Wikileaks kitabı daha çıkmadan kıyameti kopardı

Güncelleme Tarihi:

Wikileaks kitabı daha çıkmadan kıyameti kopardı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2011 12:47

Piyasaya çıkacak olan yeni bir kitap, Wikileaks’le Guardian arasındaki savaşta yeni bir cephe açtı. İki Guardian yazarı tarafından kaleme alınan ve Wikileaks'in iç yüzünü aktardığı öne sürülen kitapta örgütün kaynağının Bradley Manning olduğu belirtilmesi Wikileaks'çileri kızdırdı.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor   

Telegraph’ın Salı günü piyasaya çıkmadan önce ele geçirdiği kitapta, ABD ordusunda görevli istihbarat uzmanı er Bradley Manning'in “Hiçbir denetim ve güvenlik önlemine takılmadan” Irak savaşına ait sayısız belgeye “limitsiz” erişim sağladığı öne sürülüyor.       

Kitabın yazarları David Leigh ve Luke Harding, tutuklu bulunan Manning’in Wikileaks sitesine bilgileri sızdıran kişi olarak öne çıktığını belirtti. Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, kendilerine binlerce belgeyi sızdıran kaynağın Manning olduğunu defalarca reddetmişti.

  

Haberin Devamı

Wikileaks kitapla ilgili haberlere yine sert tepki gösterdi.

 

Örgütün Twitter’dan dün akşam yaptığı açıklamada Telegraph’ın haberine link vererek, “Guardian İngiliz basınının en kaypak kurumudur” denildi.

 

Wikileaks ikinci Twitter mesajında da “Bizim bildiğimiz kadarıyla ne biz ne de Guardian kaynakların kim olduğu konusunda içeriden bilgiye sahip değil” ifadelerini kullandı.


RUSBRIDGER: MANNING'İ BEN KAYNAK GÖSTERDİM

Guardian editörü Alan Rusbridger ise Manning’in sızdırılan bilgilerin kaynağı olarak açıklanmasını savundu ve askerin kendisini “bilgileri sızdıran kişi olarak” tanımladığını vurguladı.

 

Kitapta yer verilen bir diğer ilginç bilgi, Wikileaks’in kurucusu Assange’ın, ABD Büyükelçiliklerine ait belgelerin yayımlanmaya başlandığı Kasım ayında, basından kaçabilmek için peruk takması ve kadın kılığına girmesiyle ilgili.

 

“WikiLeaks: Inside Julian Assange’s War on Secrecy” adlı kitap, Manning’in Irak ve Afganistan savaşına ait gizli belgeleri sızdıran kişi olduğuyla bağlantılı iki bölüm içeriyor. Kitapta, Bağdat’ın yaklaşık 65 kilometre doğusundaki Hammer Karargahı’nda konuşlanan Manning’in, bir tanesi ABD Dışişleri Bakanlığı'na, diğeri de dünya çapındaki ortak istihbarat iletişim sistemine bağlı iki diz üstü bilgisayar kullandığı belirtiliyor.

 

Haberin Devamı

Kitapta, Manning’in daha ilk günden güvenliğin yetersizliğinden şaşkına döndüğü, bilgisayarların bulunduğu odaya girmek için tek yapması gerekenin kapıyı çalmak olduğunu ifade edildi. Oysa, kapılarda beş haneli şifreli güvenlik sistemi bulunuyordu. Manning, gizli belgelere kolayca ulaştı ve üzerinde “Lady Gaga” yazılı CD’lere yükledi.

11 Eylül saldırılarına ait çağrı mesajlarını yayımladığı için Wikileaks’e yakınlık duyan Manning, yakalanmayacağını düşündü ve bilgileri sızdırdı.


 

DÜNYA BASININDA ÖNE ÇIKAN MANŞETLER

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!