Wajda'ya Berlin'den Onur Ödülü

Güncelleme Tarihi:

Wajdaya Berlinden Onur Ödülü
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 16, 2006 15:05

Sinemanın efsanevi yönetmenlerinden Polonyalı Andrzej Wajda, 56'ncı Berlin Film Festivali'nin Onur Ödülü'nü aldı. 79 yaşındaki Wajda bu ödüle, yarım asırı bulan sinema kariyeri boyunca gerçekleştirdiği çalışmalar nedeniyle değer görüldü. Berlin'de bu yılın Onur Ödülü'nü alan ustalardan biri de İngiliz aktör Sir Ian McKellen.

Haberin Devamı

56'ncı Berlin Film Festivali'nden görüntüler
Berlinale Cıvıl Cıvıl
Usta aktöre Altın Ayı

Kanal, Küller ve Elmaslar, Demir Adam gibi unutulmaz filmlere imza atan Wajda ilerleyen yaşına raÄŸmen sinemayı bırakmış deÄŸil. Usta yönetmen ÅŸu sıralar 1940'da gerçekleÅŸen Katyn katliamını konu alan filminin çekimlerini sürdürüyor. Polonya'da binlerce tutuklunun yaÅŸamına malolan bu katliamda Wajda'nın babası da yaÅŸamını yitirmiÅŸti.  Andrzej Wajda sözkonusu filmin bu yıl içinde tamamlanacağını söyledi. Ödül töreninin ardından Wajda'nın 1972 tarihli Pilatus ve DiÄŸerleri adlı filmi gösterildi.Â

YARIM ASIRLIK SÄ°NEMA KARÄ°YERÄ°

16 yaşında Polonya direniş hareketine katılan ve filmlerindeki politik mesajlarla dikkat çeken Wajda 6 Mart 1929'da Suwalki'de doğdu.

İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Krakov Güzel Sanatlar Akademisi'nde (1945-48) resim öğrenimi, Lodz Yüksek Sinema Okulunda (1950-52) yönetmenlik eğitimi gördü. Daha sonra Barska Sokağında Beş Çocuk filminde Alexander Ford'un asistanı olarak çalıştı.

Wajda'nın yapıtları, Batı'da yaygın bir şekilde izlenen ilk savaş sonrası Polonya filmleri arasında yer aldı. Daha sonra sinema ve TV için gerçekleştirdiği filmler tema ve içerik açısından büyük çeşitlilik gösterir.

Wajdaya Berlinden Onur Ödülü
Wajda 2000'de Onur Oscar'ı almıştı.

Haberin Devamı

1972'de genç sinemacıları yüreklendirmek amacıyla Film Polski'nin bir dalı olarak kurulan Film Unit X'in başkanlığına, Polonya Sinemacılar Sendikası Başkanlığına seçilen Wajda, Polonya'daki politik durum nedeniyle 1981'de her iki görevinden de istifa etti. Daha sonra çalışmalarını tiyatro ve yabancı stüdyolarla ortak film yapımları üzerinde yoğunlaştırdı.

Kısa süre sonra Paris'e yerleşti. Polonya dışında birkaç film yönettikten sonra, 1986'da ülkesine döndü. 1989'un başında, yeni Polonya Halk Cumhuriyeti'nde senatörlüğe seçildi.

Andrzej Wajda çağımızın bol ödüllü yönetmenlerinden biri. İlk dönem filmlerinde Wajda'nın, duygusal bir tarih yaklaşımı ve romantik bir insan yazgısı kavramından oluşan kendi anlatım dilinin temellerini attığı görülür.

Haberin Devamı

Wajda'nın eserleri çağımızın bir çok biçimini ve katmanını ortaya koyar. Tarih filmlerini çağdaş konulu filmler; geniş bir toplumsal yelpazeyi tarayan filmleri de insanların en mahrem deneyimleri üzerinde yoğunlaşan filmler izler.

Wajda'nın tüm yapıtlarının diğer bir birleştirici öğesi de, onun edebiyat ve sanat kaynaklarına bağlı kalışıdır. Filmlerinin hatırı sayılır bir bölümü edebiyattan esinlenir.

Filmlerinin ortak noktasını, onun büyük tarihsel sentezleri, mecazları ve sembolleri betimlemesini sağlayan tema seçimi tayin eder.

Wajda'nın önemli filmleri arasında Pokolenie (Bir Kuşak), Kanal, Popiol i Diamenti (Küller ve Elmaslar), Niewini Czarodeieje (Masum Büyücüler), Cennetin Kapıları,  Wszystko na sprzedaz (Herşey Satılık), Polowanie na muchy (Sinek Avı), Krajobraz po bitwie (Savaştan Sontaki Görünüm), Brzezina (Kayıp Orman),  Wesele (Düğün), Ziemia obiecana (Vaatler Ülkesi) sayılabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!