"Ya kafama sıkacaktım ya karşıya"

Güncelleme Tarihi:

Ya kafama sıkacaktım ya karşıya
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2011 14:40

ESKİŞEHİR’de aralarında husumet bulunan ikisi kadın 6 kişiyi av tüfeğiyle öldürmekten yargılanmasına başlanan İhsan Doğu, "2 yıl önce bana pusu kurup ateş ettiler. Sağ gözüm kör oldu, kafam saçmalarla doldu. Emin Toprak, kızımın evinin camına doğru çiş yapıyordu. Ya kafama sıkacaktım ya da karşıya" dedi.

Daha önce Eskişehir’in merkeze bağlı beldesi olan, son yapılan düzenleme ile mahalle statüsüne çevrilen Muttalip’te meydana gelen olayda İhsan Doğu (55), 23 Ağustos 2010 tarihinde aralarında husumet bulunan komşusu Yusuf Toprak (62), eşi Fatma Toprak (59), oğlu Selahattin Toprak (39) ile yeğeni Zeynep Ruhan Toprak’ı (48) iftar sofrasında pompalı tüfekle öldürüp, diğer oğlu Mehmet Sadık Toprak’ı (35) da yaralayarak kaçmıştı. Doğu, 12 Kasım 2010 tarihinde de yaraladığı Mehmet Sadık Toprak’ı tüfekle ateş edip öldürmüştü.

Katil zanlısı İhsan Doğu, 17 Kasım 2010 tarihinde ise daha önce öldürdüğü komşusu Yusuf Toprak’ın eniştesi olan Ziya Akın’ı (71) saklandığı boş bir evin penceresinden ateş ederek öldürmüş ve kaçmak isterken de jandarma ekipleri tarafından yakalanmıştı.

ANKARA’DAN GETİRİLDİ

6 kişiyi öldürmek suçundan tutuklanan İhsan Doğu’nun yargılanmasına Eskişehir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün başlandı. Sanık İhsan Doğu bugün can güvenliği nedeniyle kaldığı Ankara Sincan Cezaevi’nden jandarma ekipleri tarafından cezaevi ring aracıyla kente getirildi. Doğu’nun içinde bulunduğu ring aracına Eskişehir girişinde polis ekipleri de eşlik etti.

KAPI KİLİTLİ OLUNCA YARIM SAAT BEKLEDİ

Eskişehir Adliye binası önüne gelen ring aracı, tutukluların araçlarla alındığı bodrum katı giriş kapısının kilitli olması nedeniyle yaklaşık yarım saat bekletildi. Jandarma ekipleri görevlinin kapıyı açmasını beklediği sırada Eskişehir H Tipi Cezaevi’nden başka bir cezaevi ring aracı geldi. Tutukluları getiren cezaevi ring aracında görevli askerler yanlarında bulunan anahtarla adliye bodrum katı kapısını açtı ve İhsan Doğu’nun içinde bulunduğu cezaevi ring aracı giriş yaptı.

2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan ilk duruşmaya tutuklu sanık İhsan Toprak’ın yanısıra evinde ruhsatsız av tüfeği ve tabanca bulundurmak suçundan tutuksuz yargılanan ve aynı zamanda babası, annesi, ağabeyi ve ikiz kardeşi Mehmet Sadık Toprak’ın öldürülmesi nedeniyle müşteki durumunda olan Mehmet Emin Toprak (35) katıldı.

Duruşmada, öldürülen Ziya Akın’ın eşi Hafize Akın (70), oğulları İlhan Akın (44) ve Mustafa Orhan Akın (42), öldürülen Selahattin Toprak’ın eşi Münevver Toprak (28), Mehmet Emin Toprak’ın ablası Naciye Büyüktoprak (36) ve öldürülen Zeynep Ruhan Toprak’ın oğlu Abdullah Toprak (25) da davacı olarak katıldılar.

ÖLENLERİN YAKINLARI TEPKİ GÖSTERDİ

Öldürülenlerin yakınları, sanık İhsan Doğu’nun duruşma salonuna girdiği sırada bağırarak tepki gösterince mahkeme heyeti tarafından uyarıldı. 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı hakim Fahrettin Gültekin, "Acınızı biliyorum. Bizim işimiz bu. Her gün acısı olan insanları dinliyoruz. Bağırıp çağıracaksanız onun yeri burası değil, Mutallip Çayırı’na gidin" dedi.

KIZIMIN EVİNİN CAMINA DOĞRU ÇİŞ YAPIYORDU

Duruşmada ilk olarak 6 kişinin katil sanığı İhsan Doğu ifade verdi. 6 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanan Doğu, öldürdüğü Yusuf Toprak ve yakınlarının 2 yıl önce kendisine pusu kurup ateş ettiklerini ve bir gözünün kör olduğunu söyledi. Doğu ifadesinde şöyle konuştu:

"JANDARMAYA KÜSTÜM"

"Bana 3 senedir zulüm yapıyorlardı. 55 yaşında, abdestinde, niyazındaydım. Hacca gidecektim. Yusuf Toprak’a yalvardım, hacca gideceğimi söyledim. Onlar kalabalıktı, ben yalnızdım. Üzerime çok geldiler. Tansiyon hastası oldum. 2 yıl önce gece saat 2’de pusu kurup bana ateş ettiler. Sağ gözüm kör oldu, kafam saçmalarla doldu. Olay nedeniyle psikolojim bozuldu. Emin Toprak kızımın evinin camına doğru çiş yapıyordu. Bana her türlü işkence yaptılar. Ya kafama sıkacaktım ya da karşıya. Kafama da sıksam karşı taraf da sıksam yanacaktım. Bunu biliyordum. Bana pusu kurup ateş ettiklerinde Jandarmayı aradım. Ancak jandarma gelmedi. Oğlum beni hastaneye götürürken, Yusuf Toprak’ı karakoldan görevlilerle sarmaş dolaş dışarı çıkarken gördüm. Yusuf Toprak jandarma karakoluna kurbanlık koyun verdi. Bu nedenle jandarmaya küstüm. Kanuni yollarla netice alamayacağımı anladım."

KATLİAMI ANLATTI

İlk olayda kendini Yusuf Toprak’ın bahçesinde bulduğunu anlatan İhsan Doğu, burada 2’si kadın 4 kişiyi öldürüp bir kişiyi de yaraladığını söyledi. Doğu şunları kaydetti:

"Elimde otomatik av tüfeği vardı. akşam iftar vaktiydi. Olaylar nedeniyle oruç tutmaz olmuştum. Tüfekle eve girdim. İçeriden Sadık Toprak çıktı. Onun bana bir zararı yoktu. Bu nedenle sağ koluna ateş ettim. Yusuf Toprak solumdaydı. Ona ateş ettim. Orada öldü. Bahçeye çıktım, Selahattin Toprak elinde tabancayla geldi. Ateş edeceği sırada ben ateş ettim, yere yığıldı. Dışarı çıktım. Selahattin Toprak’ın eşi Münevver Toprak 2 çocuğuyla ağlıyordu. ’Çocuklarını al babana git’ dedim. Dışarı çıktığımda kapının önünde 15-20 kişi toplanmıştı. Bu sırada bahçeden küfür sesleri duydum. Tekrar bahçeye girdim. Fatma Toprak’a ateş ettim. Zeynep Ruhan Toprak, Ziya Akın’ın kızıydı. Yanında Ümmügülsüm adlı bir kadın ve çocukları vardı. Onlar zarar görmesin diye yanına bir metre kadar yaklaşıp Zeynep Ruhan Toprak’a da ateş ettim. Şuurum yerinde değildi. Kime ateş ettiğimi bilmiyordum. Komşularıma da üzerime gelmeyin dedim. Hakim bey kafamda 1600 motor çalışıyor. Bu nedenle mahkemenize karşı bir hatam olursa beni maruz görün."

ESKİŞEHİR’İN HER YERİNDE İSTEDİĞİM GİBİ GEZDİM

Katliamın ardından mezarlığa giderek saklandığını söyleyen İhsan Doğu, kıyafet değiştirdiği ve siyah gözlük takarak kent merkezinde dolaştığını anlattı. Doğu şöyle devam etti:

"Olayın ardından otomobilimde mezarlığına gittim. Gece orada yattım. Gündüz de ormanlık alana gittim. Daha sonra otomobilimin bagajındaki bisiklete binip kent merkezine geldim. Olayda kullandığım av tüfeğini kayınvaldemin boş olan evinde sakladım. 2 ay Eskişehir’in içinde gezdim. Tanınmamak için üzerimdeki kıyafetleri değiştirdim. Kafama şapka gözüme siyah güneş gözlüğü taktım, palto giydim. Sokakta karşılaştığım köylülerim beni tanıyamadı. Üzerimde 10 bin lira para vardı. Eskişehir’in her yerinde istediğim gibi gezdim. Kapalı çarşılarda ve inşaatlarda yatıp kalktım. Bir cumartesi günü taksiye binip köye geldim. Amacım ailemi görüp helalleşmek ve daha sonra da teslim olmaktı. Evimin karşısında daha önceden ölen Hasan Hüseyin Çelikkaya’nın boş olan evinde sakladım. Oğlumun ve benim evimin cam çerçevelerinin kırıldığını, duvarlarında kurşun izlerinin olduğunu görünce dizlerimin bağı çözüldü. Ailemden birilerinin ölmüş olduklarını düşündüm. Olayı yapmışsa Mehmet Emin Toprak yapmıştır dedim. Evdeki diğer tüfeği alıp, teslim olmaktan vazgeçtim."

SADIK TOPRAĞI BAŞKASI ÖLDÜRDÜ İDDİASI

Sanık İhsan Doğu, daha sonra 4 kişiyi öldürdüğü evin avlusuna merdiven dayayıp duvardan atlayarak girdiğini söyledi. Evde kalan ikiz kardeşlerden Mehmet Emin Toprak’ı öldürmeyi, daha önce yaraladığı Mehmet Sadık Toprak’ı ise öldürmeyi düşünmediğini belirten İhsan Doğu şöyle konuştu:

"Gece karanlığında girdiğim avluda eve doğru yaklaşmaya başladım. Bu sırada evin içerisinden tüfekle ateş edilme sesi geldi. Buna doğru ateş edilmediğini anladım. Bu sırada elimdeki tüfek ateş aldı. Buna karşılık evden iki el ateş edildi. Ben de içeriye doğru ateş ettim. Ancak içeride kimseyi görmedim. İçeride insan yoktu. Ordan kaçıp boş bir evde sakladım. Sabahleyin sela verilince öldürmek istemediğim ikizlerden Sadık Toprak’ın öldüğünü öğrendim. Ben Sadık Toprak’ın yanında olan biri tarafından öldürüldüğünü düşünüyorum. Bu nedenle evin içerisindeki boş kovanların araştırılmasını istiyorum."

İSTESEYDİM KAÇARDIM

Bu olayın ardından saklandığı evde bir süre kaldığını anlatan İhsan Doğu, evin karşısında daha önce öldürdüğü Zeynep Ruhan Toprak’ın evinin olduğunu söyledi. Zeynep Ruhan Toprak’ın babası Ziya Akın’ın gençleri kışkırtarak sürekli üzerine saldırdığını öne süren Doğu, "Ziya Akın, saklandığım evin karşındaki kızı Zeynep Ruhan Toprak’ın evine kalabalık bir grupla geldi. Diğerleri zarar görmesin diye ateş etmekten vazgeçtim 2 saat sonra Ziya Akın, oğlu İlhan Akın ile tekrar eve geldi. İlhan Akın’ın bana zararı olmadığı için ateş etmedim. Sürekli saklandığım evin penceresinden onları izliyordum. Ziya Akın bir süre sonra tek başına kızının evine yeniden geldi. Eve yaklaşırken beni fark etti. Tabancasını çıkarırken, ben ateş ettim. Yere düştü. Oradan kaçtım. Kaçarken kendimi ağırdan aldım. Jandarma beni fark etti ve peşime düştü. İsteseydim rahatlıkla kaçabilirdim. Ancak elimdeki tüfeği ve belimden çıkardım tabancayı yere bıraktım, Jandarma komutanına işaret ederek ’Gel beni teslim al’ dedim, sonra da teslim oldum."

DUVARA ÇİŞ YAPMADIM

Mehmet Emin Toprak ise duruşmada yaptığı konuşmasında babasını, annesini, ağabeyini, ikiz kardeşini ve yengesini öldüren İhsan Toprak’tan davacı olduğunu söyledi. İkiz kardeşi Mehmet Sadık Toprak’ı kendisinin öldürmediğini ifade eden Mehmet Emin Toprak, "Sürekli olarak hayvan otlatmaya gittiğimiz için bende tabanca ve av tüfeği vardı. İkiz kardeşimin öldürüldüğü gece ben uyuyordum. 3-4 el silah sesi duyunca uyandım Kendimi odada sipere sakladım. Kısa süre sonra tüfeği alıp dışarı çıktım. Ancak kimseyi görmedim. Ayrıca İhsan Doğu’nun kızının duvarına da çiş yapmadım" dedi.

Duruşmada sanık İhsan Doğu’nun eşi Mehir Doğu, kızları Emine Ekici ve Hatice Uskan ile oğlu Halil İbrahim Doğu da tanık olarak dinlendi. Mehir Doğu, "Köyde ev yaparken Toprak ailesi ve yakınları evimizin yapımını engellemeye çalıştı. Sürekli bizi rahatsız ediyor, köpeklerini üzerimize salıyorlardı" dedi.

Sanık İhsan Doğu’nun avukatı Mehmet Dunca, müvekkilinin tahliyesini istedi. Eskişehir 2’nci Ağır ceza Mahkemesi heyeti İhsan Doğu’nun akli dengesinin yerinde olup olmadığının belirlenmesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmesine, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 9 Mart 2011 tarihine erteledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!