Wall Street bu kez aşıyla kriz yarattı

Güncelleme Tarihi:

Wall Street bu kez aşıyla kriz yarattı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2009 15:54

Reuters'ta yer alan bir haberde, Wall Street çalışanlarının daha önceki alışkanlıklarının tersine hamile kadınların ve çocukların önüne geçip, domuz gribi aşısı olmalarının şikayet bombardımanına neden olduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

“Wall Street Flu Shots Stir Backlash Over Vaccine” başlığı ile yayımlanan haber analizde, Perşembe günü çalışanlarını H1N1 (domuz gribi) aşısı olmaya zorlayan bankacıların olduğuna dair yayınlanan haberler sonrasında, New Yorklu sağlık yetkililerinin açıklama yapmak zorunda kaldıkları belirtildi.

 

Haber analizde aynı zamanda, şehirdeki işletmelerin daha önce çalışanlarına mevsimsel grip aşısı yaptırma gibi bir alışkanlıkları olmamasına rağmen, şehrin sağlık müdürlüğünün Wall Street çalışanlarının, hamile kadınların ve çocukların önüne geçip, aşı olduklarına şikayet bombardımanına uğradığı belirtildi. Ülkede domuz gribi aşısının eksikliğinin sinirleri gerdiğine dikkat çekilen haber analizde, ülke genelindeki kamu sağlık departmanlarının Aralık ve Ocak ayına kadar talebi karşılamakta zorlanabilecekleri belirtildi.

Haberin Devamı

 

MORGAN STANLEY AŞILARINI BAĞIŞLADI

Haber analizde ayrıca, en fazla aşı uygulaması gerçekleştiren şirketlerden biri olan Morgan Stanley’nin elindeki aşıları yerel hastanelere bağışladığına dikkat çekildi. Yazıda görüşlerine başvurulan bir Morgan Stanley yetkilisi yapılan bağış hakkında şu yorumu yaptı: “500’ü New York’a, 500’ü de Westchester'e olmak üzere 1000 adet domuz gribi aşısı aldık. Normal prosedürü takip edip, aşı almak için önceden başvurduk. Hastanelerden önce bu kadar aşı alacağımızı tahmin edemedik. Televizyonlarda yayınlanan haberlerin ardından elimizdeki aşıları çevredeki birkaç hastaneye bağışladık”

 

Yazıda aynı zamanda, ABD Hastalık Kontrolü ve Engelleme Merkezi’nin domuz gribinin 5 milyondan fazla kişiyi etkilediğini ve bu güne kadar 1000 kişiyi öldürdüğünü açıkladığı belirtildi.Federal hükümetin aşıları alıp, ABD’deki 62 eyalete ücretsiz olarak dağıttığına dikkat çekilen haberde, üretimin başlamasından bu yana 35.6 milyon doz aşının üretilip, paketlendiği belirtildi.

 

Haberin Devamı

Aşıyı ilk olacaklar listesinde içlerinde sağlık çalışanları, hamile kadınlar, çocuklar, 65 yaş üzeri yetişkinler, aşı olamayacak kadar küçük bebeklerin bakıcıları ve 24 yaş ve altı gençlerin yer aldığı 160 milyon kişinin öncelik taşıdığının belirtildiği yazıda, New Yorklu sağlık yetkililerin aşıyı en kısa zamanda geniş bir ölçekte dağıtmak istediklerinin altı çizildi.

 

İŞ VERENLER ÇALIŞANLARIN SAĞLIĞINDAN ENDİŞE EDİYOR

Yazıda görüşlerine başvurulan New York sağlık müdürlüğü yetkilisi Jessica Scaperotti konu hakkında şu yorumu yapıyor: “Şehir genelindeki 1.100 dağıtıcıya 800 bin doz aşı dağıtıldı. Alıcıların içinde 1.200 doz alan Lenox Hill Hastanesi ve talep ettiği 5 bin 300 doz aşının 200 dozunu alan Goldman Sachs gibi isimler var. New York şehrinin en büyük 25 iş vereninden 16’sı talep ettikleri aşıları aldı.”

 

Haberin Devamı

Yazıda şehirdeki kamu hastanelerinin kullanılabilir aşıların yüzde 8’ini aldıkları, özel hastanelerin uygun aşıların yüzde 13’ünü aldıkları, yüzde 39’luk bir oranın da okulların aşı programlarına ayrıldığı vurgulanırken, şirketlerin çalışanlarının bağlı oldukları merkezlerin aşıyı yalnızca yüksek riskli gruplara uygulamayacaklarına dair bir anlaşma imzalaması gerektiği belirtildi.

 

Yazının sonunda, Goldman Sachs ve diğer büyük şirketlerin çalışanlarının sorumluluğunu üzerine aldıkları ve domuz gribi aşısı talep ettikleri belirtildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!