Vurgun davası yarın başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Vurgun davası yarın başlıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 14, 2002 11:45

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın bazı ihalelerine ilişkin yürütülen 'Vurgun Operasyonu' soruşturmasının sonunda 13`ü tutuklu 361 sanık hakkında açılan davaya, yarın Ankara 1 No`lu DGM`de başlanacak.

Haberin Devamı

Ankara 1 No`lu DGM, davaya ilişkin hazırladığı tensip tutanağında, sanık sayısının çok olması dolayısıyla 15-16 ve 17 Ocak 2002 tarihlerini duruşma günü olarak belirlemişti. Davanın yarınki oturumunun başlama saati 09.10 olarak tespit edilmişti.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı eski Müsteşar Yardımcısı Mehmet Sedat Aban`ın da aralarında bulunduğu 13 kişinin tutuklu olduğu davada, Ankara dışında ikamet eden sanıkların savunmalarının talimatla alınması kararlaştırılmıştı.
          Â
İddianamede, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı eski Müsteşar Yardımcısı Mehmet Sedat Aban`ın, hukuki ve fiili durumu, 'çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek, devlet alım-satımında ihaleye fesat karıştırarak çıkar sağlamak' olarak tanımlanıyor.

İddianamede, Aban hakkında, 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu`nun 1/1, Türk Ceza Kanunu`nun "Devlet alım-satımına fesat karıştırma" hükmünü içeren 205, TCK`nın 'müteselsil suçlar' başlıklı 80. maddeleri uyarınca 3 yıl 6 aydan 24 yıla kadar ağır hapis cezası talep ediliyor.

Haberin Devamı

4422 sayılı Yasa`nın 1/4. maddesine göre Aban`ın 'haksız elde ettiÄŸi malların devlete devri' istenen iddianamede, TCK`nın 'kamu hizmetlerinin yasaklanması' hükmünü içeren 31. uyarınca kamu hizmetlerinin yasaklanması isteniyor.Â

Ä°ddianamede, 'Vurgun Operasyonu'ndan sonra görevden alınan tutuklu sanıklar Bayındırlık ve Ä°skan Bakanlığı Yapı Ä°ÅŸleri Genel Müdür Vekili Ä°lkutlu Gönülal, Yapı Ä°ÅŸleri Genel Müdür Yardımcısı ve Yeterlilik Komisyonu BaÅŸkanı Mehmet Ä°nce, Yapı Ä°ÅŸleri Genel Müdürlüğü`nde Åžube Müdür Vekili ve Yeterlilik Komisyonu BaÅŸkan Vekili Mehmet Dikmen, Ä°hale ve Program Takip Åžube Müdürü Mehmet Ali Erkılıç, yeterlilik komisyonu üyeleri Mehmet Ali Sargın, Selim Özcan ve Davut YahÅŸi, Ankara Ä°l Müdürlüğü`nde eski Åžube Müdür Yardımcısı Ahmet Kenan Bozokalfa, tüm ihalelerin hazırlanmasında 'kilit adam olduÄŸu belirtilen' Fethi Soydan ve 'siyasi iliÅŸkileri sonucu belirlediÄŸi kiÅŸilerin davetiyeli ihaleleri kazanması için Bakanlık`ta, Aban`la hareket ettiÄŸi' bildirilen eski Bayındırlık ve Ä°skan Bakanlığı Müşaviri Sedrettin Dinçer, Pırlanta Ä°nÅŸaat Åžirketi`nin sahibi Mustafa EriÅŸ ve adamı Ä°brahim Mithat EÅŸmeli hakkında, 4422 sayılı Çıkar AmaçlıSuç Örgütleriyle Mücadele Kanunu`nun 1/1, Türk Ceza Kanunu`nun 'Devlet alım-satımına fesat karıştırma' hükmünü içeren 205, TCK`nın ``müteselsil suçlar' baÅŸlıklı 80, 4422 sayılı Yasa`nın 1/4-6. maddesine göre, 24`er yıla kadar ağır hapis isteniyor. Ä°ddianamede, sanıkların 'haksız elde ettikleri malların devlete devri' ve TCK`nın31. maddesi uyarınca kamu hizmetlerinin yasaklanması talep ediliyor.Â

Haberin Devamı

Ä°ddianamede, çoÄŸunluÄŸunu müteahhitlerin oluÅŸturduÄŸu 348 kiÅŸinin ise 4422 sayılı Yasa`nın 1/1, TCK`nın 'cemiyet mensuplarına yardım' hükmünü içeren 314, 'arttırma veya eksiltmeden menfaatle çekilme' fiilini düzenleyen 368 ve 'devlet alım-satımına fesat karıştırma' baÅŸlıklı 205. maddeleri uyarınca cezalandırılmaları isteniyor.Â
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!