Yabancılardan Türkiye’ye ’yazılımda işbirliği’ teklifi

Güncelleme Tarihi:

Yabancılardan Türkiye’ye ’yazılımda işbirliği’ teklifi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2007 00:00

CEBIT Bilişim Eurasia’ya katılan Mısır, Ukrayna, Hindistan yazılım heyetleri, Türkiye’ye yazılımda işbirliği teklifinde bulundu.

Mısır Bilgi Teknolojileri Elektronik ve Yazılım Federasyonu Başkanı Walid Gad, "Yazılım konusunda güçbirliği yaparsak, bölgeyi daha tanınır hale getirip, ürünlerimizi de daha rahat pazarlayabiliriz" dedi.

BİLGİ teknolojileri fuarı CeBIT Bilişim Fuarı’nda, Mısır’dan imajı yükseltmek ve bölgenin tanıtımını yapmak için yazılımda işbirliği yapalım teklifi geldi. Mısır Bilgi Teknolojileri Elektronik ve Yazılım Federasyonu Başkanı Walid Gad, "Türkiye bilgi teknolojilerini, imajını yükseltmek ve dünya çapında tanınmak için kullanıyor. İmaj ve tanıtım sorunu bizim için de geçerli. Bu yüzden yazılım konusunda güçbirliği yaparsak, bölgeyi daha tanınır hale getirip, ürünlerimizi de daha rahat pazarlayabiliriz" dedi. CeBIT Bilişim Eurasia’ya katılan Gad, fuarda birkaç çok güzel Türkler tarafından geliştirilmiş ürün beğendiğini de belirtti. Bu ürünleri ülkesi Mısır’da pazarlamak için girişimlerde bulunacağını anlatan Gad, bu ürünlerin üretim ve bakım işlemlerini de üstlenebileceklerini ifade etti. Gad, "Mısır’da üretim maliyetleri çok düşük. Bu yüzden çok sayıda Türk şirketi de üretim merkezlerini Mısır’a kaydırarak dünyaya buradan yazılım satıyor" diye konuştu.

İLK ONDA YER ALABİLİRSİNİZ: Yazılım Sanayicileri Derneği’nin davetlisi olarak fuara katılan diğer isim Hindistan Ulusal Yazılım ve Hizmet Şirketleri Derneği Özel Temsilcisi Dr. Sandhya Chintala, ise bankacılık ve sigortacılık alanlarında işbirliği yapabileceklerini kaydetti. Türkiye’yi Rusya’yla birlikte işbirliği yapılabilecek ve gelişen pazarlar arasında gören Ukrayna Bilgi Teknolojileri Derneği Başkanı Nikolay Royenko da, "Türkiye’nin ilk 10 yazılım ülkesinden biri olmaması için hiçbir neden yok" diye konuştu. Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanı Gültekin Günal, Ukrayna’yla işbirliğinin başladığına dikkat çekerek, Ukrayna’nın Türkiye’nin yazılım konusunda ihracat yaptığı 36 ülke arasında yer aldığını vurguladı.

20 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFİ: YASAD Başkanı Gültekin Günal, Türkiye’de yazılım sektörünün 300 bin kuruma hizmet verdiğini, 70 bin kişiye istihdam sağladığını hatırlatarak, "Sektörün büyüklüğü 100 milyon dolar. 35 ülkeye ihracat yapıyoruz. Her yıl sektör ortalama yüzde 25 büyüyor. KOBİ’ler de büyük kurumlar da yerli yazılım kullanmaya başladı" şeklinde konuştu. Şu anda iç pazara odaklı ürün ve hizmet ağırlıklı çalışan sektörün ana hedefinin ihracatı artırmak olduğunu söyleyen Günal, şunları kaydetti: "Önümüzdeki 5 yıl içinde 2 milyar dolar, 15 yılda da 20 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz. Devletten acil olarak istediğimiz, yazılımı stratejik sektörler arasına alması ve Ar-Ge yasasını bir an önce çıkarması."

TEŞVİKLİ BÖLÜM: Türk yazılım sektörünü desteklemek üzere CeBIT Bilişim Eurasia’da özel teşvikli bölüm tahsis edildi. Yazılım Sanayicileri Derneği’nin işbirliğiyle oluşturulan YASAD Yazılım Bölgesi, cirosu 3 milyon YTL’nin altındaki küçük yazılım şirketlerinin dünyaya açılmaları için bir kavşak noktası olması hedeflendi. Fuarda birinci holde inovasyonlarını sergileyen Türk yazılım firmaları, katılımcılardan ilgi gördü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!