Wulff'un yerine "Alman Mandela"

Güncelleme Tarihi:

Wulffun yerine Alman Mandela
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2012 12:15

Almanya’da hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle geçtiğimiz hafta istifa eden Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un halefi belli oldu.

Haberin Devamı

Koalisyon ve muhalefet partilerinin cumhurbaşkanlığı için üzerinde anlaştığı isim Joachim Gauck.

Eski Doğu Almanya'nın (DDR) önde gelen özgürlük ve insan hakları savunucularından Gauck, Rostock’ta dini eğitimini tamamladıktan sonra Protestan kiliselerinde papaz olarak çalıştı.

Komünist Doğu Almanya rejiminin yıkılmasında büyük rol oynayan 72 yaşındaki Gauck, 1990'daki birleşmenin ardından Doğu Alman İstihbarat Servisi (Stasi) arşivlerinin başına getirildi.

Görevde kaldığı 10 yıl boyunca yaptığı başarılı çalışmalarla adından sıkça söz ettiren ve Doğu Alman gizli polisinin işlediği suçları ortaya çıkarmasıyla tanınan Gauck, "Almanya'nın Mandela'sı" olarak adlandırılıyor.

"LİBERAL MUHAFAZAKAR SOLCU"

Emekliliğin ardından insan hakları alanındaki çalışmalarını sürdüren ve hiçbir siyasi partiyle bağı bulunmayan Gauck, kendini "sol eğilimli, liberal muhafazakar" olarak tanımlıyor.

Haberin Devamı

1990'da muhafazakarların cumhurbaşkanlığı adaylığı teklifini reddeden Gauck, 2010 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise sol muhalefetin adayı olarak yarıştı ve Wulff'a karşı kaybetti.

Gauck'un tüm siyasi partilerin üzerinde bir kimliğe sahip olması, onu büyük oranda sembolik ama etkili bir pozisyon olan cumhurbaşkanlığı makamı için en uygun isim olarak ön plana çıkarıyor.

11 yaşındayken, babası komünist rejim tarafından tutuklanarak Sibirya'daki çalışma kamplarına gönderilen Gauck, gençliğinde gazeteci olmak istiyordu ancak komünist derneklerine katılmayı reddettiği için bu idealinden vazgeçti ve teoloji eğitimi aldı.

TÜRKİYE'YE SICAK MESAJLAR VERMİŞTİ

Son cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Türkiye'ye ılımlı mesajlar veren Gauck, Türk ve Avrupalı siyasetçilerin daha iyi iletişim kurması için aracı olabileceğini söylemişti.

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile daha sıkı işbirliği içinde olmasından memnuniyet duyacağını ifade eden Gauck, iletişimdeki başarısını Ortadoğu’daki sorunların çözümü için de kullanmak istediğini, bunun için de Ankara'nın desteğine ihtiyaç duyduğunu belirtmişti.

DUŞ BİLE ALAMADI

Haberin Devamı

Berlin'de dün Başbakan Merkel'le birlikte gazetecilerin karşısına çıkan Gauck, cumhurbaşkanlığına aday gösterildiğini kısa bir süre önce öğrendiği için henüz üzerindeki şaşkınlığı atamadığını ifade etti.

Basın toplantısı için duş bile almadan Berlin'e geldiğini belirten Gauck, kendisinin "Süpermen" veya hatasız bir insan olmadığının bilinmesi gerektiğini, ancak böyle insanların da başarılı olabileceğini söyledi.

Gauck'a destek veren Yeşiller Partisi'nin Eşbaşkanı Cem Özdemir de ortak aday konusunda uzlaşmaya varmış oldukları için memnun olduğunu, Gauck'un halk tarafından da sevilen ve takdir edilen bir insan olduğunu belirtti.

Özdemir ayrıca, gelecekte de uyum konusunun Almanya'nın en önemli konularından biri olarak görülmesini ümit ettiğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!