Whrrl ile Facebook cebinize geliyor

Güncelleme Tarihi:

Whrrl ile Facebook cebinize geliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2008 00:00

ABD’de bulunan Peloga firması, iPhone, BlackBerry ve Nokia N95 gibi taşınabilir cihazlarda kullanılabilecek Whrrl isimli bir yazılım üretti. Bu yazılım sayesinde arkadaşlar arasında sosyal ve coğrafi bir bağ kuruluyor. Böylece kimin nerede, ne yaptığını dakika dakika izlemek mümkün oluyor.

Facebook gibi sosyal ağların yerini daha farklı sosyal ağlar alıyor. ABD’de Peloga firmasının iPhone, BlackBerry ve Nokia N95 gibi taşınabilir cihazlar için ürettiği yazılım, arkadaşları coğrafi olarak birbirine bağlıyor ve üyelerin birbirlerinin nerede olduklarını görmelerine imkan veriyor. Dahası ağ üzerinden mekanlar hakkındaki düşünceler, adresi kolay bulmak için gereken yol bilgileri, hatta mekanda nelerin yenilip içileceği hakkında tavsiyeler paylaşılabiliyor.

Çok sıkılanlar ise kendine en yakın arkadaşın nerede olduğuna bakıp bir sürpriz bile yapabiliyor. Tabii bu sosyal ağ üzerinde sevilmeyen arkadaşları liste dışı bırakmak da mümkün. Whrrl isimli yazılım Peloga firmasının ilk ürünü. Girişim sermayesi ile yaklaşık 15 milyon dolar fon alan şirket iPhone ile anlaşma yapmaya hazırlanıyor.

GPS teknolojisini kullanacak olan yazılıma erişmek içiniPhone’a yüklemek yeterli olacak. Böylece yazılımı kullanan kişiler arasında bir sosyal ağ kurulacak. Peloga Teknoloji Müdürü Darren Erik Vengroff, ürünü "sosyal keşif" olarak adlandırıyor.

Benzer ürünler artacak

Whrrl yazılımının yer bulma uygulamaları için de öncü bir rol oynaması ve yeni oyuncuların ortaya çıkmasını sağlaması bekleniyor. Çünkü GPS teknolojisi yazılımcılara daha önce sahip olmadıkları imkanlar sunuyor. Şu anda ABD’de bulunan Palo Alto Araştırma Merkezi de benzer özelliklere sahip Magitti isimli bir yazılım üzerine çalışıyor. Google’ın taşınabilir cihazlar için ürettiği Android işletim sistemi gibi ürünlerin de pazarı hareketlendirmesi bekleniyor.

Fikir yeni değil

Aslında bu arkadaşlar arası yer belirleme fikri yeni değil. Örneğin Türkiye’de çok popüler olmayan Yelp şu anda Google Maps ile bütünleşmiş tavsiye hizmeti veren bir site. Arkadaşların birbirlerinin nerede olduğunu görmeleri sağlayacak teknoloji de yıllardır mevcut. Loopt isimli yazılım Sprint ve Boost telefonları üzerinden kullanılabiliyor.

Yine de Whrrl’nin sunduğu pek çok yenilik var. Örneğin aynı anda BlackBerry Pearl, Curve ve Nokia N95 üzerinden kullanılabiliyor. Vengroff’un açıklamasına göre Whrrl, 15 şehirden veri toplayabiliyor. Bu veriler restoranların menüsünden açık havada oturma imkanı olup olmadığına kadar pek çok ayrıntıyı da içiriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!