Washington’dan F-35 mesajı

Güncelleme Tarihi:

Washington’dan F-35 mesajı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2018 21:45

Ankara’ya gelen Amerikan kongre heyeti, kritik temaslarda bulundu. Heyet, Rus yapımı S-400 alımından vazgeçilmesi halinde, Türkiye’ye F-35 satışını askıya alan tasarıda değişiklik mesajını verdi.

Haberin Devamı

ANKARA, Washington’dan önemli bir heyete ev sahipliği yaptı. ABD Kongre üyesi ve ABD NATO Heyeti Başkanı Michael Turner başkanlığındaki Amerikalı Kongre heyeti dün NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Osman Aşkın Bak başkanlığında AK Parti, CHP, MHP ve HDP’li milletvekillerinden oluşan Türk heyetiyle görüşmelerde bulundu.

Amerikalı pastör Andrew Brunson’ın ev hapsinde tutulması nedeniyle iki ülke ilişkilerinde gerginliğin arttığı bir döneme denk gelen bu kritik ziyarette, ana gündemi Washington yönetiminin Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alacak olmasından duyduğu rahatsızlık oluşturdu. Edinilen bilgiye göre ABD heyeti, Türkiye’ye S-400 hava sistemi yerleştirildiğinde, Türkiye’nin de projesine ortak olduğu F-35 savaş uçağının güvenliği açısından ciddi tehdit oluşturacağını savundu.

Haberin Devamı

PENTAGON RAPOR HAZIRLIYOR

Kongre heyeti, S-400’lerin F-35’lerin gizlilik içeren yazılım programlarına nasıl zarar vereceğine dair Pentagon’a ayrıntılı bir rapor hazırlattıklarını ve bu raporun 60 gün içinde tamamlanacağını söyledi. Heyet, Türkiye’nin S-400 alımından vazgeçmesi halinde Türkiye’ye F-35 satışının askıya alınmasına dair Başkan Donald Trump’ın da imzaladığı savunma bütçesinde değişikliğe gidileceği mesajını verdi.
ABD Hava Kuvvetleri, S-400’ler ile F-35’lerin aynı bölge içinde konuşlanmasının uçakların gizli yazılımı Rus savunma füzelerini Türkiye’ye kuracak askeri uzmanlar tarafından kopyalanıp, tüm hassas bilgilerin Moskova’ya aktarılacağını savunuyor. Dünkü temaslar sırasında ABD heyetinin bu iddialara dayanarak, “Dolaylı yollardan da olsa Rusya’ya F-35 vermek istemiyoruz” dediği öne sürüldü.

TÜRK HEYETİ: DESTEK GÖREMİYORUZ

Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlığı yetkilileriyle de görüşen ABD heyetine, Türk tarafının verdiği mesajlar da, “Türkiye, iki ülke ilişkilerinin en iyi seviyede olması için yoğun çaba gösteriyor. Ancak Kongre’de Türkiye aleyhine son derece haksız tutum var. Bu her geçen gün artıyor. Terör örgütleri PKK ve FETÖ ile mücadelede Türkiye’ye destek verilmiyor. Türkiye bu tutumu hak etmiyor” oldu.

Haberin Devamı

TRUMP ASKIYA ALAN BÜTÇEYİ İMZALAMIŞTI

ABD Başkanı Donald Trump, F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimatını askıya alan yasa tasarısını 13 Ağustos’ta imzalamıştı. Trump’ın imzaladığı 2019 bütçesine göre, Türkiye’nin F-35 programından tamamen çıkarılıp çıkarılmamasının değerlendirileceği rapor tamamlanana kadar F-35’lerin Türkiye’ye transferi durdurulacak. ABD Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı’na danışarak 90 gün içinde Türkiye ile ABD ilişkilerinin durumuna yönelik bir rapor hazırlayacak. Bu rapor sunulmadıkça Türkiye’ye F-35 teslimatı yapılmayacak. Türkiye’ye verilecek ilk F-35A’nın üretim bandından çıkması nedeniyle haziran ayında uçağın ana üreticisi Lockheed Martin’in Fort Worth’daki tesislerinde tören düzenlenmiş ve uçakları kullanacak pilotların eğitimine başlanmıştı.

Haberin Devamı

HEYET BAŞKANI S-400’E KARŞI

Turner geçen mayıs ayında yaptığı açıklamada, “Biz Türkiye ve Rusya arasındaki füze satışını engelleyeceğiz. Bu alımı, füzelerin teknik yapısından dolayı durdurup bloke edeceğiz. Çünkü Rusların füze sistemi, NATO sistemine eşgüdümlü değil. NATO tarihinde ilk kez bir üye, üstelik güçlü jeopolitik durumu göz önünde bulundurulursa, dostluğa aykırı bir alım yapıyor. Türklere S-400 füzelerini aldırtmayacağız. Rusya’dan S-400 füzelerinin teslimatı gerçekleştirilirse, bu büyük bir skandal olur” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!