Wikileaks: Ä°lk kurtarma fikri Mervyn King'ten geldi

Güncelleme Tarihi:

Wikileaks: Ä°lk kurtarma fikri Mervyn Kingten geldi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2010 17:52

ABD'ye ait gizli yazışmaları yayımlayan Wikileaks sitesi tarafından yayımlanan bir belgeye göre, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King, finansal kriz öncesinde ABD, İngiltere, İsviçre ve Japonya'nın küresel kurtarma programı için işbirliği yapma önerisi getirdi.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor                   

 

Belgeye göre, küresel kriz patlak vermeden önce Mart 2008 yılında dünya ekonomisi için büyük endiÅŸe taşıyan King, zengin ülkelerin bir araya gelerek sistemi kurtaracak gizli bir program oluÅŸturulması için çaba sarf etti.   Â

 

King, finansal krizin patlak vermesinden altı ay önce Londra'da bir araya geldiği ABD'li yetkililere, bu dört ülkenin birlikte oluşturacakları milyarlarca sterlin büyüklüğündeki fon aracılığıyla bankalara kaynak aktarabileceğini belirtti.

 

Haberin Devamı

Wikileaks'in sızdırdığı bu belge King'e, Ekim 2008'de bankaların kurtarılma planının arkasındaki fikir babalarından birinin, zannedilenin aksine dönemin İngiltere Başbakanı Gordon Brown'un değil kendisinin olduğunu iddia etme olanağı da sunuyor.

 

Wikileaks'teki belgeye göre, King, ABD'nin İngiltere Büyükelçisi Robert Tuttle'a ve resmi ziyaret için ülkede bulunan ABD Hazine Bakan Yardımcısı Robert Kimitt'e, "küresel bankacılık sistemi için yapılacak olası sermayelendirme için işbirliği içinde hareket edilmesi gerekiyor" dedi. King, bu hamlenin bankaları bilançolarında yar alan zehirli varlıklardan kurtarmak için de gerekli olduğunu söyledi.

 

Bahsi geçen belgede ayrıca, King'in bu fikri öğlen yemeğinde bir anda akla gelmiş bir öneri gibi değil de, önceden üzerinde düşünülmüş planlı bir teklif olarak sunduğunu da belirtildi.

 

* Bu yazı Guardian'da, "WikiLeaks cables: Mervyn King plotted banks bailout by four cash-rich nations" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                Â

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                Â

                                Â

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  Â

http://twitter.com/HurriyetEkonet       Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!