Yabancı 100 milyon Euro yatırıyor Oyak, ’çimento karanlık’ diyor

Güncelleme Tarihi:

Yabancı 100 milyon Euro yatırıyor Oyak, ’çimento karanlık’ diyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2007 00:00

Türk çimento sektörünün geleceği konusunda yerli ve yabancı yatırımcılar farklı düşünüyor.

Dün Oyak Grubu 2008 yılının çimento sektörü açısından karanlık olacağını savunurken, aynı saatlerde Ankara’da basın toplantısı yapan Portekizli çimento devi Cimpor, Ankara’da 100 milyon Euro’luk bir çimento fabrikası kurma kararı aldığını duyurdu.

YİBİTAŞ-Lafarge’ı 535 milyon Euro’ya alarak Türk çimento sektörüne adım atan Portekizli Cimpor, Ankara Hasanoğlan’da 100 milyon Euro’luk yeni bir fabrika kuracağını açıklarken, Oyak Grubu çimento sektöründe 2008 yılının ’karanlık’ geçeceğini savundu. Dün bir toplantı düzenleyen Oyak Otomotiv ve Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar, çimentoya ciddi yatırım yapıldığını, talebin ise bu oranda artmayacağını vurguladı. Celal Çağlar, "20 milyon ton olan çimento kapasitesi, yeni yatırımlarla yüzde 50 artacak. 2008’de ciddi arz fazlası olacak. Talepte ise artış beklenmiyor. 2007’de yüzde 15’lik artış devam edecek ama 2008 karanlık görünüyor" diye konuştu. Daralmanın en az Marmara Bölgesi’ni, en fazla ise Akdeniz’i etkileyebileceğini dile getiren Çağlar, bu yatırımlardan sonra en erken 2012 yılında yeni yatırım yapılabileceğini vurguladı.

İHRACAT İÇİN YATIRIM: Çağlar, sektörün daralacağını öngörmelerine karşın neden yatırım yapmaya devam ettikleri yönündeki soruyu, "Doğu Bölgesi’ndeki tesislere yatırım yapıyoruz. Irak ve Suriye’de ihracat potansiyeli var. Suriye’de bu alanda faaliyet gösteren firma yok, Türkiye’den çimento çekecekler" diye cevapladı.

İLK KEZ OLUYOR: Oyak ve Sabancı Grubu’nun, Oysa Çimento’daki 14 yıllık ortaklıklarının Rekabet Kurumu kararıyla sona ermesine de değinen Celal Çağlar, konuyla ilgili "Bu tarz şirket boşanması ilk defa oluyor. Niğde tesisinin Sabancı’da kalmasına karar verildi, Sabancı’yla her iki yerin değerinin aynı olduğunu düşündük" bilgisini verdi. Satınalmalarla ilgili bir soruyu da cevaplayan Çağlar, kendilerine de her gün bir talep geldiğini Oyak Çimento ve sektördeki büyük grupların satış düşüncesi olmadığını ancak aile şirketlerinde satış olabileceğini aktardı. Oyak, çimento konusunda karanlık bir tablo çizerken, dün aynı sektörde faaliyet gösteren Portekizli Cimpor Türkiye çimento pazarına yeni yatırımlar yapacağını duyurdu. Cimpor Grubu’nun Başkan Yardımcısı Salavessa Moura, Türkiye’de yeni bir çimento fabrikası kuracaklarını açıkladı. Yibitaş Lafarge’ı aldıktan sonra ilk kez kamuoyu önüne çıkan Cimpor’un Başkan Yardımcısı Moura, Ankara Hasanoğlan’da kuracakları yeni fabrika için 100 milyon Euro yatırım yapacaklarını söyledi.

1 MİLYON TON KAPASİTELİ: Cimpor Grubu Başkan Yardımcısı ve Yibitaş Lafarge Yönetim Kurulu Başkanı Jorge Salavessa Moura, yatırım açısından en cazip ülkelerin başında gelen Türkiye’de bulunmaktan çok mutlu olduklarını belirtti. Halen 760 çalışanıyla beraber 3 çimento fabrikası, 3 öğütme ve paketleme tesisi ile 12 hazır beton tesisi ve 2 agrega ocağı bulunan Yibitaş Lafarge’ı 535 milyon Euro’ya satın aldıklarını hatırlatan Moura, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyümeyi hedeflediklerini ve yıllık 1 milyon ton kapasiteli yeni bir tesis kuracaklarını açıkladı.

TEMEL YAZIN ATILACAK: Moura, Ankara Hasanoğlan’da kuracakları fabrikanın temelini bu yaz atacaklarını, üretime de 2009’da başlanacağını bildirdi. Fiyatların yüksekliği yönündeki şikayetlerin sorulması üzerine de Moura, fiyatların tamamen serbest piyasada arz-talebe göre belirlendiğini, ancak son üç yıldır enerji fiyatlarındaki artışın tüm dünyada çimento fiyatlarını artırdığını söyledi.

Oyak, 2007’de çimentoya 50 milyon dolar yatıracak

ADANA, Bolu, Ünye ve Mardin Çimento olmak üzere dört çimento, bir kağıt ve bir beton şirketini bünyesinde barındıran Oyak Çimento Grubu, 2007 yılında 50 milyon YTL’ye yakın yatırım yapacak. Dört çimento şirketiyle sektörde yüzde 14’lük pazar payına sahip olan Oyak’ın 2007 yılı üretim kapasitesi gri klinkerde 7 miyon ton, beyaz klinkerde 0.1 milyon ton, beyaz çimentoda 0.1 miyon ton, hazır beton ise 4 miyon metreküp oldu. Oyak Otomotiv ve Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar, 2006 yılında, çimento, klinker, hazır beton ve kağıtta ise toplam satışlarının 1 milyar 74 milyon YTL, dönem karlarının ise 472 milyon 190 bin YTL olduğunu açıklayarak, 2007 yılında satışlarında yüzde 15’lik artış beklediklerini söyledi. 2006 yılında toplam 114 milyon YTL’lik yatırım yaptıklarını bildiren Çağlar, 2007’de ise, 50 milyon YTL tutarında yatırım yapacaklarını belirtti.Çağlar, çimento açısından 2006’nın, 2005’e göre daha iyi bir yıl olduğunu ve çimentoda satışlarının 7 milyon 100 bin ton olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Oyak İnşaat İkitelli projesini başlatıyor

CELAL Çağlar, Oyak Çimento Grubu bünyesinde faaliyet gösteren fabrikaların durumuna da değinerek, Adana Çimento Fabrikası’nın 2006 yılını en yüksek karla kapatan şirketlerden biri olduğuna ve bu başarıyı 2007 yılına da taşımayı hedeflediklerini belirtti. Çağlar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Adana Çimento, üretiminin yüzde 40’ını ihraç ediyor. Komşu ülkeler başta olmak üzere tüm dünyada marka haline geldi. Bolu Çimento da Oyak Çimento Grubu içinde teknolojik altyapı olarak en gelişkin fabrika. Mardin Çimento Fabrikası’nın 1 yıl gibi kısa bir sürede kapasitesini 2.5 kat artırdık. 44 milyon Euro yatırım yaptık bunun için. Oyka Kağıt Farikası’nın da yıllık 80 milyon adet torba üretim kapasitesi ile çimento ve diğer sektörlere hizmet veriyor. Oyak İnşaat, üyelere yönelik ev yapıyor. Üyelerin beklediği İkitelli projesinin temelini 25 Nisan’da atıyoruz."

Çimento fiyatları yüksek değil

MÜTEAHHİTLERİN çimento fiyatlarını yüksek bulmasıyla ilgili soruyu da cevaplayan Celal Çağlar, şunları söyledi: "Çimento fiyatları yüksek değil. Yüzde 5’lik en fazla artış oluyor. Çimento zor bir ürün. Müteahhtiler asıl, birkaç yıl önce metrekaresi bin dolar bile etmeyen yerlerin metrekaresini beş bin dolara neden sattıklarına bakmalılar."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!