Ya kınama ya tazminat

Güncelleme Tarihi:

Ya kınama ya tazminat
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2008 00:00

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Yusuf Bozkurt Özal’ın Süleymaniye Camii Haziresi’ne defnedilmesi kararını iptal eden Danıştay kararını yerine getirmediği için Başbakan Erdoğan’ın tazminat ödemesine ya da ilanla kınanmasına karar verdi.

’CARGİLL tazminatına’ mahkum edilen Başbakan Tayyip Erdoğan’a, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’ndan da kötü haber geldi. Kurul, Yusuf Bozkurt Özal’ın Süleymaniye Camii Haziresi’ne defnedilmesi kararını iptal eden Danıştay kararını yerine getirmediği için Erdoğan’ın tazminat ödemesine ya da ilanla kınanmasına karar verdi. Avukat Tezcan Çakır’ın Danıştay’da açtığı davada, Özal’ın naaşının Süleymaniye Camii’nden taşınması gerektiğine karar verildi. Karar, Başbakanlık tarafından uygulanmadı. Bunun üzerine Çakır, Ankara 26. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde Erdoğan aleyhine "yargı kararını uygulamadığı" gerekçesiyle 25 bin YTL’lik manevi tazminat davası açtı. Mahkeme davayı reddetti.

2’ye karşı 3 oy

Dava, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’ne gitti. Daire, Başbakan’ın 30 gün içinde yargı kararını uygulamadığını belirterek, mahkemenin kararını bozdu. Kararda, 30 günün Özal’ın cenazesinin başka yere nakledilmesi için yeterli olmayabileceği gözetilerek, Erdoğan’ın sorumluluk ölçüsünün belirlenmesi gerektiği de belirtildi. Daire, Erdoğan’ın tazminata mahkûm edilebileceği gibi Borçlar Kanunu’na göre mahkeme tarafından kınanma ve bu kınanma kararının basın yayın organlarında yayınlanması gibi bir cezaya mahkûm edilebileceğine de dikkat çekti. Karar 2’ye karşı 3 oyla verildi.

Mahkeme direndi

Yerel mahkeme kararında direnince, dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na geldi. Kurul, 4. Hukuk Dairesi’nin kararına uyulması gerektiği yönünde karar verdi. 6 sayfalık kararda, mezarla ilgili karar tebliğ edildiğinde Erdoğan’ın Başbakan olduğu, Başbakan’ın, emrindekilerin eylem ve işlemlerinden sorumlu olduğu vurgulandı. Kararda, 30 günlük sürenin cenazenin başka bir yere nakledilmesi için yeterli olup olmadığının, Erdoğan’ın sorumluluk ölçüsünün de belirlenmesi gerektiğini ifade edildi. Bu karar bağlayıcı nitelik taşıyor. Ankara 26. Asliye Hukuk Mahkemesi yeni adli yılda Erdoğan’ı, mezarın taşınmasındaki sorumluluk ölçüsünü de belirleyerek ya tazminata ya da ilanla kınama cezasına mahkûm edebilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!