’Wolfowitz savcı’ Güleryüz’e beraat

Güncelleme Tarihi:

’Wolfowitz savcı’ Güleryüz’e beraat
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2007 00:00

Üsküdar’da görev yaptığı sırada, ’sevgilisini işe yerleştirip usulsüz kazanç elde ettiği’ iddiasıyla yargılanan Savcı Hacı Hüseyin Güleryüz beraat etti. Yargıtay 4’üncü Dairesi’ndeki davada, ’suç olarak ortaya konulan fiillerin ilgili yasada tanımlanmamış olması’ nedeniyle beraat kararı verildi. Savcı Güleryüz emekliye ayrıldı.

İSTANBUL Üsküdar’da, Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan Hacı Hüseyin Güleryüz, "Sevgilisini işe yerleştirip, usulsüz kazanç elde ettiği" iddiasıyla yargılanıp, beraat etti. Güleryüz emekliye ayrıldı.

Kuralları çiğneyerek sevgilisi Shaha Rıza’ya fazladan maaş zammı yaptıran ve koltuğunu kaybeden Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz’in olayı ile benzerlik gösterdiğinden "Yerli Wolfowitz" adını alan davada Yargıtay 4. Ceza Dairesi, "Fiil yasada suç olarak tanımlanmıyor" gerekçesiyle ve oy çokluğu ile geçen Perşembe günü beraat kararı verdi. Karşı oy veren Hakim Celal Aras, sanığın bu fiillerinin görevde yetkiyi kötüye kullanma suçu kapsamına girdiğini belirtip cezalandırılmasını istedi. Dava temyiz edilirse, son sözü Yargıtay Ceza Genel Kurul’u söyleyecek. Savcı Güleryüz’ün yargılanmasına neden olan olaylar şöyle gelişti:

SORUŞTURMA AÇILDI

Hanifi Tekin adlı işadamı Yusuf Altay adlı kişiden 100 bin dolarlık alacağına karşılık borç senedi aldı. Ancak Altay. borcunu ödemedi ve aralarında anlaşmazlık çıktı. Tekin, tehdit edildiği iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu. Altay hakkındaki soruşturmayı Savcı Güleryüz yürüttü. Ancak savcı, bu sırada sevgilisi Halide N.’yi bu kişinin şirketinde işe yerleştirdi. N. bu iş nedeniyle toplam 30 bin YTL maddi kazanç elde etti. Savcı, soruşturmaya konu olan borç senedi için de devreye girdi ve senedi geri aldı.

SAVCIYA DA DOSYA

Savcıyla, Sedat Peker’le ilgili suç örgütü soruşturması sırasında adı geçen Altay’ın, menfaat ilişkisi ayrı bir dosya halinde hazırlanarak Adalet Bakanlığı’na iletildi. Bakanlık müfettişleri, dosyayı inceledi ve dava açılması için Yargıtay’a gönderdi.

YARGITAY BERAAT ETTİRDİ

Savcı Güleryüz’ün, Yargıtay 4. Ceza Dairesi’ndeki davasında, "Görevde yetkiyi kötüye kullanmaktan" cezalandırılması talep edildi. Ancak, Güleryüz hakkında 17 Mayıs Perşembe günü beraat kararı çıktı. Kararda, "Sanığın fiilinin yasada suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle üzerine atılan suçtan beraatine" denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!