Ya biz ya da teröristler

Güncelleme Tarihi:

Ya biz ya da teröristler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2001 12:26

ABD Başkanı Bush, Kongre’de yaptığı konuşmada, terörizme destek veren ülkeleri uyardı: Bir karar vermeleri gerek. Ya bizden yana olacaklar ya da teröristlerden yana.
 Sizce terör saldırıların ardından dünyada neler değişecek?
 Müttefik ve karşı güçlerin haritası

Haberin Devamı

ABD Başkanı  George W. Bush, ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmasında, terörist Usame bin Ladin’i barındıran Taliban’a, bin Ladin ve adamlarını hemen adalete teslim etmesi ültimatomunu verdi.

ABD Başkanı Bush’un yaptığı tarihi konuşma için, İngiltere  Başbakanı Tony Blair, kabinenin bütün üyeleri, Federal Yüksek Mahkeme  yargıçları, Temsilciler Meclisi ve Senato’nun üyeleri, New York Valisi George Pataki ve New York Belediye Başkanı Rudolf Giulliani ile  saldırılarda ölen 2 kişinin yakını da Kongre’de bulundu.

8 aylık Beyaz Saray deneyiminin ardından, tarihte tek bir günde teröre olağanüstü kayıp vererek, büyük bir problemle yüzleşen Başkan Bush’un kongre konuşması, ABD’nin belki de hiç olmadığı kadar bütünleşmesinin bir göstergesi olarak değerlendirildi.

Bush, Taliban yönetimine sert çıkarak, "ABD’nin taleplerini" ortaya koydu ve "bu şartlar, müzakereye, tartışmaya açık değildir" dedi.

ABD Başkanı, Taliban yönetiminin, 11 Eylül terörist eylemlerinin  bir numaralı şüphelisi bin Ladin’in terör örgütü El-Kaide’nin bütün  liderlerini ve bütün teröristleri topraklarından çıkararak, ABD’ye  teslim etmesini istedi. Bush, Taliban’dan, bir daha terörist olayların gerçekleşmeyeceğinden emin olmak üzere, El-Kaide’nin bütün kamplarına  girmek için ABD’ye izin vermesini de talep etti.

Bush, Amerikan halkının global terörizmle mücadelesinde, gelecek  günlerde güçlükler ve tehlikeler olduğuna işaret ederken, yeni bir  bakanlık pozisyonu oluşturarak, Pennsylvania Valisi Tom Ridge’i, ülke  savunmasından sorumlu bakan atadığını açıkladı.

Saldırıdan 9 gün sonra gerçekleştirdiği konuşmasında Bush, bu  saldırılarda ölen bir polis şefi olan George Howard’ın annesi  tarafından kendisine verilen armasını, görevini asla unutmaması için  saklayacağını, ülkenin aldığı yarayı hiçbir zaman unutmayacağını  söyledi.

Bush, "hiçbir zaman vazgeçmeyeceğim, hiçbir zaman  dinlenmeyeceğim" dedi. Başkan Bush, Amerikan halkına, dünyanın tek  süper gücü olsa da ABD’nin saldırılara karşı dokunulmazlığı olmadığı uyarısında da bulundu.

Orduya da seslenen ABD Başkanı, "Hazır olun. Amerika’nın harekete geçeceği saat geliyor. Siz bizi gururlandıracaksınız" dedi.

Bush’un kendinden emin, sert konuşması, sık sık güçlü alkışlarla  kesilirken, ABD Başkanı’nın, konuşmasının başından itibaren zaman  zaman çok duygulandığı, gözlerinin dolduğu görüldü.

Bush, konuşmasında, ABD başkanlarının, "ülkenin birliği" raporunu vermek üzere kongrede konuşması adetinin bulunduğunu  hatırlatırken, Salı günkü terör olaylarından sonra Amerikan halkının  zaten bu birliği vurgulamış olduğunu, son 9 gündür bütün dünyanın,  ABD’nin güçlü birliğini gördüğünü söyledi.

"Tehlikelere karşı uyandık, özgürlükleri savunmaya çağrıldık" diyen Bush, adaletin yerine getirileceğini vurguladı.

Amerikan halkının, bu saldırıları kimin gerçekleştirdiğini  anlamaya çalıştığını belirten Bush, bütün işaretlerin, daha önce  ABD’nin Kenya ve Tanzanya büyükelçiliklerinin ve Yemen’deki USS Cole  gemisinin bombalanmasından sorumlu olan terörist Usame bin Ladin’in  örgütü El-Kaide’yi gösterdiğini söyledi.

"Mafya için suç ne ise El-Kaide için de terör odur" diyen Bush,  Müslüman liderlerin, ulemanın, El-Kaide’nin eylemlerini onaylamadığını kaydetti. Bush, El-Kaide’nin, Mısır İslami Cihat örgütü ve Özbekistan  İslami Hareketi ile bağlantısı olduğunu da belirtti.

TALİBAN REJİMİNİ KINIYORUZ

El-Kaide’nin Afganistan’da kampları bulunduğunu, bu kamplarda  terör taktiklerinin öğretildiğini söyleyen Bush, "El-Kaide, Taliban  yönetimini destekleyerek ülkeyi kontrol ediyor. Halk aç. Herkes  kaçmaya çalışıyor. Kadınların okula gitmesi yasak. Televizyon sahibi  olmak yasak. Biz Afgan halkına saygı duyuyoruz ama Taliban rejimini  kınıyoruz" dedi.

Taliban’a sert ültimatom vererek, bin Ladin ve adamlarını ABD’ye  teslim etmesini, ABD’nin, El-Kaide’nin kamplarına girmesine imkan  sağlamasını isteyen Bush, "Taliban hemen bu eylemleri yerine  getirmeli" diye konuştu.

Müslümanlara da seslenen Bush, "sizin inançlarınıza saygı  duyuyoruz. Milyonlarca Müslüman topraklarımızda yaşıyor. Ancak bu kötü insanlar, Tanrı’nın adını kullanarak İslam’a da zarar verdiler" dedi.

Bush, ABD’nin düşmanının ne Müslümanlık ne de Araplar olduğunu  vurgulayarak, "Amerika’nın düşmanı, teröristlerdir ve bu teröristleri destekleyen her ülkedir" dedi.

ABD’nin terörle savaşının, El-Kaide ile başlayacağını belirten  Bush, bu savaşın, dünyadaki bütün terörist grupları tespit edip  köklerini kurutuncaya kadar süreceğini kaydetti.

Teröristlerin, ABD’den nefret etmesinin nedeninin, teröristlerin,  demokratik seçimle gelen hükümetler, seçilmiş liderler, ifade  özgürlüğü gibi temel ilkelere karşı olmalarından geldiğini belirten  Bush, bunların amacın, İsrail’i Ortadoğu’dan atmak ve Amerikan tarzı  yaşam biçimini değiştirmek olduğunu söyledi.

Bush, "bize karşı çıkıyorlar. Çünkü yollarının üzerindeyiz.  Böylelerini çok gördük. İnsan hayatını hiçe sayan Faşizm, Nazizm ve  Totaliterizm rejimlerine olduğu gibi, tarihin mezarına gömülecekler" dedi.

Terörizme karşı savaşı kazanmak için diplomatik, istihbari,  kanuni, finansal araçlar ve "her gereken silahın" kullanılacağını  belirten Bush, yürütülecek savaşın Irak veya Kosova’ya benzemeyeceğini kaydetti.

YA BİZDEN YANA OLACAKLAR YA DA TERÖRİSTLERDEN YANA

ABD Başkanı, terörizme destek veren ülkelere de uyarıda bulunarak, "bir karar vermeleri gerek. Ya bizden yana olacaklar ya da  teröristlerden yana" dedi. Bush, yürütülen mücadelenin, sadece  ABD’nin savaşı olmayacağını, bunun, dünyanın ve medeniyetin savaşı  olduğunu belirterek, "bütün ülkelerden bize katılmalarını istiyoruz" diye konuştu.

Medeni dünyanın ABD’nin yanında yer aldığını belirten Bush,  terörizm cezalandırılmazsa Amerika’dan sonra diğer ülkelere de sıra  geleceğini hatırlattı.

Bush, bugünden sonra, terörizme destek veren bütün ülkelerin, "düşman devlet" olarak görüleceğini de belirtti.

ABD Başkanı, Amerikan halkına seslenerek, "hayatınızı yaşayın.  Çocuklarınıza sarılın. Devam eden tehditler olsa da sakin olun,  korkmayın. Kurbanlara destek çıkın. Onlar için dua edin. Soruşturmayı  yürüten FBI ajanlarıyla işbirliği yapın. Amerikan ekonomisinin gücüne  güvenin. Güvenlik önlemlerine karşı sabırlı olun. Çünkü bu uzun bir  mücadele olacak" dedi.

George W. Bush, kongre liderleri ve New York Valisi George Pataki, New York Belediye Başkanı Rudolph Giulliani ile birlikte, New York  kentini yeniden inşa edeceklerini de vurguladı.

Saldırılarla Amerikaya büyük zarar verildiğini belirten Bush,  bunun öfke yarattığını, şimdi özgürlükler ile korkunun savaşta  olduğunu söyledi. Bush, bu savaşta ABD’nin yorulmayacağını,  aksamayacağını ve başarısız olmayacağını kaydetti.

CHENEY BAŞKA BİR YERDEYDİ

Bush’un konuşması sırasında, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney,  herhangi bir saldırıya karşı güvenlik tedbiri olarak başka bir yerde  tutuldu.

Bu arada, konuşma için, Cheney dışında ülkenin bütün önemli devlet adamlarının bulunduğu Kongre binası çevresinde olağanüstü güvenlik  önlemleri alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!