Yağmur yağdı definecilerin gizli tüneli çöktü

Güncelleme Tarihi:

Yağmur yağdı definecilerin gizli tüneli çöktü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2011 18:05

BODRUM’un Turgutreis Beldesi’ne bağlı Kadıkalesi Köyü’nde, şiddetli yağmurun ardından yaşanan göçükle birlikte bir otelin bahçesinden başlayıp yakındaki 500 yıllık tarihi Osmanlı çeşmesine doğru giden 15 metre uzunluğunda tünel ortaya çıktı. Bir kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Sabah saatlerinden itibaren başlayan aşırı sağanak yağmur, Kadıkalesi Köyü’ndeki Club Blue Bodrum Otel’in bahçesinden başlayıp, bitişikteki 500 yıllık Osmanlı ve Bizans dönemine ait tarihi çeşmeye ilerleyen tüneli ortaya çıkardı. Tarihi çeşmeye 8 metre mesafede, 15 metre uzunluğunda ve 1 metre genişliğindeki tünel günyüzüne çıktı. Emekli beden eğitimi öğretmeni Mustafa Birol ve Kadıkalesi Köyü Muhtarı Adnan Süzen durumu jandarma ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ne bildirdi. Otele gelen jandarma ekipleri, evli ve 2 çocuk babası bekçi Arif Kesici’yi (38) gözaltına aldı.

HEDEF TARİHİ ÇEŞMENİN ALTI

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi arkeologlarından Emre Savaş ve Güner Özver de olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Tüneli kazdığı düşünülen definecilerin 15 metre ilerledikten sonra U dönüşü yaptığı tespit edildi. Tünelin içerisine kalaslarla koruma yapıldığı ortaya çıktı. Tarihi çeşmenin altında define olduğu düşünülerek bu kazının yapılmış olabileceği ifade edildi. Turgutreis Belediye Başkanvekili Hakkı Mandalinci ve meclis üyeleri de olay yerinde inceleme yaptı.

’AKIL DIŞI BİR KAZI’

Tam ortasından çöken tünelin çok acemice kazıldığını ve kazılan yerde tarihi eser olmadığını belirten arkeolog Emre Savaş şunları söyledi:

"Bu çok acemice ve akıl dışı bir kazı. Burada eser olması mümkün değil. Muhtemelen bu insan veya insanlar kandırılmış. Çünkü böyle tarihi eser aranmaz. Ayrıca bu kişiler tünelin içinde kalıp ölebilirlerdi. Yol kenarındaki otelin içinden dışına doğru yapılan kazı çalışması yaklaşık 2- 3 haftalık iş. İş makinası ile tünelin bulunduğu bölgeyi kazıp neyin arandığını öğrenmeye çalışacağız"

Gözaltına alınan bekçi Arif Kesici’nin jandarmadaki sorgusu sürerken, herhangi bir tarihi eser bulgusuna rastlanılmayan tünelin de iş makineleriyle kapatıldığı bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!