Yahya Murat Demirel'e 15 yıl hapis istendi

Güncelleme Tarihi:

Yahya Murat Demirele 15 yıl hapis istendi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2010 13:59

EGEBANK’ı usulsüz işlemlerle zarara uğrattıkları iddiasıyla yargılanan bankanın eski sahibi Yahya Murat Demirel’in de aralarında bulunduğu 22 sanık hakkında savcı mütalaa verdi.

Savcı, Yahya Murat Demirel'in de aralarında bulunduğu sanıklara o günün parası ile Egebank hesabından 44 trilyon 469 Milyar 816 Milyon 874 Bin 733 TL'yi zimmetlerine geçirmek suçundan 15 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası verilmesini talep etti.

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, müşteki ve sanık avukatları katıldı. Önceki celsede verilen bilirkişi raporuna karşı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) avukatları mahkemeye yazılı dilekçe sundu. Avukatlar, Eti Bank'ın 674 milyon TL zarara uğratıldığını öne sürerek sanıkların cezalandırılmasını istedi. Bunun üzerine Cumhuriyet Savcısı, 9 sayfadan oluşan esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu.

Mütalaada, sanıklar Yahya Murat Demirel, Raif Zıhnalı, Ersin Çamoğlu, Mehmet Karakaş, Ümit Öndeş, Murat Badanaz, Neslihan Demirel, Pembe Jale Oktay, Ömer Özbay, Şükrü Esat Erkuş, Mehmet Muzaffer Aygün, Özgen Tamuman, Recep Can Yaraş, Ali Suha Paya, Ahmet Yalam, Emine Mehtap Ceylan, Cemal Birol Meral, Şaban Ayhan Tatlıgil, Mehmet Nail Keçili, Aydoğan Semizer, Haluk Türkmen ve Ömer Gülüştür'ün nitelikli zimmet suçunu işledikleri sabit görüldü. Yahya Murat Demirel'in Egebank'ta hakim hissedar olduğu, karar yetkisine sahip çalışanlar üzerinde hakimiyet kurduğu ve gerek şahsına gerekse de grup firmalarına menfaat sağlayarak bankayı zarara uğrattığı ön görüldü.

Sanıklar Yahya Murat Demirel, İsa Öner, Babür Tekeli, Nevran Öner, Beyza Öner ve Armağan Öner hakkındaki özel evrakta sahtecilik, güveni kötüye kullanma ve dolandırıcılık suçlarının suç tarihi itibarıyla zaman aşımına uğradığı belirterek, bu suçlardan haklarında açılan kamu davasının ortadan kaldırılması talep edildi. Sanık avukatları verilen yazılı mütalaayı inceledikten sonra beyanda bulunmak için süre istedi. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

İDDİANAMEDEN

Eski Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 615 müşteki olduğu dikkate alınarak suç tarihinde Egebank A.Ş ve Egebank Off-Shore Limited Şirketi’nin sahibi Yahya Murat Demirel’in 1890 ile 4 bin 727 yıl, bankanın yönetim kurulu üyesi Ali Süha Paya, bütçe ve mali kontrolden sorumlu müdür yardımcısı Sevtap Arslan, Egebank Off-Shore’un kurucusu Kevin Hood, off-shore şirketin genel müdürü Aykut Karabulut ve aynı şirketin ortağı Hüsnü Barbaros Olcay’ın 1846 ile 4 bin 615’er yıl, Demirel’in yakın arkadaşı Gökalp Baştürk’ün 1863 ile 4 bin 653 yıl, Demirel’in firmalarında yönetici olan yakın arkadaşı Şaban Ayhan Tatlıgil’in de 1857 ile 4 bin 638 yıl arasında ağır hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!