Yağmurla günışığına çıkan tarih

Güncelleme Tarihi:

Yağmurla günışığına çıkan tarih
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2002 11:04

Batman`ın tarihi ilçesi Hasankeyf`te, yağmur sularının aşındırdığı alanlarda, çeşitli dönemlere ait çok sayıda sikke ortaya çıkıyor. Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, uzun yıllardır aşırı yağışların toprak altındaki sikkeleriortaya çıkardığını belirterek, gün ışığına çıkan bu sikkelerin çocuklar tarafından toplanıp turistlere satıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Hasankeyf`te, tarih boyunca 30 medeniyetin kurulduğunu ifade eden Kusen, şöyle dedi:     "Sikkeleri yağmur suları ortaya çıkarıyor. Dünyanın ilk darphanesi Hasankeyf`te kurulmuştur. Bu nedenle sikkelerin çok olması normal. Sikkelerin büyük çoğunluğunun Artukoğulları ve Bizans dönemlerine ait olduğunu zannediyoruz. Çocuklar yıllardır bu sikkeleri topluyorlar."

Yağmur sularının ardından ortaya çıkan sikkeleri topladığını anlatan Cavit Ardıç, topladıkları bu sikkeleri ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlere sattıklarını söyledi.  

Batman Kültür Müdürü Şehmus Kartal da, olayı doğrulayarak, çocukların her yıl aşırı yağışların ardından tarihi alanlarda özellikele de kale dibinde sikke aradığını ifade ederek, "Bu sikkeler Hasankeyf`te heresin evinde bulunur" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!