‘Yakalayın’ emri

Güncelleme Tarihi:

‘Yakalayın’ emri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2011 00:00

İnternet Andıcı iddianamesini hazırlayan Savcı Cihan Kansız’ın talebini değerlendiren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi 14 sanık hakkında yakalama emri çıkarılmasına karar verdi.

Bu isimlerden bazıları şunlar: Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’na atanan Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler, Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu ve Eski 1’inci Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Hasan Iğsız.

İSTANBUL 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, İnternet Andıcı davası kapsamında, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’na atanan (EDOK) Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler ile Tümgeneral Hıfzı Çubuklu’nun da aralarında bulunduğu 14 sanık hakkında yakalama emri çıkarılmasına karar verdi. Karar oy birliğiyle alındı.

‘Yakalayın’ emri


92 sayfalık İnternet Andıcı iddianamesini hazırlayan özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız, 22 sanık hakkında yakalama emri çıkarılmasını istemişti. 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi savcı Kansız’ın talebini değerlendirerek sonuca bağladı.

Mahkeme, YAŞ kararıyla Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’na atanan eski Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler, Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Daire Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, Eski 1’inci Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Eski Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu (Balyoz’dan da tutuklu), Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Alaettin Sevim, Korgeneral Mehmet Eröz, Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Albay Ziya İlker Göktaş, Albay Hulusi Gülbahar, Albay Cemal Gökçeoğlu, Albay Sedat Özüer, Emekli Albay Fuat Selvi, TSK’de sivil memur olan Mehmet Bülent Sarıkahya hakkında yakalama emri çıkarılmasına karar verdi.

Mahkeme, savcının, sanıklar Orhan Güçlü, Murat Uslukılıç, Meryem Kurşun, Hasan Ataman Yıldırım, Cem Şimşek, Altunay Şahin, Fatih Koca ve Recai Alkan hakkında istediği yakalama emri çıkarılması isteminiyse reddetti.

Davaları birleştirdi

13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, İnternet Andıcı Davası’nın “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” davası ile birleştirilmesini kararlaştırdı. İlk duruşma 12 Eylül’de görülecek. İrticayla Mücadele Eylem Planı davasının tutuklu sanığı Dursun Çiçek, 2 Ağustos günü görülen duruşmada “İnternet Andıcı gerçek bir belgedir” demişti.

Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız tarafından hazırlanan iddianamede, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 312/1’inci maddesinde “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs eden kimseye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir” hükmünün yer aldığı belirtilerek, sanıklar hakkında soruşturmanın 2 yılı aşkın bir süredir devam ettiği ve toplanan delillerin bir bütün olarak değerlendirilmesi durumunda sanıkların TCK’nin 312’nci maddesindeki suçu işlediklerinin anlaşıldığı ifade edilmişti. İddianamede, şüphelilerin eyleminin Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 100/3’üncü maddesinde sayılan suçlardan olması, bu nedenle CMK’nin 100/2’nci maddesi uyarınca tutuklanma nedeninin var sayılması ve eylemin kanunda öngörülen muhtemel cezası dikkate alınarak sanıklar hakkında tutuklanmalarına karar verilmesi amacıyla yakalama kararı çıkartılması istenmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!