TBMM'de soruşturma önergelerinin siyasetin kızıştığı dönemlerde arttığını belirterek, bu yöntemle adeta siyaset yapılmaya çalışıldığını söyledi.

Yalçınbayır, 1965'ten bugüne kadar 424 soruşturma önergesi verildiğini bildirerek, eski Başbakanlar Süleyman Demirel hakkında 91, Bülent Ecevit hakkında 42, Mesut Yılmaz hakkında 12, Tansu Çiller ve Necmettin Erbakan hakkında 7 ve Esi Bakanlardan Deniz Baykal hakkında da 6 soruşturma önergesi verildiğini kaydetti.   Soruşturma önergeleri yoluyla siyaset yapıldığını anlatan Yalçınbayır, geçmişte kurulan komisyonlarla ilgili akıllarda kalan örnekler verdi. Komisyonların “aklama paklama” “sütten çıkmış ak kaşık”, “çamurun üstünde oturmayız”, “varan 1,2,3” gibi adlarla basına yansıyan çalışmalarına değinen Yalçınbayır, Meclis teamüllerine göre yeni bir delil bulanmadan bir kişi hakkında birden fazla soruşturma komisyonu kurulamayacağını söyledi. Bu teamüllerin geçmişte hiçe sayıldığını ve uygulamaların siyaseti kirlettiğini ifade eden Yalçınbayır, şunları ifade etti:

Haberin Devamı

“Bir kişi hakkında yeni bir delil bulanmadan ikinci kez soruşturma komisyonu kurmak, kötü bir gelenek oluşturur, yeni bir içtüzük yapmak anlamına gelir. Ama bu işlemler Anayasa Mahkemesi'nin denetimine tabidir. Geçmişte Süleyman Demirel ile ilgili yüksek mahkeme kararları vardır. TBMM soruşturmalarının hukuka uygun olup olmadığı, hem Anayasa Mahkemesi'nde hem de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde değerlendirilecektir.”

AK Parti Ankara Milletvekili Telat Karapınar da kişisel görüşlerini açıklarken, komisyonun bir mahkeme titizliği ile çalıştığını söyledi.

Komisyon'da bazı tanıkları dinlerken ülke kaynaklarının 3-5 kişiye peşkeş çekildiğine şahit olduklarını anlatan Karapınar, kredilerle ilgili bazı ifadeleri de 'dehşetle” dinlediklerini kaydetti.

AK Parti Yalova Milletvekili Şükrü Önder de istihbarat raporlarına rağmen, piyasaya borcu olan, aldığı kredileri ödemeyen firmalara yüksek miktarda kredi açıldığının tespit edildiğini savundu.

Haberin Devamı

Önder, eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Güneş Taner'in uyarılarına rağmen Halkbank yönetimini görevden almadığını, dolayısıyla bankanın zarara uğramasına neden olduğunu ileri sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!