Yalçın Özbey davasına devam ediliyor

Güncelleme Tarihi:

Yalçın Özbey davasına devam ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2006 10:48

Papa II. John Paul'e ve Abdi İpekçi suikastı faillerinden Yalçın Özbey'in, Belçika'da işlediği ileri sürülen suçlardan dolayı yargılanacağı duruşmaya bugün de devam edilecek.

Haberin Devamı

Yalçın Özbey, 'çetecilik ve haraç toplama' suçlamalarıyla, 4 marttan bu yana Brüksel'de cezaevinde tutuluyor.

 

Özbey'in dün katılmadığı duruşmada, avukatları hazır bulundu.

 

Mahkemenin, bugün Özbey'in tutukluluk durumunun sürüp sürmemesine karar vermesi bekleniyor.

 

Savcılık, Yalçın Özbey dosyasının Türkiye ile bağlantısı olmadığını duyurmuş ve Türkiye tarafından kırmızı bültenle aranan sanığın iade olasılığı hakkında görüş bildirmemişti.

 

Bu arada, İstanbul Yedinci Ağır Ceza Mahkemesi, Yalçın Özbey hakkında 'iade talepnamesi' hazırladı.

Haberin Devamı

 

Belçika, Ankara'nın 1999 yılındaki iade talebini, 'Türkiye'de idam cezası var' gerekçesiyle reddetmişti.

 

YALÇIN ÖZBEY KİMDİR?

 

Mehmet Ali Ağca'nın İtalya'nın başkenti Roma'daki bir duruşmada verdiği ifadede İpekçi'yi öldürmekle suçladığı Özbey, bu iddiayı reddetmiş ancak İpekçi cinayeti öncesinde Ağca'ya para yardımı yaptığını itiraf etmişti.

 

Özbey, Ağca'nın 23 Kasım 1979'da İstanbul Kartal Maltepe Askeri Cezaevi'nden kaçırılmasında kullanılan arabanın da kendisine ait olduğunu kabul etmişti.

 

1993'te Almanya'da uyuşturucuyla yakalanarak gözaltına alınan Özbey'in bu dönemde Emniyet Genel Müdürlüğü İrtibat Görevlisi Nail Aydın ile görüştüğü ortaya çıktı.

 

Özbey'in Türkiye'ye iadesi istendi, ancak bu talep kabul edilmedi. Özbey, tahliye edildiği yıl olan 1997'de Belçika'da gözaltına alındı. Ancak Belçika'da zamanaşımı süresinin 10 yıl olması nedeniyle serbest bırakıldı.

 

Haberin Devamı

Türkiye'nin kırmızı bültenle aradığı Özbey, İpekçi davasından 20 yıla kadar ağır hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanırken, Almanya'da iki MİT görevlisinin aldığı ifadesinin ses kayıtlarının imha edildiği ortaya çıkmıştı.

 

ABDİ İPEKÇE SUİKASTI

 

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürü ve Başyazarı Abdi İpekçi, 1 şubat 1979 akşamı Nişantaşı'ndaki evine giderken otomobilinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

 

Suikastın zanlısı Mehmet Ali Ağca, 11 Temmuz 1979'da yakalandı. 11 Ekim 1979'da yargılanmaya başlayan Ağca, Maltepe Askeri Cezaevi'nden kaçırıldı. Ağca, 28 Nisan 1980'de gıyabında idam cezasına çarptırıldı.

 

13 Mayıs 1981'de Vatikan Meydanı'nda Papa II. John Paul'ü vuran Ağca, İtalya'da ömür boyu hapse mahkum edildi.

Haberin Devamı

 

PAPA SUİKASTI

 

Mehmet Ali Ağca, 13 Mayıs 1981'de İtalya'nın başkenti Roma'nın Saint Peter meydanında Papa'ya ateş etmiş, olayda Papa'yı karnından ve elinden yaralanmıştı. Papa, daha sonra suikasta ilişkin olarak yayımladığı kitabında Ağca'nın başkalarından emir almış profesyonel bir tetikçi olduğunu yazmıştı.

 

Papa birçok kez Ağca'yı affetti ve birkaç kez de Ağca'nın annesi ve bir kardeşini kabul etti.

 

Papa suikastının kişisel bir eylem olmadığı olaya dair en çok tartışılan konular arasında. Papa'ya düzenlenen komploda KGB ve Bulgar komünist gizli servislerinin parmağı olduğundan, uluslararası bir gizli yönetim örgütünün işin içinde olduğuna kadar pek çok değişik iddia bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!